Linkuri accesibilitate

„Odesa” - un film in progress de Florin Iepan


Florin Iepan, imagine de arhivă.
Florin Iepan, imagine de arhivă.

Un documentar consacrat masacrului comis de armata română în octombrie 1941 la Odesa, în care au fost uciși 20.000 de evrei.

Ultima seară a festivalului internațional de film documentar „One World Romania”, încheiat luni la București, a fost dedicată unei dezbateri pe marginea unei pelicule în proces de filmare. „Odesa” de Florin Iepan spune povestea unui episod întunecat din istoria recentă a României: masacrarea de către armata română a 20.000 de evrei, în octombrie 1941, la Odesa.

60 de ore de film, interviuri – sau tentative de interviuri cu diverse personalități, cu oameni politici, cu oameni obișnuiți, și, nu în ultimul rând, cu singurul supraviețuitor al masacrului, proiectul „Odesa” al lui Florin Iepan pare să se întrebe, în „maniera” lui Michael Moore, în ce masură și în ce fel societatea romăneasca de astăzi e dispusă să iși asume un trecut nu tocmai glorios.

În programul festivalului „One World Romania”, se spune ca „Odesa “va urmări, cu o anumită doza de autoironie, procesul dureros și complex prin care Iepan descoperă complicitățile și conexiunile care au condus la purificarea etnică executată de autoritățile române în timpul celui de-al doilea război mondial, și vrea să afle în ce măsură prejudecățile și mecanismele de gândire de atunci sunt valabile în România de astăzi. Răspunsul nu e deloc simplu, li Florin Iepan a recunoscut asta în cadrul dezbaterii organizate la Noul Cinematograf al Regizorului Român din București.

Dupa proiectia unui fragment de 10 minute din filmul „Odesa”, moderatorul dezbaterii, publicistul Cristian Ghinea li regizorul Florin Iepan au citit câteva documente istorice, inclusiv declarații ale unora din ofițerii români care au participat la masacru.

Cu toate acestea, prima, chiar prima intervenție din sala, a pus sub semnul întrebării adevarul istoric. Răspunsul a venit imediat din partea unui martor indirect, care ăn octombrie 1941 avea șapte ani și se afla la Odesa.

A urmat o dezbatere aprinsă. Iată una din concluziile ei:
„Odesa” - un film in progress de Florin Iepan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG