Linkuri accesibilitate

Moldova poate atrage investiții energetice


Ion Conecini (Federația Patronală Energetică)
Ion Conecini (Federația Patronală Energetică)

Dr. Ing. Ion Conecini: „Dorim să interconectăm sistemul energetic moldovenesc cu cel românesc şi deci, cu sistemul energetic european”.


Valentina Ursu în dialog despre investițiile energetice în R. Moldova cu dr. ing. Ion Conecini, Director general executiv la Federația Patronală Energetică.

Europa Liberă: Cât de atractivă este momentan Republica Moldova pentru investiţiile străine?

Ion Conecini:
„Republica Moldova, din punct de vedere energetic, este foarte atractivă în sensul de ajutor reciproc între sistemul energetic moldovenesc şi sistemul energetic românesc, care la rândul lui este interconectat şi funcţionează în sincron cu sistemul energetic vest-european.

Noi dorim ca în scurt timp, prin tratativele pe care le purtăm, să interconectăm sistemul energetic moldovenesc, care astăzi funcţionează separat de sistemul european, cu sistemul energetic românesc şi deci, cu sistemul energetic european, aceasta fiind şi un pas pentru intrarea în viitor a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.”



Europa Liberă: Până acum Moldova este mai mult dependentă de resursele energetice din Federaţia Rusă.

Ion Conecini:
„Aşa este, sistemul energetic moldovenesc acum funcţionează în ce a rămas din fostul sistem CAER, pe spaţiul ex-sovietic, funcţionează în sincron cu sistemul energetic rusesc, belarus.”

Europa Liberă: Ucrainean.

Ion Conecini:
„Spaţiul cu Ucraina şi ţările care sunt în spaţiul ex-sovietic. Dorim ca în mod deosebit Republica Moldova să fie interconectată cu sistemul nostru energetic, că prin acesta se interconectează automat cu sistemul european.”

Europa Liberă: Câţi bani solicită aceste proiecte?

Ion Conecini:
„Nu sunt sume foarte mari, pentru că instalaţiile există. Ar trebui poate un pic întărite, dar interconectarea aceasta sincronă înseamnă numai nişte manevre în instalaţiile energetice şi care au marele avantaj, că în cazul unor avarii în sistemul energetic să poată să se ajute reciproc sistemele şi să nu se întrerupă furnizarea în energia electrică.”

Europa Liberă: Despre sume băneşti nu ne spuneţi?

Ion Conecini:
„Nu avem cifrele investiţiilor, care ar trebui făcute.”

Europa Liberă: Ştiu că până nu demult şi România importa energie de la Cuciurgani. Pe moment s-a sistat. De ce s-a sistat?

Ion Conecini:
„Pentru că noi acum avem suficientă energie. S-au luat măsuri de eficientizare a consumului de energie electrică. S-au închis combinatele mari consumatoare de energie electrică şi au fost înlocuite cu instalaţii industriale performante din punct de vedere al consumului de energie electrică, astfel încât centralele existente – hidro, nucleare, termice şi mai nou cele regenerabile – eoliană, photovoltaics ş.a.m.d., ne sunt suficiente pentru consumul intern, ba chiar putem să dăm şi la export, sau să participăm la anumite situaţii de avarie în sistemele cu care suntem interconectaţi.”

Europa Liberă: Deci, nu e o sistare temporară. Aţi renunţat pentru totdeauna la Cuciurgani?

Ion Conecini:
„Am renunţat. Niciodată pentru totdeauna, dar în momentul de faţă am renunţat.”

Europa Liberă: Moldova, fiind un stat mic, un stat sărac, poate atrage investiţii?

Ion Conecini:
„Moldova poate atrage investiţii pentru că are în primul rând mîna de lucru foarte ieftină şi oamenii sunt deosebiţi, ca şi românii noştri, sunt deosebiţi în activitatea industrială. Şi cum în România au venit şi vor veni în continuare, cu toate neplăcerile astea care există din punct de vedere politic, şi discuţii, şi neprincipiale uneori, vin foarte mulţi investitori, care vor să-şi dezvolte afaceri în România. Aşa va fi şi este şi în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar, a propos, despre cooperarea moldo-română în domeniul energetic se vorbeşte de foarte mulţi ani, dar am înţeles, că politicul în anumite cazuri a jucat festa.

Ion Conecini:
„Au fost foarte multe situaţii în care noi, România, am ajutat Republica Moldova energetic. Ulterior oamenii politici neînţelegându-se, am fost obligaţi să sistăm acel ajutor. Sperăm că de acum relaţiile îmbunătăţindu-se din punct de vedere politic, să putem relua interconectarea asta, care va fi definitivă şi care va ajuta Republica Moldova să intre în sistemul energetic cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Dar relaţiile economice depind de bunele relaţii politice între state?

Ion Conecini:
„De multe ori da, depind şi de relaţiile politice.”
XS
SM
MD
LG