Linkuri accesibilitate

Noul cod al audiovizualului şi neclarităţile sale


APEL spune că a găsit soluţia prin care să-i protejeze pe cetăţenii moldoveni de monopolizarea informaţiei


La Chişinău a fost prezentat un proiect pentru noul cod al audiovizualului, care ar fi menit să ajute la consolidarea transparenţei si democraţiei in Moldova. Ron Asmus, unul dintre cei mai importanţi experţi ai regiunii şi care a părăsit această lume de curînd spunea că „dezbaterea şi libertatea de expresie sunt sîngele vital al democraţiei”... Cât de greu se creează un un cod, care sa fie tocmai acest „sînge vital” al democraţiei?

În viziunea Asociaţiei Presei Electronice, un audiovizual monopolizat de unul sau câţiva patroni ar fi o ameninţare la adresa libertăţii de expresie, iar normele legale în vigoare nu protejează cetăţenii de un astfel de pericol.

Tocmai pentru a preverni o astfel de evoluţie APEL a pus pe masa legislatorilor un nou cod al audiovizualului în speranţa că deputaţii îi vor da curs. Expertul asociaţiei, Doina Costin, a explicat pentru Europa Liberă cum ar putea fi îngrădită monopolizarea audiovizualului:

Ion Bunduchi, Vasile Stati, Doina Costin (de la stânga la dreapta)
- „Nici un radiodifuzor să nu poată difuza mai mult de două servicii de programe într-o unitate administrativă. O altă prevedere este că orice persoană fizică nu poate deţine o cota mai mare de 50 % din acţiunile la un radiodifuzor şi încă 20 % – în alt radifuzor. Apoi, persoana care deţine un post electiv într-un partid nu poate avea drept de decizie în cadrul administraţiei unui radiodifuzor. Apoi, se fac studii de audienţă şi dacă se stabileşte că un radiodifuzor are o audienţă ce depăşeşte 30 % din piaţa semnificativă, atunci autoritatea de reglementare îi face o avertizare, apoi îi spune exact ce trebuie să facă – uite, renunţi la licenţa cutare sau cutare. Dacă nu se conformează, îl lipseşte de licenţă.”

Deconspirarea patronilor este o altă pîrghie eficientă, numai că, aşa cum au arată experienţa, greu de realizat la modul practic. Fiind obligaţi anul trecut printr-un amendament la codul electoral să-şi facă publici patronii înainte de campanile electorale, radiodifuzorii şi-au scos în faţă numele companiilor fondatoare, şi nu ale adevăraţilor acţionari. Am întrebat-o pe Doina Costin cum răspunde acestei provocări noul document:

„Când un SRL, de exemplu, vine la CCA să ceară licenţă, el este obligat să ofere toate datele de identificare a tuturor persoanelor fizice care participă la capitalul social al solicitantului, să dea date despre cota de participaţie, lista asociaţilor, declaraţii pe proprie răpspundere a acelor persoane cu privire la cotele pe care le deţin şi tot aşa. Sunt lucruri tehnice, dar foarte detaliate, astfel ca proprietarul să nu se poată ascunde în spatele unor srl-uri şi off-shoruri.”

Solicitat de Europa Liberă, Chiril Lucinschi, preşedintele comisiei parlamentare pentru curtură, educaţie şi mass-media, prima care ar trebui să avizeze proiectul, ne-a spus că abia aşteaptă să facă cunoştinţă cu noul document:

Chiril Lucinschi
- „Toată lumea a înţeles că codul actual nu este funcţional. Are multe lacune, începând cu procedura de alegerea membrilor CCA şi terminând cu defavorizarea pirateriei. Noi de obicei ne uităm la partea politică a problemei. Dar mai există şi partea comercială. Radiodifuzorii noştri trebuie să aibă acces egal la publicitate. Să nu avem o televiziune cu cineva în spate care deţine toată publicitatea de pe această piaţă. “

Noul cod îşi propune, printre altele, să reglementeze şi încasările din publicitate, astfel încât o televiziune să nu poată absorbi mai mult de 30 de procente din piaţa de publicitate.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG