Linkuri accesibilitate

Balet și politică în Rusia


Alexandr Ratmansky: „A fi la Bolshoi înseamnă să fi prins în politică.”


De la Stalin încoace, timp de decenii, celebra companie de operă și balet Bolshoi din Moscova a fost subiect de intrigi și intervenții politice, iar dispariția Uniunii Sovietice și a regimului comunist nu a modificat substanțial mentalitățile ruse.

Zilele acestea un nou scandal de proporții, bănuit a fi fost provocat premeditat, a fost în atenția presei internaționale. Cel vizat a fost directorul trupei de balet, Gennadi Ianin, care a condus-o din 2003 și care era principalul candidat pentru a deveni director-artistic al companiei Bolshoi, în urma unei decizii așteptată să cadă la începutul acestei săptămîni.
Adversarii lui Ianin au urmat o procedură clasică din lumea politică și a serviciilor de securitate - nu doar neapărat ruse -, pentru a-l dezonora. Sute de mail-uri, cu un link la un site erotic, cu fotografii neclare ale unei persoane semănînd directorului Baletului Bolshoi au fost expediate de la o adresă anonimă. Potrivit cotidianului Komsomolskaya Pravda, fotografiile au fost plasate pe un site web desenat să arate asemănător celui oficial al teatrului Bolshoi. Iar la scurtă vreme fotografiile nu au mai putut fi accesate.

Cultură și politică: Balet și politică la Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00
Link direct


Directorul baletului Bolshoi și-a anunțat demisia, renunțînd la eventualitatea unui proces de calomnie iar, după relatarea Izvestiei, directorul general al companiei, i-a acceptat-o imediat. In publicația Kommersant un comentator nota că „în ciuda caracterului mizerabil al gestului, acesta și-a atins scopul, lovitura dată reputației lui Ianin ne mai permițînd conducerii Operei să-l promoveze”.

Observatorii scenei ruse și-au reamintit că aceeași metodă a fost folosită pentru demiterea cu ani în urmă a Procurorului General al Rusiei, Iuri Skuratov, alt personaj deranjant. Ianin definea, într-un interviu cu Radio Libertatea, din 2005, drept principală dificultate a poziției sale, impunerea autorității în fața colegilor de scenă, dar lucrurile par mai complicate.

Coreograful Aleksei Ratmansky
Intrebat de cotidianul Toronto Globe and Mail cum reacționează la scandalul recent, o altă stea a baletului rus, coreograful Alexei Ratmansky, cunoscut pentru activitatea sa creatoare la Baletul regal din Winnipeg și la Baletul regal danez de la Copenhaga, fost director-artistic la Bolshoi, din 2005 pînă anul trecut, răspundea simplu: „Prefer să nu comentez. E suficient de spus că politica se află în spatele afacerii”.

Și tot Ratmansky declara: „A fi la Bolshoi înseamnă să fi prins în politică. Problema este că Bolshoi-ul și Kirov-ul sînt considerate instituții ruse, iar pentru ruși, baletele noastre clasice constituie tradiția cea mai importantă [de apărat]. [...] Am părăsit Bolshoi-ul fiindcă eram supus unei presiuni prea mari într-un orizont prea îngust. Era dificil să creez ceva nou, dat fiind că libertatea îmi era limitată”.

Nu a fost și nu este singurul în această situație printre stelele de la Bolshoi, zilele trecute Moscow Times relevînd cazul altei celebrități a trupei companiei, Anastasia Volohkova, care a trîntit ușa partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unită, declarînd public că a fost înșelată cînd i s-a cerut semnătura pe o scrisoare comună a cărei finalitate a fost să sprijine condamnarea fostului patron al firmei Yukos, Mihail Hodorkovski...

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG