Linkuri accesibilitate

În AIE lucrurile vor reveni la normalitate abia după alegerile locale


Igor Boțan (ADEPT)
Igor Boțan (ADEPT)

Igor Boțan: Pînă la locale, rivalitatea dintre PLD şi PL, în special rivalitatea pentru alegerile în Chişinău, va marca profund relaţiile dintre componentele AIE.




Europa Liberă: Săptămâna trecută au fost reluate consultările în cadrul consiliului AIE. Ne putem aştepta la soluţionarea problemelor rămase suspendate după reeditarea alianţei?

Igor Boţan: Nu aş fi prea optimist în privinţa soluţionării problemelor la care vă referiţi. Cea mai mare problemă a AIE este comunicarea între liderii formaţiunilor componente. Reluarea dialogului nu este nici pe departe un semnal că problema comunicării a fost soluţionată. Pur şi simplu preşedinţia în alianţă, conform acordului de constituire, a fost preluată de PDM de la PLDM. Iar PDM este interesat de soluţionarea cît mai grabnică a problemei alegerii şefului statului. În plus, PDM face front comun în cadrul alianţei cu PL, care îşi doreşte o soluţionare cît mai grabnică a problemei numirii vice-miniştrilor, dar și a celei a alegerii şefului statului pentru a-şi putea promova ulterior liderul în funcţia de preşedinte al Parlamentului. Deci, cei care simt pressingul problemelor nesoluţionate asupra imaginii formaţiunilor lor pledează pentru convocarea consiliului alianţei şi pentru dialog, dar asta nu înseamnă că problema comunicării a fost soluţionată.

Liderii PLDM consideră că au cedat prea mult
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:16 0:00
Link direct


Europa Liberă: Dar care sunt cauzele comunicării nesatisfăcătoare în cadrul alianţei, incapacitatea de a găsi soluţii de compromis sau ambiţiile ce urmăresc interese divergente?

Igor Boţan: Cred că şi una şi alta. Premierul şi liderul PLDM afirmă că sînt probleme ce pot şi trebuie să fi soluţionate în conformitate cu normele legale şi practicile elaborate deja, fără a apela la consiliul alianţei. Aceste probleme se referă la procesul de administrare a treburilor publice, precum şi la procesul legislativ. De exemplu, procesul de elaborare şi adoptare a bugetului care acum ridică probleme nu trebuie politizat, adică nu e nevoie de convocat consiliul alianţei pentru această problemă. În plus, Premierul a lăsat să se înţeleagă că este disponibil să discute cu partenerii, care potrivit lui nu se adresează cu propuneri concrete pentru soluţionarea problemelor reale şi nu imaginare.

În replică, am văzut că unii miniştrii PDM şi primarul general, Dorin Chirtoacă, care reprezintă PL, afirmă că premierul nu răspunde în mod elementar la apeluri, lucru care face imposibilă comunicarea eficientă. De fapt, ştim că liderii PLDM consideră că au cedat prea mult, cum se exprimă ei, au fost supuşi şantajului de către colegii de alianţă, atunci când această alianţă a fost reeditată. Acum PLDM doreşte probabil, să restabilească echilibrul, lucru pe care l-ar putea face eventual în cadrul alegerilor locale.

Europa Liberă: Aceasta însemnând că abia după alegerile locale lucrurile în alianţă ar putea reveni la normalitate?

Igor Boţan: Cred că da. PL şi PDM nu au câmp de manevră în afara alianţei, iar PLDM îşi creează acest câmp de manevră, discutând cu PCRM. Totuşi, aşa-zisa poveste de succes, a cărei autor este preponderent PLDM, poate avea sorţi de izbândă doar în eventualitatea unei activităţi coerente a AIE. Coautori ai poveştii de succes, alături de Guvernul RM pot fi doar partenerii din UE şi alţi parteneri sociali ai Republici Moldova, criticaţi aspru de PCRM, deci acesta din urmă nu poate avea un rol pozitiv, ci doar un fel de rol de balaur în povestea respectivă.

În aceste circumstanţe pare dificil de imaginat destrămarea AIE. Totuşi, cel mai probabil lucrurile se vor aranja după şi vor reveni la normalitate abia după alegerile locale. Până atunci rivalitatea dintre PLDM şi PL, în special rivalitatea pentru alegerile în municipiul Chişinău, va marca profund relaţiile dintre componentele AIE. Deşi la ultima întrunire a consiliului AIE s-a discutat despre faptul că ar exista tocmai 6 soluţii pentru alegerea şefului statului, putem desprinde că nu există o abordare solidară, iar intenţia de adresare către Curtea Constituţională, care necesită destul de mult timp, poate însemna că soluţia este una care va fi realizată, cel mai probabil, după alegerile locale, care vor confirma ponderea fiecărei dintre formaţiuni, precum şi potenţialul pentru soluţionarea problemelor de pe agenda acesteia.
XS
SM
MD
LG