Linkuri accesibilitate

Pakistanul: un aliat strategic ambivalent


Imagine de la Abbotabad din apropierea reședinței lui Osama bin Laden
Imagine de la Abbotabad din apropierea reședinței lui Osama bin Laden

Serviciile de securitate pakistaneze au fost de mult învinuite că ar face un joc dublu.


Moartea lui Osama Bin Laden tensioneaza si mai mult raporturile dintre Statele Unite si Pakistan, aliat al Americii in razboiul impotriva terorismului, dar si tara in care Bin Laden pare sa fi trait in ultimii sase ani. Care sint ramificatiile operatiunii americane in raporturile cu Pakistanul – e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Oficial, Pakistanul a criticat raidul American care a dus la uciderea lui Osama Bin Laden, caracterizindu-l drept o actiune „unilaterala, neautorizata”. Experti arata ca regimul presedintelui Zardari nu are alta solutie, decit sa critice actiunea, subliniind ca ea nu poate constitui un precedent pentru orice tara, inclusiv Statele Unite.

Pe de alta parte, autoritatile pakistaneze nu pot decit sa se simta umilite de faptul ca cel mai cautat terorist din lume, traia - spun unele surse - de sase ani, intr-o locuinta spatioasa, aflata la circa o ora de capitala, Islamabad. Bin Laden nu se ascundea in munti, prin vreo pestera ci intr-o zona urbana din Pakistan, unde se afla o academie militara si unde se retrag la pensie multi ofiteri pakistanezi.

Serviciile de securitate pakistaneze au fost de mult invinuite ca ar face un joc dublu, intre alianta cu America si elemente militante islamice anti-occidentale. Pina nu demult pakistanezii negau ca bin Laden s-ar afla in tara, spuneau chiar ca probabil a murit de mult. Or, uciderea capeteniei teroriste in apropiere de Islamabad dovedeste fie incompetenta crasa, fie, mai curind, faptul ca cel putin elemente ale serviciilor secrete pakistaneze l-ar fi protejat pe Osama bin Laden.

Spre aceasta ipoteza inclina oficialitati occidentale. Dar cel putin in Marea Britanie si Statele Unite exista si intelegerea faptului Pakistanul ramine - chiar si asa, ambivalent - un actor important in razboiul anti-terorist, care nu se incheie cu moartea lui bin Laden. Pakistanul continua sa joace un rol important. Mai mult decit atit, fara sprijinul Islamabadului e foarte greu de conceput cum poate fi vreodata rezolvata situatia din Afganistan.

In Congresul American s-au facut auzite voci care cer sistarea ajutorului american pentru Pakistan. Presedintele Camerei a declarat insa ca este prematur sa se ia in vedere asa ceva. Consilieri ai Casei Albe spun ca, in acest moment, Statele Unite nu acuza pe nimeni, dar doresc sa afle mai mult despre imprejurarile care au permis capeteniei teroriste sa traiasca in Pakistan. Presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner sustine ca se impune un angajament mai amplu, nu unul redus cu Pakistanul. Asa cum a declarat si presedintele Obama, Pakistanul este la fel de vizat ca si Statele Unite si alte tari de amenintarea terorista.
XS
SM
MD
LG