Linkuri accesibilitate

Fostul președinte israelian Katsav condamnat la închisoare pentru viol


Moshe Katsav însoțit de avocați și rude
Moshe Katsav însoțit de avocați și rude

Premierul Netanyahu: Sentința dovedește că toți israelienii sunt egali în fața legii.


Fostul preşedinte al Israelului, Moshe Katsav a fost condamnat astăzi la şapte ani de închisoare pentru viol şi alte abuzuri sexuale. Lui Katsav i se impută violarea unei angajate în 1998 şi hărţuirea sexuală a altor două femei în timp ce era preşedinte.

La pronunţarea sentinţei, Moshe Katsav, cel mai înalt fost demnitar israelian condamnat pentru o crimă, a izbucnit în lacrimi şi le-a strigat judecătorilor că verdictul este o victorie a minciunii.

Lângă tribunalul din Tel Aviv, avocatul Zion Amir a declarat jurnaliştilor că asprimea sentinţei, şapte ani de închisoare, nu l-a surprins. Avocatul a spus că este o zi tristă şi o zi de doliu pentru societatea israeliană din cauza pedepsei aplicate de judecători după un verdict la fel de aspru.

Vinovăţia lui Katsav fusese stabilită de tribunal în luna decembrie – anume că a violat de două ori o angajată în 1998, când era ministru al turismului, iar apoi a hărţuit sexual alte două femei aflate în subordine în perioada mandatului prezidenţial între 2000 şi 2007. De asemenea, a fost găsit vinovat de acte indecente şi obstrucţionarea justiţiei pentru că a încercat s-o contacteze pe una dintre victime în legătură cu mărturiile depuse.

Politicianul în vârstă de 65 de ani, care a fost nevoit să-şi întrerupă mandatul prezidenţial din cauza scandalului, dezminte toate acuzaţiile şi spune că este el însuşi victima unei vânători de vrăjitoare. Afacerea Katsav catalizase şi căderea premierului Ehud Olmert pe fundalul unor acuzaţii de corupţie.

Premierul actual, Benjamin Netanyahu a spus azi că verdictul împotriva lui Katsav inspiră atât mândrie cât şi ruşine. La fel ca şi avocatul lui Katsav, Netanyahu a spus că este o zi specială pentru Israel, numai că dincolo de tristeţe şi ruşine este o zi a mândriei şi aprecierii pentru sistemul de justiţie israelian care a judecat după un principiu simplu: toţi sunt egali în faţa legii.

Organizaţiile pentru drepturile femeilor văd în verdictul de astăzi o victorie pentru femeile abuzate într-o societate profund patriarhală. Miriam Schler, directoarea centrului de criză de la Tel Aviv pentru victimele violului spune că aceste victime, oricine ar fi, pot avea încredere în urma acestui proces că vor fi apărate în justiţie, fie şi împotriva cuiva care deţine puterea ca preşedintele Israelului.

Tribunalul i-a cerut lui Katsav să se prezinte la închisoare pe 8 mai, oferindu-i timp până atunci să conteste asprimea pedepsei. De asemenea, el a fost obligat să achite despăgubiri de 25 de mii de dolari şi de 7 mii de dolari pentru două dintre victimele sale.

Sentinţa pronunţată astăzi este punctul culminant al unui caz care a bulversat ţara timp de cinci ani şi din care a ieşit cu reputaţia pătată iremediabil un politician admirat în trecut.

Imigrat din Iran pe când era copil, Katsav devenise cel mai tânăr primar din Israel la vârsta de 24 de ani şi a deținut apoi mai multe portofolii ministeriale ca membru al partidului conservator Likud. El a fost primul evreu născut în Orientul Mijlociu care a fost ales preşedinte al Israelului unde elitele sunt tradiţional de origine europeană.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG