Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Iresponsabilitatea mass-mediei românești


Cei douăzeci de ani de libertate de expresie au impus în mass-media două prejudecăţi cu efecte nefericite.


Cu o singură excepţie – postul public de televiziune – jurnalele de ştiri de pe toate canalele TV româneşti se prezintă ca un talmeş-balmeş unde nu mai poţi distinge între ştirea importantă şi cea lipsită de orice semnificaţie, între evenimentul cu adevărat relevant şi anecdota ieftină sau cancanul picant.

Cei douăzeci de ani de libertate de expresie au impus în mass-media două prejudecăţi cu efecte nefericite. E, mai întîi, ideea că libertatea cuvîntului înseamnă că poţi să spui orice despre oricine. Astfel înţeles, dreptul la liberă exprimare deschide larg porţile calomniei, injuriei, agresivităţii, violenţei verbale. A doua idee, şi ea pe cît de răspîndită pe atît de falsă, e că trebuie să-i dai publicului ceea ce el doreşte.

În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Publicul e condiţionat, capătă reflexe pavloviene, ajunge să creadă că într-adevăr doreşte ceea ce televiziunile sau tabloidele îi oferă, şi anume crime, violuri, accidente sîngeroase, bătăi, monstruozităţi de tot felul.

Ororile nu reprezintă singurul teritoriu explorat cu voluptate. Cel puţin la fel de prezent este domeniul zis al „vieţii mondene”. Atenţia care i se acordă şterge frontiera dintre public şi privat. Şi asta pentru că, în marea majoritate a cazurilor, e vorba de aspecte care ţin de existenţa intimă a individului. Indiscreţia maladivă a jurnaliştilor nu este egalată decît de elanul exhibiţionist al unor personaje a căror vocaţie profundă pare a fi etalarea fără complexe a mizeriei umane.

N-aş fi revenit asupra unei teme despre care am vorbit şi altă dată dacă nu aş fi constatat din nou, zilele trecute, cum tragedia poate sta lîngă faptul divers ridicol şi derizoriu. Am văzut imagini impresionante din Japonia, am urmărit eforturile supraomeneşti de a preveni o catastrofă nucleară. După astfel de ştiri ni se serveau noutăţi despre cuplul Monica şi Irinel Columbeanu, aflaţi în plin divorţ şi care se împroaşcă, reciproc şi copios, cu noroi. S-a produs, apoi, intervenţia militară în Libia. De data aceasta, evenimentul a fost dublat de un alt divorţ, dintre Oana Zăvoranu şi cîntăreţul Pepe. Cînd te cobori atît de jos a pretinde că „asta vrea publicul” e o dovadă de ipocrizie şi de laşitate.
XS
SM
MD
LG