Linkuri accesibilitate

22.03 - București: CNSAS îl absolvă pe ex-ofițerul DIE Ristea Priboi


Mircea Dinescu: „Eu cred că a făcut poliţie politică. În nici un caz nu se poate decide că nu a făcut poliţie politică”.




21 martie 2001

Actualitatea. (Reporter: Ingrid Şuşu)

CNSAS îl absolvă pe ex-ofițerul DIE Ristea Priboi.

La capătul unei şedinţe, la care nu au participat Andrei Pleşu şi Horia Roman Patapievici, CNSAS a dat publicităţii un comunicat în care se susţine că Ristea Priboi nu a făcut poliţie politică. Mircea Dinescu, membru al CNSAS, este de altă părere şi s-a străduit fără succes să îşi convingă colegii că monitorizarea Europei Libere nu putea fi o activitate inocentă atâta vreme cât şi o scrisoare adresată acestui pot de radio „duşmănos” se putea solda cu arestări sau chiar mai rău.

Ristea Priboi este acum şeful comisiei parlamentare de control a Serviciului de informaţii externe şi fost ofiţer la direcţia de informaţii externe din timpul comunist.

CNSAS a cerut dosarul lui Ristea Priboi de la SIE dar a primit numai o scrisoare sumară în care se arată că acesta s-a ocupat numai de „monitorizarea posturilor străine de radio , printre care şi Europa liberă, şi că probarea cu documente a cazului este limitată de legea care reglementează perioada de declasificare”.

Mircea Dinescu a părăsit şedinţa CNSAS în semn de protest după ce acesta a decis că Ristea Priboi nu a făcut poliţie politică. „Eu cred că a făcut poliţie politică. În nici un caz nu se poate decide că nu a făcut poliţie politică”.

Tot Dinescu a declarat „Paleologu a făcut poliţie politică dar Ristea Priboi, şeful unei secţii care monitoriza posturile de radio străine, nu a făcut... El asculta de plăcere aceste posturi?!”

Senatorul liberal Radu F. Alexandru, cel care a cerut CNSAS să cerceteze dosarul Priboi, s-a declarat şocat de verdict.
„Ca om politic nu am voie să-mi pierd prea uşor cumpătul şi totuşi am senzaţia că este un lucru foarte grav dacă CNSAS este pus în situaţia de a nu-şi onora raţiunea de fi . Ce lege guvernează în această ţară şi înspe ce ne îndreptăm ?“

Senatorul a declarat că acest caz nu s-a „încheiat“ pentru că ameninţă siguranţa naţională.
XS
SM
MD
LG