Linkuri accesibilitate

Opinii din presa americană despre criza din Libia


Ar trebui negociat un acord de încetare a focului, monitorizat internațional, care să mențină controlul parților în zonele lor, ambele avînd posibilitatea de a extrage și exploata petrol.


Opinia publica din Statele Unite continua sa dezbata situatia din Libia. Este sau nu misiunea intervenției militare inlaturarea de la putere a lui Muammar Qadhafi? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Cei mai multi observatori considera ca nu este posibil ca actuala criza sa fie rezolvata, daca Muammar Qadhafi ramine la conducere, fie si intr-o tara dezmembrata de conflict. In Washington Post, Michael O’Hanlon nu este de aceasi parere. El spune ca obiectul rezolutiei Consiliului de Securitate este de a opri un macel in Libia, oferindu-i lui Muammar Qadhafi o cale de iesire. O’Hanlon crede ca politica americana se afla la o rascruce dificila. Pe de o parte zona de non-survol si misiunea limitata, pe de alta parte cererea expresa a presedintelui Obama ca Muammar Qadhafi sa plece de la putere.

Presedintele incearca sa impace cele doua spunind ca dictatorul poate fi inlaturat de la putere prin mijloace nemilitare. O premiza greu de crezut insa… O’Hanlon spune ca ar fi foarte bine daca impulsionata de sprijinul Occidental, opozitia ar fi in stare sa marsaluiasca cu succes catre Tripoli. Dar nici asta nu e posibil. O’Hanlon crede ca probabil nici alianta occidentala, destul de fisurata, impotriva lui Muammar Qadhafi nu-i va face pe aliatii acestuia sa-l paraseasca. Si-atunci … ce e de facut?

O’Hanlon crede ca daca operatiunile militare se soldeaza cu un blocaj, atunci alianta are fie optiunea de a escalada ostilitatile, ori de a cauta o solutie, care sa mentina partile in zonele pe care le controleaza acum: opozitia in est, o portiune din centru si vest, Muammar Qadhafi la Tripoli si alte citeva centre. Analistul spune ca escaladarea poate avea succes, folosind aviatia si forte speciale ca in Afganistan in 2001. Dar dictatorul are forta miltara mai mare decit a talibanilor afgani, in 2001.

O’Hanlon crede ca o optiune negociata are mai mari sanse. El este de parere ca ar trebui negociat un acord de incetare a focului, monitorizat international, care sa mentina controlul partilor in zonele lor, ambele avind posibilitatea de a extrage si exploata petrol. Formula s-ar materializa in cele din urma, intr-o coalitie de guvernare in care Muammar Qadhafi sa aiba un rol simbolic, intr-un sistem de confederatie. O’Hanlon crede ca aceasta solutie e de preferat uneia militare, care ar putea implica un nou regim de ocupatie. Solutia ar avea avantajul de a proteja vieti, sprijini pe rebeli, dilua prerogativele lui Muammar Qadhafi, contribuind in cele din urma la transformarea si reformarea Libiei.
XS
SM
MD
LG