Linkuri accesibilitate

Obiecțiile PD și PL la proiectul de buget și noua strategie fiscală


Fracțiunea liberală din Parlament
Fracțiunea liberală din Parlament

Mihai Ghimpu și Dumitru Diacov speră ca neînțelegerile să fie eliminate în comisiile parlamentare de profil.


Va reuşi Parlamentul în această săptămâna să adopte în primele lecturi legea bugetului şi noua strategie fiscală? Liberalii spun că da, dacă vor fi majorate accizele nu doar la vodcă şi ţigări, ci şi la bere, şi vor fi unificate criteriile după care se calculează pensiile pentru toate categoriile de cetăţeni. Democraţii, la rândul lor, spun că au serioase obiecţii la documente, dar că speră că acestea vor fi epuizate în cadrul discuţiilor din comisiile parlamentare dinaintea avansării legilor în plenul parlamentului.

Membrii alianţei s-au convocat astăzi într-o şedinţă extinsă pentru a discuta proiectele legii bugetului şi noii strategii fiscale cu care, aşa cum se ştie, democraţii şi liberalii nu sunt în totalitate de acord pentru că ar reflecta doar punctul de vedere al partidului premierului. Şeful liberalilor Mihai Ghimpu a declarat la încheierea reuniunii că a propus majorarea de accize nu doar la vodcă şi ţigări, ci şi la bere, şi că crede necesar să fie majorat, de la 1100 la 1500 de lei, salariul minim sub care să nu poată coborî companiile atunci când îşi remunerează angajaţii.

Mihai Ghimpu: „Este vorba despre un venit care ar putea rezolva şi problema municipiului Chişinău, că s-au luat bani de la gura copiilor.”

Noi propuneri tardive?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct


Aluzia lui Mihai Ghimpu vizează lipsirea municipiului Chişinău de cca. 70 mln. lei - transferuri de care primăria spune că ar fi trebuit să beneficieze în acest an Chişinăul, dar care au fost excluse din proiectul iniţial de buget.

O altă propunere avansată de liberali este ca pensiile plătite procurorilor, judecătorilor şi funcţionarii publici să nu constituie 75 la sută din mărimea salariului, ci 42 la sută, ca în cazul tuturor cetăţenilor.

Liberal-democratul Veaceslav Ioniţă spune că propunerile sunt bune, dar că ar fi fost mai bine dacă veneau la momentul elaborării documentelor puse astăzi în discuţie.

Veaceslav Ioniță: „Eu sunt adept al paşilor fermi, dar calculaţi. Ne vom uita foarte atent ce facem şi cred că vom lua o decizie bună. Cu berea, din nou, dacă nu reuşim acum să ajungem la numitor comun, în sens procedural, atunci accizul se poate majora nu neapărat acum, la adoptarea bugetului. Nu mi-ar plăcea să venim hodoronc-tronc asupra agenţilor economici. Trebuie să discutăm şi cu ei.”

Democratul Dumitru Diacov se arată totuşi convins că obiecţiile formulate la cele două documente vor putea fi epuizate înainte de a intra în dezbateri parlamentare, adică în comisiile de profil.

Dumitru Diacov: „Sunt absolut convins că o parte dintre ele vor fi acceptate. Vom veni joi cu politica fiscală în primă lectură, apoi vineri – cu legea bugetului în primă lectură şi politica fiscală în a doua. Important este ca în comisii să se atingă compromisurile necesare.”

Bugetul pentru anul fiscal în curs a fost consultat cu FMI şi este constuit pe o creştere a PIB de 4.5%, o rata medie a inflaţiei de 7,5% şi un curs de schimb în medie de 12.4 lei pe dolar.
Previous Next

XS
SM
MD
LG