Linkuri accesibilitate

Cartea rămîne un lucru strict necesar pentru fiecare


Leonid Bujor: Existența ofertei de carte românească este meritul editurilor din R. Moldova, dar și din România.


La Librăria din cartier, Diana Răileanu l-a surprins în căutare de cărţi pe fostul ministru al educaţiei, Leonid Bujor.

Europa Liberă: Cât de des intră un ministru într-o librărie?

Leonid Bujor
Leonid Bujor:
„Depinde la care ministru vă referiţi. Cei de la Educaţie ar trebui să intre cel puţin o dată în lună”.

Europa Liberă: Dar pe timpul când eraţi ministru?

Leonid Bujor:
„Mai des intram. În orice caz, de câte ori mă deplasam într-un raion sau altul printre locurile cu care doream numaidecît să fac cunoştinţă erau librăriile raionale”.

Europa Liberă: Mulţi dintre cei pe care îi întâlnesc în librării îmi spun că tinerii astăzi nu prea citesc cărţi pentru că internetul le face concurenţă. Cum vă explicaţi Dvs acest lucru?

Leonid Bujor:
„Internetul este un pas înainte în dezvoltarea civilizaţiei, a ştiinţei, însă cartea rămâne un lucru strict necesar pentru fiecare.”

Europa Liberă: În calitate de fost ministru al Educaţiei, şi aţi spus mai devreme că aţi trecut prin multe biblioteci raionale. Sunteţi mulţumit de cărţile pe care le-aţi găsit acolo? De numărul lor?

Leonid Bujor:
„De numărul de cărţi din librării, dacă ne referim la cărţile în limba română, cred că am putea aprecia că s-a făcut un pas înainte şi aceasta este meritul editurilor din Moldova dar şi din România, fiindcă sunt aduse şi cărţi din România.

Printre ultimile cărţi am citit şi romanul lui Nicolae Dabija „Lecţia pentru acasă”, o carte ce ar trebui să se regăsească pe masa fiecărui copil din clasa a 9-10, nemaivorbind de cei maturi. Dacă ne referim la prezenţa manualelor şi a literaturii în general în bibliotecile din instituţiile de învăţământ, avem o situaţie foarte gravă. Cu părere de rău, în continuare domină sau găsim în majoritatea cazurilor manuale editate în chirilică sau cum spuneam noi în limba moldovenească.”

Europa Liberă: Şi ce e de făcut, dle Bujor?

Leonid Bujor:
„Ce e de făcut? Trebuie să soluţionăm problemele economice în primul rând, să avem un buget ce ar permite alocari de mijloace financiare suficiente pentru asigurarea instituţiilor de învăţământ cu carte, cu literatură.”

Europa Liberă: Dle Bujor, o carte şi un autor pe care l-aţi recomanda oricînd şi oricui?

Leonid Bujor:
„În primul rînd, eu sunt un fan a lui Mihai Eminescu, de aceea le propun celor care iubesc cartea, ori de câte ori au posibilitatea să revină la opera lui.
XS
SM
MD
LG