Linkuri accesibilitate

România: sub scutul american antirachetă


Ellen Tauscher
Ellen Tauscher

Ellen Tauscher: Sistemul antirachetă, care va fi instalat pâna in 2015, „va proteja NATO şi, dacă Rusia va coopera, va proteja şi Rusia”.


Romania va găzdui elemente ale scutului defensiv american şi interceptoarele de rachete vor fi amplasate in sud estul Romaniei, la Deveselu, în judeţul Olt. Negocierile între partea romana şi cea americana durează de peste un an de zile şi se apropie de final. După cum ne spune corespondenta noastră la Bucureşti Sabina Fati, care a urmarit subiectul, Ellen Tauscher, responsabila pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională în administraţia Statelor Unite, care conduce negocierile, a fost impresionată astazi de susţinerea pe care o are proiectul în întregul spectru politic de la Bucuresti. Şi din partea puterii şi a opozitiei.


Sistemul antirachetă care va fi instalat in Romania pina in 2015 „va proteja NATO si, daca Rusia alege sa lucreze in mod cooperant va proteja si Rusia" a explicat astazi Ellen Tauscher, responsabila pentru controlul armamentelor si securitate internationala in administratia Statelor Unite.

Ellen Tauscher se afla in Romania pentru ce-a de a spatea runda de negociere privind participarea tarii la scutul antiracheta pe care Statele Unite intentioneaza sa il dezvolte in Europa.

Oficiala americana a avut astazi o intilnire cu membrii comisiilor de aparare si politica externa din Parlamentul Romaniei, in urma careia s-a declarat impresionata de „atmosfera non-partizana”, de „intrebarile bune” primite si de „suportul puternic pentru relatia dintre Statele Unite si Romania”. Toate partidele parlamentare sustin amplasarea scutului antiracheta pe teritoriul Romaniei si nu au existat nici un fel de comentarii critice din partea opozitiei pe aceasta tema.

La fel ca in cazul aderarii la NATO in 2002 si apoi in Uniunea Europeana in 2007, relatia cu Statele Unite ale Americii are de partea ei toate fortele politice din tara. Parteneriatul strategic dintre Bucuresti si Wasington dateaza din 1997, iar componenta militara a inceput sa se dezvolte odata cu razboiul din Irak.

Dupa ce Romania a anuntat amplasarea scutului american antiracheta la Deveselu in sud-estul Romaniei, aproape de Caracal, responsabila pentru controlul armamentelor si securitate internationala din administratia Statelor Unite a anuntat ca runda de negocieri de astazi ar putea fi si ultima.

Oficialii romani se asteapta ca acordul privind scutul antiracheta sa fie semnat pina la toamna. Acordul, care ar putea fi semnat de reprezentantii celor doua tari la nivel de ministri de externe, urmeaza sa fie apoi ratificat de Parlamentul Romaniei si Congresul Statelor Unite.

Scutul antiracheta care va fi amplasat in Romania va proteja in prima etapa portiuni ale Europei de Sud-Est, urmind ca ulterior capacitatea de aparare sa creasca in asa fel incit si celelalte state NATO sa beneficieze de protectie.
XS
SM
MD
LG