Linkuri accesibilitate

Legea anti-discriminare trebuie să respecte exact normele europene


Monica Macovei
Monica Macovei

Eurodeputata Monica Macovei: Carta Drepturilor Fundamentale a UE include orientarea sexuală între celelalte criterii de discriminare. Cine vrea să intre în UE trebuie să țină cont de ele.

Europarlamentara Monica Macovei a adresat marţi o scrisoare parlamentarilor din Republica Moldova, îndemnându-i să adopte la timp şi fără modificări legea antidiscriminare şi insistând că ea trebuie să cuprindă sintagma „orientare sexuală”. În scrisoare, preşedinta Delegaţiei interparlamentare de cooperare UE-Republica Moldova spune limpede că această cerinţă nu este negociabilă. Într-un interviu pe acordat astăzi Europei Libere prin telefon de la Bruxelles, Monica Macovei şi-a explicat pe larg demersul.


Monica Macovei: Când am scris că acest criteriu de discriminare şi anume orientare sexuală trebuie să fie între celelalte criterii de discriminare şi nu este negociabil m-am referit exact la documentele UE. Carta Drepturilor Fundamentale a UE include orientarea sexuală între celelalte criterii de discriminare: rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, religie, sex, vârstă şi între ele orientarea sexuală.

Ca atare, cine vrea să se apropie de valorile, de regulile UE şi să intre în UE trebuie să respecte aceste prevederi. E foarte simplu: este prevăzut în Carta Drepturilor Fundamentale a UE. Şi de altfel în planul de acţiune pentru liberalizarea vizelor primit în decembrie de Republica Moldova de la Comisia Europeană, care prevede exact ce măsuri trebuie să ia guvernul şi Parlamentul pentru a termina parcursul şi a ajunge la liberalizarea vizelor: între altele este şi adoptarea legii antidiscriminare în cursul acestui an.

Europa Liberă: Când spuneţi că legea nu este negociabilă, la ce ne putem aştepta? Dacă Parlamentul nu o aprobă la termen, se suspendă imediat negocierile pentru liberalizarea vizelor?

Monica Macovei:
Nu fac eu aceste negocieri, le duce Comisia Europeană. În primul rând ar fi bine să se realizeze totul la termen. În al doilea rând, sigur, nu cred că ar duce asta imediat la suspendarea negocierilor, dar în final tot va trebui făcut. În sensul acesta am spus că nu e negociabilă, adică la nivelul UE asta nu mai este o discuţie dacă da sau nu, introducem sau nu orientarea sexuală între criteriile de discriminare. Discuţia asta a fost cu mult timp în urmă, astăzi nu mai există, orientarea sexuală este acolo alături de alte criterii. Nici în România n-a fost uşor, au trebuit să treacă nişte ani ca să ajungem la această situaţie şi acum este acceptată de toată lumea şi nu mai e nici o discuţie.

Europa Liberă: Mai mulţi politicieni de la Chişinău spun că ar adopta legea, dar numai amendată, de pildă în aşa fel încât să nu permită minorităţilor sexuale să ţină întruniri publice, probabil mai ales cu gândul la vreun marş gay....

Monica Macovei:
Parlamentul poate să amendeze lege, acesta este rolul Parlamentului, să modifice şi să adopte o lege. E voinţa lor, nu le poate impune nimeni cum să voteze, însă au nişte obligaţii pe care şi le-au luat faţă de UE pe acest parcurs european al Republicii Moldova şi între alte obligaţii, alături de reforma justiţiei, administraţiei şi altele figurează şi legea nediscriminare şi aplicarea ei. Deci se va discuta... de asta am şi scris scrisoarea în mod colegial şi cu prietenie, ca să le spun că este un lucru foarte important, această lege, şi e bine ca ea să respecte exact normele europene. Sigur că parlamentul poate să ia o altă decizie, dar după aceea vor fi discuţii, negocieri, în final tot vor trebui s-o adopte aşa cum trebuie.

Europa Liberă: Unii adversari ai legii spun că ea va da de fapt privilegii minorităţilor. De pildă, că angajatorul nu va putea da niciodată afară un homosexual, fiindcă acela se va plânge mereu că motivul ar fi discriminarea. Cine va decide în asemenea cazuri?

Monica Macovei:
Se creează şi un consiliu antidiscriminare. Am trecut toţi (în UE) prin asemenea discuţii. Angajatorul când vrea să dea pe cineva afară, care poate fi o femeie, că şi femeile se pot plânge că sunt discriminate, sau un gay, el, angajatorul, trebuie să demonstreze legat de profesionalism sau de lipsa de profesionalism: e leneş, întârzie, nu vine de cinci zile la servici sau îşi face prost treaba. Şi dacă există aceste argumente pentru care dai pe cineva afară nu se va pune niciodată problema că X e gay sau e heterosexual. Nu va fi considerată discriminare.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG