Linkuri accesibilitate

Bulgaria: rechemarea ambasadorilor colaboratori ai Securității comuniste


Au fost rechemați din post: șefii misiunilor de la Athena, București, Saraevo, Skopije, Belgrad, Tbilisi, Beijing, Stokholm, Vilnjus, Berlin, Minsk și cei doi reprezentanți la centrala Națiunilor Unite de la New York și la Unesco.Primii 13 din cei 35 de ambasadori, foști colaboratori ai Securității comuniste au revenit în Bulgaria. La o conferință de presă purtatoarea de cuvânt a ministerului de externe, Vesela Cerneva, a anunțat că șefii misiunilor de la Athena, București, Saraevo, Skopije, Belgrad, Tbilisi, Beijing, Stokholm, Vilnjus, Berlin, Minsk și cei doi reprezentanți la centrala Națiunilor Unite de la New York și la Unesco, au revenit după ce au primit ordine pentru călătorie în interes de serviciu. În acest mod cei 13 vor putea fi ținuți în Bulgaria pînă la expirarea mandatului.

Rechemarea lor pe cale normală nu a fost posibilă întrucăt președintele-socialist Gheorghi Părvanov, el însăși fost colaborator al Securității, a avertizat că nu va semna propunerile ministrului de externe Nikolai Mladenov.

Un al doilea grup de ambasadori, foști colaboratori, vor reveni la Sofia pe data de 1 iunie, a anunțat d-na Cerneva.
Cei chemați în interes de serviciu vor continua să fie ambasadori în țările respective. Ambasadele vor fi conduse de fapt de însărcinați cu afaceri.

Ministerul de externe a elaborat amendamente la Legea serviciului diplomatic prin care „va fi blocată trimiterea haotică de diplomați peste hotare astfel încăt Bulgaria nu va mai fi reprezentată de foști ofițeri sau colaboratori ai Securității”.

Vor fi realizate economii în valoare de 200 000 de euro întrucât cei rechemați își vor primi numai salariile în valuta națională - leva.

La mijlocul lunii decembrie, Comisia dosarelor securității a anunțat numele a 35 de înalți diplomați, foști colaboratori. Din totalul ambasadorilor și consulilor generali din ultimii 40 de ani aproape jumătate au fost ofițeri sau agenți ai serviciilor secrete comuniste. La 14 ianuarie, Parlamentul bulgar a adoptat o declaratie prin care cerea rechemarea a 42 de înalți diplomați.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG