Linkuri accesibilitate

Detaliile unei intervenții chirurgicale


Vedere aeriană a complexului rezidențial în care se ascundea Osama bin Laden la Abbotabad
Vedere aeriană a complexului rezidențial în care se ascundea Osama bin Laden la Abbotabad

Majoritatea pakistanezilor sunt mulţumiţi că au scăpat de problema bin Laden.


Casa Albă a confirmat că liderul reţelei teroriste al Qaida, Osama bin Laden nu era înarmat când a fost ucis de un comando militar american în Pakistan, în apropiere de Islamabad. Ceea ce ridică din nou întrebarea, afirmă agenţiile internaţionale de presă, dacă administraţia americană a vrut vreo dată să-l prindă viu. Ileana Giurchescu are detalii
:

Soţia lui bin Laden, s-a mai precizat la Washington, nu a fost ucisă în raid, ci numai rănită la picior. Şi, pentru moment, nu se pune problema ca o fotografie a lui bin Laden, după ce a fost ucis, să fie dată publicităţii pentru că imaginea este „cumplită”, a declarat ieri seară directorul CIA, Leon Panetta.

Într-un interviu televizat, Panetta a asigurat însă că imagini vor fi publicate, „cu siguranţă”, cândva. Comandoul american a luat din casa lui bin Laden computere, documente şi alte materiale care s-ar putea dovedi extrem de importante pentru combaterea terorismului si în special a reţelei al-Qaida.
Operaţiunea, a mai declarat Panetta televiziunii NBC, a durat numai câteva minute. Confruntat cu militarii american, se pare că bin Laden a făcut „câteva mişcări ameninţătoare la adresa lor şi a asta i-a provocat să deschidă focul”.

De la anunţarea morţii lui bin Laden, remarcă agenţia Associated Press, Casa Albă încearcă să prezinte cât mai nuanţat uciderea liderului terorist. După ce preşedintele Barack Obama a declarat că „acum s-a făcut dreptate”, administraţia americană s-a grăbit să asigure că bin Laden a fost aruncat în mare într-o ceremonie religioasă sobră şi plină de respect faţă de islam.

În interviul televizat de marţi seară, directorul CIA a declarat că militarii americani fuseseră împuterniciţi de preşedintele Obama să-l ucidă pe bin Laden, dacă nu se lăsa capturat fără să se opună. „Sigur că dacă făcea un gest clar că vrea să se predea, a continuat Panetta, bin Laden ar fi fost capturat viu”.

Are vreo importanţă dacă bin Laden era sau nu înarmat ? Mocharaff Zaidi, politolog pakistanez crede că nu: „Majoritatea pakistanezilor sunt mulţumiţi că au scăpat de problema bin Laden. Iar cei care sunt anti-americani nu vor face decât să-şi vadă prejudecăţile întărite” – a mai declarat Zaidi agenţiei AP.

Oficial, Pakistanul a criticat raidul american, pentru că a fost efectuat fără aprobarea prealabilă a Islamabadului. La Wasginton, argumentul este că exista riscul ca bin Laden să fie avertizat. Dar, într-o întâlnire cu uşile închise pe care directorul CIA a avut-o ieri cu membri ai Congresului, se pare că Panetta ar fi declarat că Pakistanul fusese „informat şi s-a dovedit incompetent”. Este ce relatează o sursă apropiat discuţiilor, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG