Linkuri accesibilitate

Reforma spațiului Schengen și Comisia Europeană


Imigranți tunisieni pe insula Lampedusa

Ideea franco-italiană şi răspunsul preliminar pozitiv al Comisiei Europene au fost criticate aspru de deputaţii socialişti din Parlamentul European.


Comisia Europeană a spus astăzi că ar putea acorda ţărilor din spaţiul Schengen drepturi sporite de a reintroduce controale la frontierele dintre ele, în cazul unor „presiuni imigraţioniste extraordinare”. Detalii are Mircea Ţicudean.

Anunţul Comisiei Europene vine pe fondul unei dispute dintre Franţa şi Italia. Ele s-au acuzat reciproc în ultima vreme că vor să se spele pe mâini de miile de imigranţi veniţi din nordul Africii, cuprins de revolte violente.

Cearta franco-italiană a început după ce nişte tunisieni intraţi în spaţiul Schengen prin Italia au fost daţi jos din tren de poliţiştii francezi la graniţă şi obligaţi să facă cale întoarsă.
Franţa a ignorat plângerile italienilor privind libera circulaţie în spaţiul Schengen, ca şi acelea că Italia este prea expusă valurilor de imigraţie din sud şi ar trebui ajutată. Iar după ce s-au împăcat, Parisul şi Roma au propus împreună Bruxelles-ului ca regulile spaţiului Schengen să poată fi abolite la nevoie, iar Uniunea să ajute mai mult ţările din flancul sudic, cum e Italia, să ţină imigranţii la distanţă.

Acceptând propunerea franco-italiană, Comisia Europeană a inistat astăzi că ea trebuie aplicată cu grijă. Comisarul pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom a spus că este foarte important ca eventualele modificări să nu distrugă ideea spaţiului fără frontiere şi să fie aplicate numai temporar, în cazuri bine-definite.

Deocamdată, Comisia nu a stabilit care ar fi aceste cazuri. Noi detalii ar putea apărea după o şedinţă a miniştrilor de interne şi ai justiţiei din Uniune, peste o săptămână.
Controalele la frontierele dintre ţările spaţiului Schengen au mai fost reînnoite ocazional în trecut: de pildă în cazul unor meciuri de fotbal aşa-numite „de risc”, pentru a-i reţine pe huligani.

Italia şi Franţa spun însă că valul de imigranţi nord-africani constituie o problemă mai gravă, care merită un răspuns mai sistematic. Până acum, cam 25.000 de nord-africani s-au refugiat în Europa din cauza violenţelor din ţările lor. Cei mai mulţi au ajuns în Italia, care le-a dat multora permise de şedere. În baza lor, nord-africanii pot merge oriunde în spaţiul Schengen – nu numai pentru că nu mai există control la frontieră, ci şi pentru că în cazul unui eventual control al poliţiei din Paris, să zicem, un permis de şedere italian este suficient pentru a fi lăsat în pace.

Comisia Europeană a răspuns plângerilor Romei că ar fi lăsată să se descurce singură cu valurile de imigranţi dând puteri sporite agenţiei europene de control al frontierei externe, Frontex, şi propunând ţărilor nord-africane acorduri comerciale avantajoase şi un sistem de vize mai flexibil în schimbul reducerii din interior a valurilor de imigranţi.
Italia se teme însă că asemenea măsuri nu vor da rezultate rapide şi că la vară, când vremea va fi mai bună pentru călătorii cu barca pe mare, se va confrunta cu un val de imigranţi nord-africani mult mai masiv.

Ideea franco-italiană privind reforma spaţiului Schengen şi răspunsul preliminar pozitiv al Comisiei Europene au fost criticate aspru de deputaţii socialişti din Parlamentul European. Într-o declaraţie de presă, ei au spus astăzi că Uniunea nu are voie să cedeze presiunilor franco-italiene.
O reacţie critică a avut şi guvernul Greciei, ţară care are probleme mari cu controlul frontierei sale terestre cu Turcia.
Ministrul grec pentru drepturile cetăţeneşti, Christos Papoutsis, a spus că spaţiul fără frontiere trebuie menţinut „cu sfinţenie”, pentru că este „pilonul principal” al unităţii europene.
Spaţiul Schengen cuprinde aproape întreaga suprafaţă continentală a Uniunii Europene, dar şi câteva ţări occidentale nemembre în Uniune, ca Elveţia şi Norvegia. Marea Britanie şi Irlanda nu vor să intre în Schengen, iar Bulgaria, Ciprul şi România încă nu au fost primite.
XS
SM
MD
LG