Linkuri accesibilitate

Nevotarea pachetului bugetar va duce la demisia Guvernului


Vlad Filat

Premierul Vlad Filat: Termenul limită al adoptării acestor legi este 1 aprilie pentru a permite FMI să deblocheze următoarea tranșă de finanțare.


În cadrul vizitei pe care o va întreprinde la Bruxelles, premierul va avea întrevederi cu Herman Van Rompuy preşedinte al Consiliului European și cu Siim Kalas, vice-preşedintele Comisiei Europene, Comisar European pentru Transport, potrivit serviciului de presă al Guvernului.
De asemenea Vlad Filat se va întâlni cu
Štefan Fule, Comisar European pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Cecilia Malmstrom, Comisar European pentru Afaceri Interne şi Karel De Gucht, Comisar European pentru Comerţ. In ajunul plecării seful executivului a acordat un interviu Europei Libere.

Vlad Filat: „Voi avea întâlniri cu oficiali europeni importanţi în cadrul summitului Partidului Popular European. În cadrul acestui summit, avem discuţii bilaterale cu un şir de conducători ai ţărilor europene. Având în vedere şi vizitele, care urmează să le efectuez atât la Paris, cât şi la Berlin, probabil va fi o situaţie în care să informez în cadrul acestui summit vis-a-vis de situaţia, care este în Republica Moldova.”

Europa Liberă: La Bruxelles vă întâlniţi cu patru comisari europeni?

Vlad Filat:
„Da, voi avea întâlnire cu vicepreşedintele Comisiei Europene, comisarul pentru transport, vom discuta subiecte care vizează liberalizarea transportului aerian, un şir de alte proiecte pe care le-am avut în discuţie la întâlnirile precedente. Sper că în acest domeniu vom avea rezultate palpabile către Consiliul de cooperare din 5 mai. Cu comisarul european pentru Afaceri Interne, doamna Cecilia Malmström, vom discuta modul în care se implementează planul de acţiuni în vederea liberalizării regimului de vize. Iarăşi sperăm către data de 5 mai să avem deja o evaluare mai complexă. Cu comisarul european pentru comerţ, domnul Karel De Gucht, va fi o întâlnire care se va axa pe dimensiunea relaţiilor noastre în vederea demarării negocierilor oficiale pentru obţinerea regimului de comerţ liber cu Uniunea Europeană. Şi cu comisarul european pentru vecinătate şi extindere, domnul Štefan Füle, vom discuta implementarea agendei noastre comune.”

Alegerile locale sunt foarte importante


Europa Liberă: Discuţiile pe care le veţi continua să le purtaţi pe marginea acordului de liberalizare a regimului de vize includ şi această adoptare a legii antidiscriminare?

Vlad Filat:
„Acest subiect va fi pe agenda discuţiilor noastre.”

Europa Liberă: Care e atitudinea Dumneavoastră faţă de adoptarea unei asemenea legi?

Vlad Filat: „În primul rând este necesar ca toţi cei, care comentează această lege să o citească. Doi: atunci când au anumite neînţelegeri – să solicite explicaţii şi le vor primi. Şi atunci toată lumea va vedea că această lege nu vine decât să ofere un cadru, care să nu permită discriminarea cetăţenilor, în general. Şi aici nu trebuie să fie axată atenţia doar pe acel grup minoritar, ce vizează minoritatea sexuală. Sunt 13 categorii. Trebuie să mai spun, că legislaţia din Republica Moldova stabileşte foarte clar ce înseamnă familie.

Legislaţia din Republica Moldova nu permite căsătorii dintre persoane de acelaşi sex. Legislaţia din Republica Moldova nu admite înfierea de către persoane, care fac parte din grupurile minoritare sub aspect sexual. Şi un şir de multe alte lucruri. Eu accept poate că a fost o comunicare insuficientă la acest subiect. Dar totodată vreau să menţionez, că şi comentariile, care au fost vis-a-vis de această lege, au fost unele speculative şi sigur, cu un accent pronunţat, care atestă şi interes politic electoral.

Şi dacă e să concluzionez – eu undeva îi înţeleg pe cei care au ieşit la protest, pe cei care comentează fiind în opoziţie. Mai puţin îi înţeleg pe cei care se află împreună cu noi în actul de guvernare, deoarece noi ne-am asumat anumite angajamente, inclusiv prin votarea programului de activitate a Guvernului, în care este inclusă şi această lege. Nu exclud că va fi necesar de făcut anumite precizări. Şi, a propos, în acest sens, voi comunica punctual cu comisarii europeni la acest subiect. Vom vedea până unde vom merge cu ajustările la care mă refeream şi la revenire deja vom avea o acţiune complementară, pentru ca să depăşim această situaţie.”

Europa Liberă: Am auzit voci, care spuneau, că s-ar putea de prelungit termenul adoptării şi atunci lumea să reuşească să se informeze la justa valoare ce prevede această lege.

Vlad Filat: „Noi tot am extins 20 de ani termenii de implementare a reformelor. Tot timpul am căutat să găsim justificări să nu facem o reformă sau alta. Şi în rezultat suntem de 20 de ani în regim de aşteptare, aşteptare a ceva ce urmează să se întâmple, dar fără ca noi să fim implicaţi, inclusiv şi în activitatea de reformă. Dar cu certitudine va fi necesară o comunicare suplimentară cu toate părţile implicate.”

Europa Liberă: Un alt subiect prioritar pe agenda moldo-comunitare e cel care se referă la alegerea şefului statului. Am citit, că chipurile Bruxellesul ar fi arătat primul cartonaş galben Republicii Moldova.

Vlad Filat: „Republica Moldova nu are nici un cartonaş galben. Însă poate avea acest cartonaş, poate să fie şi unul direct roşu, dacă noi nu vom îndeplini agenda de reforme. Este o problemă, pe care o avem – nu este ales preşedintele Republicii Moldova. Avem termen, care nu ne presează asupra anumitei perioade de timp şi dacă nu avem soluţia, trebuie să identificăm acea soluţie. Însă nici pentru o clipă nu trebuie să uităm, că angajamentele trebuie îndeplinite. Sigur şi să asigurăm stabilitatea politică în Republica Moldova. Dar să nu substituim neîndeplinirea cu nealegerea preşedintelui Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Domnule premier, şi totuşi în calitate de lider al Partidului Liberal-Democrat, vreau să vă întreb, pentru că se discută despre atât de multe variante posibile pentru a fi ales şeful statului. Totuşi, care este cea mai plauzibilă, care este cea mai constituţională?

Vlad Filat: „Cea mai constituţională este alegerea preşedintelui Republicii Moldova cu 61 de voturi, aşa cum prevede Constituţia ţării, în Parlament. Pur şi simplu, probabil, până la identificarea unei soluţii, care să întrunească condiţiile de legalitate şi de consens, nu ar trebui să le scoatem în discuţii publice, pentru că asta crează o confuzie generală. Când vom avea o soluţie legală şi acceptată prin consens, vom vorbi la acest subiect.”

Europa Liberă: Domnul Ghimpu a spus foarte tranşant, că nu mai e cazul să se vorbească despre o coaliţie largă pentru alegerea şefului statului, pentru că PCRM ar fi interesat, prin crearea acestei coaliţii largi, să ajungă la alegeri anticipate.

Vlad Filat: „Cel puţin două voturi din grupul parlamentar al comuniştilor sunt necesare pentru a fi ales preşedintele. Asta înseamnă, că trebuie să comunicăm fie cu acest partid, fie cu membrii din acest partid, care sunt în Parlament pentru a asigura aceste voturi. Mai mult decât atât: eu nu cred că există partid politic parlamentar, care să-şi dorească alegeri anticipate. Toţi sunt conştienţi de riscurile, care le comportă aceste alegeri, despre faptul, că asta ar viza tergiversarea în implementarea reformelor, asta este prejudiciul pentru ţară, dar şi consecinţe asupra fiecărui cetăţean. Nu ştiu, dacă cineva îşi asumă asemnea riscuri. Însă, totodată sper foarte mult, că noi vom trece peste această perioadă de baricadă şi vom reuşi să comunicăm.

Noi avem şi alegerile locale. Este necesar să avem şi o atmosferă necesră şi pentru aceste alegeri. Regret foarte mult, uitaţi-vă cât timp a trecut de la alegerile parlamentare şi nu s-a reuşit o dată să ne întrunim, reprezentanţii partidelor care sunt în Parlament, să avem o discuţie. Eu sper totuşi, că noi vom ajunge, la maturitate, mai e până atunci, politică, dar la înţelepciune. Să depăşim aceste momente, care vizează partidul, sau o persoană sau alta. Să comunicăm şi să decidem pentru ţară.”

Europa Liberă: Domnule Filat, comuniştii au spus foarte tranşant că ei nu vor vota pentru candidatura domnului Lupu. Acum domnul Ghimpu a spus, că dacă domnul Lupu nu ajunge preşedinte, el, domnul Ghimpu, nu va ajunge speaker şi atunci acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană-2 nu mai are valabilitate.

Vlad Filat:
„Partidul Liberal-Democrat din Moldova contribuie la activitatea Alianţei cu 32 de mandate şi va contribui în continuare în îndeplinirea tuturor angajamentelor.”

Europa Liberă: Se destramă Alianţa, dacă nu ajunge Lupu preşedinte şi Ghimpu speaker?

Vlad Filat:
„Trebuie să vedem. Eu aş prefera ca noi să nu discutăm despre destrămarea Alianţei, dacă unul obţine sau nu obţine o funcţie sau alta. Însă cu certitudine, dacă ajungem într-o situaţie, în care lucrurile arată a fi schimbate, inclusiv ce ţine de cele stipulate în acord, urmează să discutăm şi să găsim, de ce nu, un compromis. Inclusiv prin modificarea acestui acord. Dar suntem prea departe pentru a discuta la acest subiect. Personal nu văd motive. Doar că trebuie să muncim – să identificăm soluţii, să convingem, de ce nu, să obţinem voturile necesare să alegem preşedintele ţării. În cazul dat, aşa cum prevede acordul - pe Marian Lupu.”

Europa Liberă: Mai recent, chiar şi Dumneavoastră aţi spus cât de nesigură este şi funcţia de premier. Adică în orice moment aţi putea să vă pomeniţi cu un statut doar de lider al PLDM-ului.

Vlad Filat: „Statutul de lider al PLDM-ului este mult mai puternic decât unii, care deţin o funcţie sau alta. Pentru un politician este mai important sprijinul, pe care-l are din partea cetăţenilor, decât o funcţie sau alta. Funcţiile vin şi pleacă, dar sprijinul cetăţeanului dacă el este stabil, atunci asta îţi dă şi forţa şi stabilitatea în activitate. Eu am făcut această menţiune pentru că se vorbeşte foarte mult despre încredere şi se vorbeşte foarte mult despre stabilitate. Am atenţionat nu o dată, că şi această funcţie către care îşi concentrează toţi atenţia, nu este una tocmai stabilă. Şi dacă se vorbeşte de un sistem de securitate pentru unii, ar trebui să fi fost discutată şi securitatea în cazul dat pentru funcţia de prim-ministru. Este un proces democratic, el trebuie să-şi aibă viaţa sa.”

Europa Liberă: Dacă nu fiecare membru de Guvern îşi face datoria, aşa cum e scris, de ce nu purcedeţi la remanieri de cadre în cadrul Executivului?

Vlad Filat: „Nu am ajuns la această situaţie. Mai mult decât atât – nu pot să spun că membrii Guvernului nu-şi fac meseria. Într-un minister nu activează doar miniştrii. În cadrul ministerelor sunt un şir de instituţii, care au autonomie deplină şi au funcţii foarte importante, care vizează inclusiv administrarea relaţiilor cu cetăţeanul. Începând cu săptămâna viitoare voi comunica în ministere. Până acum am văzut rapoarte, pe alocuri triumfaliste vis-a-vis de realizări ş.a.m.d.

Voi merge în instituţii, vom discuta având pe masă programul de activitate a Guvernului, evaluări, care au fost făcute până în prezent şi au fost făcute foarte multe, care vizeză departamente, sau domenii concrete. Dar alăturat voi avea şi un sondaj de opinie foarte complex, care atestă percepţia cetăţeanului vis-a-vis de activitatea acestor instituţii. Ulterior să avem o evaluare per ansamblu. Şi eu nu exclud că voi avea şi solicitări de remanieri.”

Europa Liberă: Când puneţi punct problemei desemnării viceminiştrilor?

Vlad Filat: „Important este, că am convenit de principiu, care va fi procedura. Că ministrul este persoana decisivă. Este foarte important ca ministrul să aibă posibilitate să-şi facă echipă, chiar dacă un viceministru va fi delegat de la alt partid, mă rog pot să fie incompatibilităţi. Şi, a propos, această stare de compatibilitate trebuie să fie înţeleasă şi la nivel de relaţie de prim ministru – miniştri. Şi vreau să vă spun, că în momentul în care voi simţi această stare de incompatibilitate voi interveni. Eu am nevoie de o atmosferă lucrativă în Guvern pentru rezultatul activităţii Guvernului în întregime. Săptămâna viitoare cred, că vom începe acest proces de reconfirmare şi denumire a viceminiştrilor.”

Europa Liberă: Deşi cu scârţi, totuşi în cadrul şedinţei de Guvern bugetul a fost aprobat prin consens.

Vlad Filat: „Fără scârţ. Unanim a fost aprobat.”

Europa Liberă: Cu scârţ în prima tentativă.

Vlad Filat: „Prima tentativă nu a reprezentat un scârţ. Prima tentativă a reprezentat cu totul altceva. Acolo a fost probabil o dorinţă de a încerca să fie substituită decizia Guvernului printr-o decizie aşa din afara Guvernului. Ceea ce nu am acceptat, considerând că este absolut incorect. Colegii din Guvern au fost mandataţi de partide. Atâta timp cât ei se menţin şi partidele nu au solicitat retragerea acestui mandat, eu îi înţeleg că au capacitatea deplină să se pronunţe prin vot – pro sau contra. Scârţul nu a fost datorită bugetului.”

Europa Liberă: Dar în Parlament la adoptarea legii bugetului nu se va clătina un picuşor temeinicia Alianţei?

Vlad Filat: „În Parlament discuţii, propuneri vor fi foarte multe. Atâta timp cât ele vor fi rezonabile, vor fi acceptate. Având în vedere că acest buget a fost coordonat în cele mai mici detalii cu partenerii noştri de dezvoltare, iar acest vot pentru aceste bugete, pentru aceste documente – cinci sunt în total: este vorba de bugetul de stat, este vorba de bugetul asigurărilor sociale, bugetul asigurărilor medicale, este vorba de acel pachet de modificare a legilor care vizează protecţia socială şi este vorba de acel proiect de lege care vizează ajutorul social pentru perioada rece a anului. Deci, toate cinci sunt legate hai să-l privim aşa, ca un pachet integru. Deci acest pachet de legi nu va reprezenta încercarea Alianţei. În cazul nevotării acestor legi asta înseamnă că nu există suport politic al Guvernului şi înseamnă că Guvernul trebuie să plece în demisie. Lucrurile stau foarte simplu.”

Europa Liberă: Dar nu cred că se va ajunge la aceasta.

Vlad Filat: „Eu nu mă gândesc, eu mă gândesc pozitiv tot timpul şi asta ajută. Doar că lucrurile stau anume aşa, cum v-am spus. Şi termenul limită de adoptare a acestor legi este 1 aprilie. Din simplul motiv, că pe data de 8 aprilie are loc şedinţa Boardului Fondului Monetar Internaţional şi trebuie să fie aprobată decizia de deblocare a tranşei următoare de finanţare pentru ţară. Şi asta înseamnă deblocarea tranşelor din partea celorlaţi donatori şi parteneri de dezvoltare.”

Europa Liberă: Rămâne Alianţa beton?

Vlad Filat: „Vreau ca Alianţa să fie funcţională.”

Europa Liberă: Dar va fi o alianţă funcţională?

Vlad Filat: „Atâta timp cât ne vom ţine de îndeplinirea angajamentelor, pe care ni le-am asumat – în primul rând reformele. Pentru că noi ne concentrăm foarte mult în a discuta viceminiştri...nu neg, că este important, dar vă asigur că este mult mai important ceea ce facem noi în implementarea reformelor, că doar în urma implementării acestor reforme noi vom avea îndeplinirea angajamentelor pe care ni le-am asumat în faţa oamenilor şi în faţa partenerilor noştri. Deci, deaceea trebuie să ne concentrăm pe reforme. Între timp trebuie să luăm şi reformele, care ţin de relaţiile interpartinice, inclusiv prin promovarea unor oameni într-o funcţie sau alta. Şi atunci lucrurile au să fie bune.”

Europa Liberă: Alegerile preşedintelui până la alegerile locale? După?

Vlad Filat: „Depinde. Dacă vom identifica o soluţie până la, atunci vor fi până la.”

Europa Liberă: Dar chiar sunteţi încrezător că mai poate fi identificată până la locale o soluţie pentru desemnarea şefului statului?

Vlad Filat: „Eu cred, că având această posibilitate de a nu fi presaţi de timp, nu trebuie să grăbim lucrurile. Trebuie să începem procedura de alegere a preşedintelui ţării şi odată începută, s-o ducem până la alegere. Dar nu să avem doar emoţii. Dacă nu vom avea o soluţie clară, sigur ar trebui să gândim când organizăm aceste alegeri ale preşedintelui, ca nu cumva prin discuţiile acestui subiect să umbrim alegerile locale. Aceste alegeri locale sunt foarte importante. Asta înseamnă calitate a actului de guvernare la nivel local pentru viitorii patru ani de zile. Deci nu trebuie să fie subestimată importanţa alegerilor. Urmează să vedem.”

Europa Liberă: Domnule premier, cine alimentează aceste zvonuri că ar putea fi creată o coaliţie PLDM-PCRM? Şi dacă mai purtaţi discuţii cu conducerea PCRM-ului?

Vlad Filat: „Nu am avut întâlnire de atunci, dar nu exclud, că în viitorul cel mai apropiat vom mai discuta.”

Europa Liberă: Admiteţi o coaliţie roşu-verde?

Vlad Filat: „Nu admit coaliţie, sau nu comentez insinuările. E clar cine are interes. De la lansarea ideii creării Partidului Liberal-Democrat din Moldova am fost tot acuzaţi pe parcursul timpului că suntem proiect comunist, ş.a.m.d. Uite, noi am fost acel partid, care am făcut ca ţara asta să fie fără guvernare comunistă şi fără Voronin la guvernare. Aşa că unii, care comentează ar trebui încă o perioadă de timp să demonstreze ataşamentul faţă de valorile democratice, dar nu comentarii vis-a-vis de alţii.”

Europa Liberă: Ce aţi mai avea de discutat cu domnul Voronin?

Vlad Filat: „Sunt foarte multe lucruri, inclusiv şi ceea ce ţine de buget. Inclusiv şi ceea ce ţine de activităţile noastre. Inclusiv şi ceea ce ţine de preşedintele Republicii Moldova şi modul în care să fie ales.”

Europa Liberă: Deci, mai contaţi, că pot fi găsite două voturi pentru un eventual candidat?

Vlad Filat: „Minimum două voturi. Putem să discutăm foarte mult la acest subiect. Putem să intrăm în ambrazură, dar asta nu rezolvă problema. Oricum trebuie să negociem, oricum trebuie să discutăm şi să identificăm soluţiile.”

Europa Liberă: Dar ideea cu un candidat neutru cum vi se pare?

Vlad Filat: „Dacă se va ajunge să discutăm la acest subiect, iarăşi o să trebuiască să ne întrunim, să discutăm. Am vorbit anterior de acord.”

Europa Liberă: În cadrul Alianţei.

Vlad Filat:
„Deocamdată noi vorbim despre Alianţă.”

Vezi comentarii (21)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG