Linkuri accesibilitate

23.03 - Chișinău: Candidatura lui Vladimir Voronin la președinția statului


Vl. Voronin citind o publicație a Europei Libere în 2006
Vl. Voronin citind o publicație a Europei Libere în 2006

Deocamdată Vladimir Voronin este singurul candidat propus la funcţia de preşedinte, iar alegeri se pot desfășura doar în cazul existenței a doi candidați.



23 martie 2001

Ora Moldovei.

Candidatura lui Vladimir Voronin la președinția statului.

Dan Ionescu: Astăzi a fost înregistrată în mod oficial prima candidatură la funcţia de şef al statului, aceea a liderului comunist, Vladimir Voronin. Detalii de la Sergiu Praporşcic.

Comisia parlamentară specială pentru alegerea şefului statului a înregistrat astăzi candidatura liderului comunist Vladimir Voronin, care a fost înaintat la funcţia de preşedinte al Republicii de 42 de parlamentari comunişti. Deocamdată Vladimir Voronin este singurul candidat propus la funcţia de preşedinte. Legislaţia prevede, însă, că alegerile pot avea loc doar dacă sunt înscrişi cel puţin doi candidaţi.

Liderii grupului parlamentar al Partidului Popular Creştin-Democrat au spus că nu vor propune pe nimeni, iar deputaţii din Alianţa „Braghiş” nu au examinat această chestiune. Candidaturile pot fi înaintate până la 29 martie, urmând ca la 4 aprilie să aibă loc alegerile. În aceste condiţii nu este exclus, că deputaţii comunişti vor mai înainta o candidatură pentru ca alegerile să se desfăşoare conform prevederilor legale.

Preşedintele comisiei speciale pentru alegerea şefului statului, comunistul Vadim Mişin, care este şi vicepreşedinte al Legislativului, a declarat, că în caz contrar va fi necesar să se apeleze la Curtea Constituţională, ceea ce în mod sigur va duce la tărăgănarea scrutinului. Este clar, că viitorul preşedinte al Republicii va fi Vladimir Voronin. Fracţiunea comunistă are 71 de mandate, pentru alegerea şefului statului fiind necesare 61 de voturi.

Vladimir Voronin a declarat astăzi jurnaliştilor, după înregistrarea lui la funcţia de preşedinte, că Partidul Comuniştilor deja a început să preia controlul asupra puterii executive: „Situaţia e de aşa măsură, că având această majoritate în Parlament şi eu, şi mulţi din colegii mei din fracţiune, ne străduim să controlăm situaţia într-un fel oarcare, într-o măsură oarecare, cât e posibil, evenimentele care au loc în Republică. Şi în activitatea Guvernului, în primul rând. Că nu ne e totuna, nu ne e indiferent chiar când a veni la guvernare un nou Guvern cum o să înceapă şi de la ce o să înceapă. Şi nu ne e indiferent chiar şi actuala componenţă a Guvernului.

Noi vrem ca ei, chiar dacă pleacă, să plece în mod civilizat, în mod cinstit, să nu avem nici noi pe urmă ceva îndoieli, mă rog, presupuneri, că s-a hotărât ceea ce nu trebuia să se hotărască în ultimele zile. Ştiţi cum e la noi. Iată în ultimele zile, hai mai repede să facem una, să facem alta, ş.a.m.d.”

Vladimir Voronin a fost solicitat să comenteze declaraţiile de ieri ale vicepreşedintelui Comisiei de stat a Federaţiei Ruse pentru Transnistria, Boris Pastuhov, care a adus critici grave liderilor de la Tiraspol, învinuindu-i de nedorinţa de a soluţiona conflictul transnistrean, hoţie şi incompetenţă.

Vladimir Voronin: „Cândva şi cândva, totuşi, trebuie să înţelegem toţi. Noi am înţeles mai devreme, noi, aceşti oameni din Moldova. E normal, că au început a înţelege aceste lucruri, ce se întâmplă în Tiraspol şi în Transnistria şi persoanele din conducerea de vârf a Rusiei. Asta e un lucru foarte îmbucurător. Şi cred eu, că asta şi o să fie cel mai important pentru soluţionarea problemei Transnistriei. Dacă o să fie această înţelegere şi de organele de vârf din conducerea Rusiei.”

Vladimir Voronin a declarat, că majoritatea comunistă până în prezent nu a discutat cu nimeni chestiuni privind formarea viitorului Guvern şi nu a propus nici unei persoane posturi în Executiv: „Negocierile referitoare la formarea Guvernului încă nu s-au început. Aşa că nu vă pot da nimic. Astăzi de fapt, astăzi şi ieri am avut şedinţe speciale cu membrii fracţiunii. Şi astăzi, şi ieri, şi ne-am înţeles cine şi în ce direcţie lucrează.” Liderul comunist a evitat să spună câţi candidaţi există la funcţia de prim ministru şi cine sunt aceştia.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG