Linkuri accesibilitate

Anti-discriminarea sexuală - pro și contra în Parlament


Marian Lupu și Mihai Ghimpu se pronunță pentru o reformulare a paragrafului legat de discriminarea sexuală.


Proiectul legii care va interzice, printre alte forme de discriminare, şi cea pe motivul orientării sexuale, a ajuns în Parlament. Astăzi comisia parlamentară pentru drepturile omului a ascultat toate opiniile pro şi contra documentului.

Vitalie Marian
Reprezentanţii organizaţiilor religioase care critică legea la mitinguri regulate în faţa Parlamentului le-au spus astăzi membrilor comisiei parlamentare pentru drepturile omului că adoptarea proiectului va duce la răspândirea homosexualităţii.

Vitalie Marian de la Asociaţia „Pentru familie”: „Practica internaţională arată că în ţarile în care a fost adoptată legislaţia antidiscriminare s-a dezvoltat vertiginous agenda homosexuală şi de fapt se urmăreşte implementarea agendei homosexuale.”

Antonița Fonari
Iată însă contraargumentele uneia dintre apărătoarele legii, Antoniţa Fonari, secretar general al Consiliului ONG-urilor din R. Moldova: „UE vrea ca oamenii să nu fie discriminaţi în Moldova pe criterii de gen, regilioase, de orientare sexuală anume pentru faptul ca oamenii noştri când vor putea să circule liber să nu ceară azil politic. Şi UE nu va accepta pentru nimic în lume ca o categorie discriminată în Moldova să fie omisă din acest document pentru că imediat ce va fi omisă, va merge în UE şi va cere azil politic.”

Anxietatea față de „agenda” homosexuală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link direct


Adresându-se săptămâna trecută participanţilor la un miting de protest la parlament împotriva legii antidiscriminare, liderul liberalilor Mihai Ghimpu a spus că homosexualitatea ar fi o „dereglare” şi că PL nu va vota legea antidiscriminare.

Şeful democraţilor Marian Lupu a spus la rândul lui că nu este de acord cu legea antidiscriminare din cauza prevederii referitoare la orientarea sexuală, pentru că aceasta ar putea permite homosexualilor şi lesbienelor să organizeze parade, să se căsătorească sau să înfieze copii.

O viziune cu care de altfel colegul de partid al lui Marian Lupu, Dumitru Diacov, nu este de acord: „Eu nu cred că noi trebuie să facem declaraţii atât de pripite. Este un angajament al nostru în faţa UE. Da, poate este nevoie de anumite redactări, dar legea trebuie adoptată.”

Dar adoptarea legii antidiscriminare în prima jumătate a acestui an este un angajament semnat de guvernul Filat cu Uniunea Europeană pentru liberalizarea regimului de vize. Cum vor proceda atunci cele două partide care împreună cu liberal-democraţii s-au angajat să apropie RM de UE, i-a întrebat Europa Liberă pe Mihai Ghimpu şi Marian Lupu:

„Planul acesta prevede adoptarea legii, dar nu şi conţinutul. Noi nu vom adopta proiectul acesta în varianta care se propune,” a explicat liderul liberalilor.

Marian Lupu: „Legea o să fie examinată, o să fie adoptată, dar noi o să avem grijă ca prevederile acestei legi să nu deschidă poarta pentru tot felul de manifestaţii publice, înfieri, căsătorii şi multe alte lucruri. Că doar noi nu coordonăm fiercare virgulă cu UE. În punctul care se referă la orientarea sexuală vom specifica foarte clar lucrurile.”

Premierul Vlad Filat nu crede însă necesară redactarea proiectului: „Nu este cazul să specifici în mod separat într-o lege atunci când există specificări foarte clare în Constituţie ce înseamnă familie şi asta înseamnă căsătoria între un bărbat şi o femeie şi când toate legile, inclusiv Codul penal, prevăd stipulari care vizează nediscriminarea.

Partenerii de alianţă ar trebui în primul rând să citească acest proiect de lege. Referinţele pe care le-au făcut ei sunt absolut lipsite de legătură cu acest proiect de lege. Eu cred totuşi că partenerii noştri sunt responsabili şi vor respecta acest angajament.”

Parlamentul nu a stabilit deocamdată vreun termen în care va proceda la dezbaterea în plen a legii.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG