Linkuri accesibilitate

Moldova la săptămîna francofoniei de la Praga


Protagoniștii filmului „Nunta în Basarabia”

Olivier Jacquot: „Moldova este o ţară cultural foarte diversă. Viitorul Moldovei se află în această diversitate: cultură română, cultură rusă, cultură franceză etc.”


Cu prilejul Zilelor Francofoniei în Republica Cehă, Ambasada Republicii Moldova la Praga, a prezentat filmul „Nuntă în Basarabia”, realizat de regizorul român Nap Toader.

Ambasadorul Republicii Moldova la Praga, dl Ştefan Gorda, prezentînd filmul, a vorbit despre „bogăţia prin diversitate culturală" şi despre nevoia de a rîde cîteodata de stereotipurile pe care românii le au despre moldoveni şi moldovenii despre români. Mai mult, a spus domnul Gorda, o astfel de comedie poate fi şi o utilă meditaţie asupra obiceiurilor pe care le împărtăşim.
Gazda a fost Institutul Francez din Praga, al cărui director – Olivier Jacquot a fost şi directorul Alianţei Franceze din Moldova.

Olivier Jacquot: „Organizăm această săptămînă a francofoniei cu toate ţările care fac parte din Organizaţia Internaţională a Francofoniei şi azi avem marea şansă de a-i găzdui pe români şi pe moldoveni. Este foarte important pentru mine, întrucît am petrecut 4 ani la Chişinău, ani care au fost deosebiţi în viaţa mea. Moldova este ţara cea mai francofonă din Europa şi mi-a făcut o mare plăcere să vizionez acest film, care m-a emoţionat: un film foarte frumos, neconvenţional, şi mai ales un film care abordează problema frontierelor Europei.”

Olivier Jacquot mi-a vorbit şi despre nevoia de diversitatea lingvistică şi culturală: „Nu impunem nimic, nu există un model – sunt doar anumite elemente pe care le propunem pentru a înţelege mai bine starea lumii, şi pentru a înţelege mai ales că în Europa în „construcţie” – diversitatea culturală şi lingvistică sunt foarte importante. Nu este o limbă sau cultură care ar trebui să prevaleze asupra altora.”


Referindu-se la timpul petrecut la Chişinău, oficialul francez a mai spus că în Moldova sunt cele mai bune clase bilingve din Europa, multe universităţi avînd filiere francofone, ceea ce demonstrează locul important pe care îl ocupă cultura franceză în Moldova.

Olivier Jacquot: „Este o ţară foarte diversă din punct de vedere cultural. Am văzut asta şi în film: cultura românească, cultura rusă, cultura franceză, alte culturi europene şi cred că viitorul Moldovei se află de asemenea în această diversitate, care uneori nu este bine înţeleasă în străinătate, dar care este o bogăţie pe care moldovenii ar trebui să o păstreze.”

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG