7 mai 2001
Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu:
Neculai Constantin Munteanu).
Presa care pune pe fugă investitorii.
Comisarul european pentru probleme de integrare a vizitat recent Romania pentru a mustra şi a încuraja, ca de obicei. spre deosebire de alte vizite de rutină Gunther Verheugen a fost mai categoric în privinţa reformelor şi a avertizat că unele ziare prezintă în chip distorsionat realitatea economică şi politică a ţării. E de mirare, într-adevăr, pentru că guvernul nu precupeţeşte nimic pentru a se prezenta drept salvatorul naţiei.
De altfel, premierul Adrian Năstase s-a asociat acestui punct de vedere spunînd că ziariştii care critica guvernul alunga investitorii străini. Slaba prestaţie a Agenţiei de privatizare s-ar explica aşadar nu prin fraudele încurajate de multe ori chiar de reprezentanţii statului în consiliile de administraţie ci, prin muşcătura tiparniţelor şi a peniţelor. E viziunea premierului şi s-ar părea că ţine mult la ea. Un singur lucru nu a obţinut după investitură premierul şi locotenenţii săi : un moratoriu din partea presei. În rest, au reuşit să smulgă semnături pe protocoale politice şi acorduri cu sindicatele. [...]
Capii poliţiei sunt în multe locuri o componentă importantă a lumii interlope în ciuda operaţiunilor spectaculoase desprinse parcă din filmele cu comisari ale lui Sergiu Nicolaescu şi criminalitatea este în continuă creştere. Însă, toate aceste probleme concrete nu fac nici cît o ceapă degerată faţă de adevăratul motiv al disperării ministrului de interne. El a descoperit că servicii secrete au şi ţările din Uniunea Europeană şi că nu poţi păcăli pe nimeni vorbind despre securizarea frontierelor cită vreme Romania rămîne încă un principal exportator de infracţionalitate.
Ministrul de interne spune că aceste servicii secrete au încercat deja vigilenţa controlului de la frontierele Romaniei. Ei ştiu că poţi exporta chiar şi clădirea Ministerului de Interne dacă plăteşti 1000 de mărci unde trebuie. Nu mai este timp şi voie să minţim. Situaţia e disperată, a lăsat să se înţeleagă ministrul e interne. [...]
Aşa că tonul muşcător pe care îl capătă domnul Năstase cînd vorbeşte cu presa are o explicaţie simplă: se face atîta risipă de gesturi de la tribuna Parlamentului sau de la ferestrele guvernului, şi totuşi, presa este, în mod inexplicabil, atît de zgîrcită cu laudele cînd e vorba despre realizările puterii actuale. Poate tocmai de aceea parlamentarii PDSR adnotează grăbiţi un proiect de Lege a presei. Cine ştie, de silă, de milă, va descoperi şi o anumită parte a presei eforturile guvernului de a-şi schimba imaginea externă.
Din păcate, numai imaginea şi numai cea externă. Însă pentru asta ar trebui mai întîi spartă oglinda.