Linkuri accesibilitate

Ucraina: O nouă anchetă împotriva fostului președinte Leonid Kutchma


Ziaristul ucis Heorhiy Gongadze

Reporteri fără Frontieră: „Salutăm deschiderea anchetei pe care o vom urmări cu atenţie”.


Procuratura din Ucraina a deschis o anchetă penală împotriva fostului preşedinte Leonid Kuchma, în legătură cu uciderea, în 2000, a jurnalistului de investigaţie Gheorghi Gongadze. Până astăzi, moartea lui Gongadze rămâne cel mai politizat caz de ucidere a unui jurnalist în Ucraina deşi, după cum arată Comitetul pentru apărarea ziariştilor, nu este un caz izolat. Ileana Giurchescu are detalii:

Decizia procuraturii a fost o surpriză. Adjunctul procurorului şef, Renat Kuzmin a pecizat că Leonid Kuchma este bănuit de abuz de putere şi de încălcarea legii prin faptul că ar fi dat ordine ilegale, cu rezultatul că un ziarist a fost ucis.

Kuzmin a mai declarat că ancheta se va încheia repede şi că pe perioada investigaţiei, Kuchma nu are dreptul să părăsească ţara.
Fostul președinte Leonid Kuchma ieri la Procuratura Generală din Kiev


Gongadze conducea o publicaţie pe internet, foarte critică la adresa lui Kuchma. În 2000 a fost răpit şi ucis. Corpul lui decapitat şi ars a fost găsit într-o pădure din apropiere de Kiev, la mai mult de o lună de la dispariţia jurnalistului.

Kuchma a respins mereu orice responsabilitatea deşi există înregistrarea unei voci, care seamănă cu a lui, şi care cere „să se facă ceva cu jurnalistul incomod.

Organizaţia „Reporteri fără Frontieră” a salutat deschiderea anchetei deşi crede că şi alte oficialităţi din acea perioadă ar trebui anchetate: „Kuchma nu este singurul nume legat de acel caz. Salutăm deschiderea anchetei pe care o vom urmări cu atenţie pentru că de mai multe ori lucrurile au mers in direcţia cea bună, după care au fost oprite” – a declarat Johann Birhr, reprezentant al ONG-ului.

Anul trecut, Procuratura a afirmat că ordinul de ucidere a jurnalistului ar fi fost dat de ministrul de interne Iuri Kravcenko. Numai că acesta a murit deja în 2005, se pare că s-a sinucis.

Până acum, doi ofiţeri ai ministerului de interne sunt în închisoare în legătură cu uciderea lui Gongadze. Persoane acuzată că l-a decapitat pe ziarist, generalul de poliţie Alexi Pukach, aşteaptă să fie judecat.
XS
SM
MD
LG