Linkuri accesibilitate

„Odessa” - un film in progress de Florin Iepan


Un documentar consacrat masacrului comis de armata română în octombrie 1941 la Odesa, în care și-au pierdut viața 20 de mii de evrei.


Ultima seara a festivalului international de film documentar „One World Romania”, incheiat luni la Bucuresti, a fost dedicata unei dezbateri pe marginea unei pelicule in proces de filmare. „Odessa” de Florin Iepan spune povestea unui episod intunecat din istoria recenta a Romaniei: masacrarea de catre armata romana a 20 de mii de evrei, in octombrie 1941, la Odessa.

60 de ore de film, interviuri – sau tentative de interviuri cu diverse personalitati, cu oameni politici, cu oameni obisnuiti, si, nu in ultimul rind, cu singurul supravietuitor al masacrului, proiectul „Odessa” al lui Florin Iepan pare sa se intrebe, in maniera lui Michael Moore, in ce masura si in ce fel societatea romaneasca de astazi este dispusa sa isi asume un trecut nu tocmai glorios.

In programul festivalului „One World Romania”, se spune ca „Odessa “va urmari, cu o anumita doza de autoironie, procesul dureros si complex prin care Iepan descopera complicitatile si conexiunile care au condus la purificarea etnica executata de autoritatile romane in timpul celui de-al doilea razboi mondial, si vrea sa afle in ce masura prejudecatile si mecanismele de gindire de atunci sunt valabile in Romania de astazi. Raspunsul nu e deloc simplu, si Florin Iepan a recunoscut asta in cadrul dezbaterii organizate la Noul Cinematograf al Regizorului Roman din Bucuresti.

Dupa proiectia unui fragment de 10 minute din filmul „Odessa”, moderatorul dezbaterii, publicistul Cristian Ghinea si regizorul Florin Iepan au citit citeva documente istorice, inclusiv declaratii ale unora din ofiterii romani care au participat la masacru.

Cu toate acestea, prima, chiar prima interventie din sala, a pus sub semnul intrebarii adevarul istoric. Raspunsul a venit imediat din partea unui martor indirect, care in octombrie 1941 avea sapte ani, si se afla la Odessa.

A urmat o dezbatere aprinsa. Iată una din concluziile ei:
Ascultă
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG