Linkuri accesibilitate

Ştiri

Orban a discutat cu Putin la Moscova despre „inițiativele” sale de pace în Ucraina

Premierul ungar Viktor Orban, alături pre președintele rus Vladimir Putin
Premierul ungar Viktor Orban, alături pre președintele rus Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Ucraina ar trebui să-și retragă forțele din patru regiuni pe care Moscova le revendică, dacă Kievul dorește pace.

Putin a făcut declarația după discuțiile cu premierul ungar Viktor Orban, care a întreprins o vizită neanunțată la Moscova, pe 5 iulie, stârnind critici dure din partea oficialilor UE.

Premierul ungar, a cărui țară a preluat președinția prin rotație a UE de la 1 iulie, a vizitat Moscova la numai câteva zile după ce s-a întâlnit la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a propus să ia în considerare un armistițiu cu Rusia și începerea unor negocieri de pace.

Putin i-a mulțumit lui Orban pentru ceea ce a numit o conversație „sinceră și utilă”, dar a spus că nu vede sensul unui armistițiu care i-ar permite Ucrainei să-și regrupeze trupele și să se reînarmeze.

„Vorbim despre retragerea completă a tuturor trupelor [ucrainene] din Republicile Populare Donețk și Luhansk, precum și din regiunile Zaporojie și Herson”, a declarat Putin, precizând că aceasta ar fi principala condiție a încetării focului, așa cum o vede Moscova.

Liderul de la Kremlin a repetat că ar fi deschis unor eventuale negocieri de pace, în timp ce Rusia își continuă ofensiva lentă în estul Ucrainei. Totodată, el a reluat acuzațiile sale mai vechi că liderii de la Kiev și partenerii lor occidentali nu și-ar dori, de fapt, să pună capăt războiului.

Potrivit lui Putin, printre alte subiecte discutate cu Orban au fost relațiile Rusiei cu UE, care acum sunt „la cel mai jos nivel”, și posibilele principii ale unei noi potențiale arhitecturi de securitate a Europei.

La rândul său, premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că, după ce s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev, pe 2 iulie, a dorit să afle opinia lui Putin despre inițiativele sale de pace – încheierea unui armistițiu care să deschidă calea începerii negocierilor.

„Am înțeles că pozițiile sunt foarte diferite. Trebuie făcuți foarte mulți pași pentru a ne apropia de sfârșitul războiului. Dar cel mai important pas l-am făcut, stabilind contacte, și voi lucra în continuare în această direcție”, a declarat liderul de la Budapesta.

„Pacea este cel mai important lucru pentru Europa. Considerăm că lupta pentru pace este principalul obiectiv pentru următoarele șase luni ale președinției noastre [în Consiliul European]”, a declarat el după discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova.

Vizita premierului maghiar, a cărui țară a preluat de la 1 iulie președinția rotativă a UE, a fost criticată dur de lideri europeni, care au atenționat că Orban nu are mandatul blocului comunitar de a purta negocieri cu Moscova.

Vineri, înainte de vizita în capitala rusă, Viktor Orban a precizat, într-o emisiune la un post de radio maghiar, că nu este în măsură să negocieze în numele UE între Ucraina și Rusia. Dar cea ce poate să facă este să încerce să convingă părțile în conflict de „necesitatea de a parcurge împreună un drum lung care se poate încheia cu încetarea focului și negocieri de pace”.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că premierul ungar nu a primit niciun mandat din partea Consiliului UE pentru a vizita Moscova, de aceea vizita sa are loc, exclusiv, în cadrul relațiilor bilaterale dintre Ungaria și Rusia.

„Cele 27 de națiuni ale UE s-au opus ferm războiului Rusiei împotriva Ucrainei, impunând Moscovei 14 runde de sancțiuni fără precedent în urma invaziei. Această poziție exclude contactele oficiale dintre UE și președintele Putin. Prin urmare, prim-ministrul ungar nu reprezintă UE sub nicio formă”, a declarat Borrell.

În ajun, șeful Consiliului European, Charles Michel, a reiterat poziția comună a UE conform căreia „nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”.

Orban întreține relații strânse cu Putin, opunându-se sancțiunilor occidentale și eforturilor occidentale de a ajuta Ucraina să respingă invazia rusă. Atitudinea lui Orban față de Moscova a stârnit îngrijorarea că președinția maghiară a UE ar putea eroda unitatea membrilor blocului în legătură cu războiul din Ucraina.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Vezi ultimele știri

Biden către legislatorii din Partidul Democrat: „Nu plec nicăieri!”

Joe Biden sosind duminică la Casa Albă după o serie de apariții publice în statul Pennsylvania. Soția lui, Jill, este ferm de părere că el nu are niciun motiv să se retragă din cursa electorală.
Joe Biden sosind duminică la Casa Albă după o serie de apariții publice în statul Pennsylvania. Soția lui, Jill, este ferm de părere că el nu are niciun motiv să se retragă din cursa electorală.

Președintele SUA, Joe Biden, candidat la un nou mandat la alegerile din toamnă, a spus luni că nu are de gând să iasă din cursă, în ciuda îngrijorărilor privind capacitatea sa de a concura cu republicanul Donald Trump și de a conduce țara încă patru ani.

„Sunt ferm decis să rămân în cursă”, a insistat Biden într-o scrisoare către colegii săi din Partidul Democrat. Unii dintre ei începuseră să se întrebe dacă nu cumva ar fi mai bine ca veteranul Biden să lase locul unui candidat mai tânăr, după prestația sa dezamăgitoare din prima dezbatere cu Trump, luna trecută.

„Este timpul să ne unim, să mergem înainte ca un partid unit și să-l învingem pe Trump”, a scris Biden, adresându-se legislatorilor democrați când aceștia reveneau la muncă din mini-vacanța de 4 iulie, când s-a sărbătorit Ziua Independenței SUA.

Tot luni, într-un interviu la MSNBC, președintele a spus că el crede că americanul de rând dorește ca tocmai el să fie candidatul democraților la președinție.

În scrisoarea către congresmeni, Biden a spus că alegătorii decid cine candidează, nu „donatorii, presa sau chibiții” – într-o aluzie la faptul că unii din donatorii pentru campania sa, ca Abigail Disney, moștenitoarea „imperiului Disney”, au anunțat că-și suspendă contribuțiile în așteptarea unei discuții în Partidul Democrat despre șansele lui Biden.

După dezbaterea din 27 iunie, de la CNN, când a părut incoerent, absent și incapabil să demonteze minciunile rivalului său republican, Biden, care are 81 de ani, a insistat că a avut doar o zi proastă, dar irelevantă.

Familia, în frunte cu prima doamnă, Jill Biden, l-a sfătuit să nu se retragă din cursă.

„N-aș concura dacă n-aș fi sigur că eu pot să-l înving pe Trump”, a spus Biden luni.

Pe fondul discuțiilor tot mai ample din presă și de pe culoarele puterii, principalii lideri democrați și-au arătat public sprijinul pentru Biden, cu puține excepții.

Dar dubiile privind capacitatea lui de a-l învinge pe Trump se mențin, inclusiv în comentariile acelei părți a presei americane care înclină în general de partea democraților.

Într-un interviu la CNN, duminică, senatorul democrat Chris Murphy a declarat că această săptămână, în care Biden va găzdui la Washington un summit aniversar NATO, va fi „critică” pentru evoluția campaniei electorale. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Comisarul european pentru vecinătate și extindere va vizita Chișinăul

Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi (dreapta), alături de prim-ministrul R.Moldova, Dorin Recean, înainte de Consiliul de asociere UE-Moldova la clădirea Consiliului European din Bruxelles, 21 mai 2024.
Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi (dreapta), alături de prim-ministrul R.Moldova, Dorin Recean, înainte de Consiliul de asociere UE-Moldova la clădirea Consiliului European din Bruxelles, 21 mai 2024.

Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, și alți oficiali de la Bruxelles vor vizita Chișinăul pe 9-11 iulie, când capitala moldoveană va găzdui prima rundă de screening a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Olivér Várhelyi va fi primit de președinta Maia Sandu și va avea discuții cu premierul Dorin Recean, spicherul parlamentului Igor Grosu și cu alți oficiali, a anunțat Delegația permanentă a UE în R. Moldova.

Este o premieră când sesiunea de screening are loc în capitala unei țări candidate la aderare, a explicat, recent, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, într-o emisiune la Pro TV.

„De obicei, toate delegațiile țărilor candidate merg la Bruxelles. Noi avem marea onoare să vină Comisia Europeană la Chișinău. Este prima dată în istorie. Noi am încercat ceva nou, în așa fel încât colegii din Comisia Europeană să poată să ne cunoască nu doar prin legislație, dar și prin felul nostru de a fi, cum reușim să organizăm acest screening la noi acasă”, a declarat Cristina Gherasimov.

Prima rundă de screening va fi dedicată capitolului privind achizițiile publice, a precizat negociatoarea-șefă cu UE.

Screening-ul este o etapă de pregătire a negocierilor propriu-zise de aderare la UE și presupune o examinare analitică a legislației naționale și a conformității acesteia la 33 de capitole din acquis-ul comunitar (legislația UE).

Pe 25 iunie, la Luxemburg, au avut loc conferințele interguvernamentale ale Comisiei Europene cu Republica Moldova și Ucraina care au demarat oficial negocierile de aderare a celor două țări la UE.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Proiecte ale asociațiilor din diaspora vor fi finanțate cu 1,2 milioane de lei

Acțiunea este parte a unui program guvernamental mai amplu.
Acțiunea este parte a unui program guvernamental mai amplu.

Proiecte înaintate de 13 asociații din diaspora și centre educaționale de studiere a limbii române vor fi finanțate cu aproape 1,2 milioane de lei în cadrul unui program susținut de guvernul de la Chișinău.

Pentru Programul de susținere a activităților culturale și educaționale în diasporă de anul acesta au fost depuse 27 de dosare.

O comisie de evaluare a desemnat 13 proiecte câștigătoare, venite de la asociații ale moldovenilor din Austria, Canada, Danemarca, Elveția, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania și SUA.

Acțiunea este parte a unui program guvernamental mai amplu, numit Diaspora Engagement Hub (DEH), gestionat de Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului relații cu diaspora.

Scopul programului DEH este valorificarea potențialului și susținerea mediului asociativ al diasporei pentru participarea activă la promovarea identității naționale, culturii, limbii și tradițiilor peste hotarele țării.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

În drum spre summitul NATO din SUA, Zelenski semnează acord de securitate cu Polonia

Președintele ucrainean Zelenski (stânga) strânge mâna premierului polonez Tusk după semnarea unui acord la Varșovia, pe 8 iulie.
Președintele ucrainean Zelenski (stânga) strânge mâna premierului polonez Tusk după semnarea unui acord la Varșovia, pe 8 iulie.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat luni Varșovia în ajunul deplasării la Washington, unde începe marți summitul aniversar de 75 ani al alianței NATO, la care țara lui vrea să adere.

Zelenski a fost asigurat de premierul polonez, Donald Tusk, că Ucraina are tot sprijinul țării sale pentru primirea în NATO și a semnat cu el un acord de cooperare în domeniul securității.

Cei doi lideri au vorbit printre altele despre planul înființării unei legiuni ucrainene în Polonia, în care Zelenski i-a invitat să se înroleze pe ucrainenii din diasporă.

Inițiativa vine pe fondul presiunilor Kievului asupra partenerilor cu cele mai mari comunități ucrainene, ca Polonia, Cehia sau Germania, cărora le cere să-i convingă pe bărbații ucraineni cu vârstă de înrolare să se repatrieze.

Convențiile internaționale interzic expulzarea cuiva doar pentru că este cerut la oaste în țara de baștină.

Întrevederea dintre Zelenski și Tusk a fost umbrită de atacurile rusești din cursul zilei de luni asupra unor orașe ucrainene, soldat cu zeci de morți și răniți.

Kievul spune că rușii au lovit un spital de copii din Kiev cu o rachetă de croazieră.

Cei doi lideri au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor loviturilor rusești de luni.

Zelenski a spus că va cere convocarea Consiliului de Securitate ONU pentru discutarea atacului, care deja a început să fie condamnat de liderii țărilor care sprijină Ucraina invadată de ruși, ca și de Națiunile Unite.

Unul dintre primii lideri care și-au exprimat indignarea față de noile „crime de război” rusești a fost ministrul de Externe al Italiei, Antonio Tajani.

Ucraina cere de mulți ani să fie primită în NATO, acesta fiind și unul din motivele invocate de președintele rus, Vladimir Putin, pentru invadarea ei, în februarie 2022. Rusia insistă că Ucraina și alte țări din fosta Uniune Sovietică, inclusiv R. Moldova, trebuie să rămână neutre.

Kievul spune că dacă primirea sa în NATO ar fi avut loc deja, Moscova nu ar mai fi avut curajul să atace, temându-se de riposta aliaților în baza principiului „toți pentru unul, unul pentru toți”.

Este însă puțin probabil ca liderii celor 32 de țări din alianță să-i înmâneze lui Zelenski o invitație la summitul din 9-11 iunie. În schimb, se așteaptă o declarație fermă că aderarea va avea loc după încheierea ostilităților declanșate de Kremlin în urmă cu peste doi ani, iar până atunci Ucraina va avea sprijinul deplin al Occidentului pentru a contracara agresiunea rusească. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

R. Moldova își va „îmbunătăți răspunsul” în caz de pandemii

Fortificarea sistemului național de supraveghere și răspuns, inclusiv pentru bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, presupune printre altele și alinierea la sistemul internațional de supraveghere.
Fortificarea sistemului național de supraveghere și răspuns, inclusiv pentru bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, presupune printre altele și alinierea la sistemul internațional de supraveghere.

Guvernul a aprobat finanțarea unui proiect pentru îmbunătățirea răspunsului la pandemii dintr-un împrumut nerambursabil de 5,6 milioane de dolari oferit de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Potrivit Ministerului Sănătății, proiectul va sprijini acțiunile de prevenire, pregătire și răspuns rapid la situații de urgență. Totodată, autoritățile își propun să consolideze sistemul național electronic de supraveghere epidemiologică și să dezvolte capacitățile resurselor umane pentru urgențe de sănătate publică, aliniind aceste domenii la standarde internaționale.

Proiectul va finanța renovarea infrastructurii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, construcția unor depozite suplimentare, dezvoltarea rețelei laboratoarelor de sănătate publică și dotarea acestora cu echipamentele necesare pentru avertizarea și supravegherea timpurie.

Împrumutul este finanțat de Fondul fiduciar pentru prevenirea, pregătirea și răspunsul în caz de pandemii (Fondul Pandemic), înființat de Banca Mondială și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – o inițiativă lansată la o reuniune G20, în noiembrie 2022, și care este destinată investițiilor în prevenirea potențialelor pandemii în țările cu venituri mici și medii.

Aplicația de grant la Fondul Pandemic depusă de ministerul moldovean al Sănătății a fost aprobată în iulie 2023. Valoarea totală a creditului nerambursabil este de aproape 10 milioane de dolari, dintre care 5,6 milioane vor fi implementate de Ministerul Sănătății, iar aproape 4,3 milioane - de către Biroul de Țară al OMS.

O notă informativă a ministerului precizează că fortificarea sistemului național de supraveghere și răspuns, inclusiv pentru bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, presupune alinierea la sistemul internațional de supraveghere; sprijinirea digitalizării sistemului național de supraveghere; integrarea sistemului de supraveghere a sănătății publice și al animalelor.

Componenta de fortificare a sistemului de laboratoare presupune revizuirea și stabilirea cadrului legislativ național pentru consolidarea sistemului de biosiguranță și biosecuritate; fortificarea sistemului de management și al celui informațional de laborator.

Totodată, autoritățile intenționează să alinieze programele de instruire a specialiștilor în domeniu la cele internaționale și să actualizeze programele de instruire pentru amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN).

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

2024 ar putea deveni cel mai cald an din istorie, după o lună iunie-record

Esteban Rodriguez își șterge sudoarea de pe față într-o zi toridă la Calexico, California, SUA, pe 7 iulie 2024.
Esteban Rodriguez își șterge sudoarea de pe față într-o zi toridă la Calexico, California, SUA, pe 7 iulie 2024.

Luna trecută a fost cel mai fierbinte iunie de când se fac măsurători, a anunțat luni serviciul UE de monitorizare a schimbărilor climaterice, iar unii savanți anticipează că 2024 ar putea fi cel mai călduros din istorie.

Fiecare lună trecută din iunie 2023 – 13 luni la rând – a fost clasificată drept cea mai călduroasă de când se țin asemenea statistici, față de aceeași lună din anii trecuți, a spus Serviciul Schimbărilor Climaterice Copernicus (C3S) al Uniunii Europene, în buletinul său lunar.

Ultimele date sugerează că 2024 ar putea depăși 2023 ca anul cel mai călduros de când se fac măsurători, după ce schimbările climaterice provocate de oameni și fenomenul meteo natural El Niño au „împins” împreună în sus temperaturile înregistrate anul acesta – spun unii savanți, citați de Reuters.

„Estimez în acest moment la 95% șansele ca 2024 să întreacă 2023, devenind cel mai călduros an de când a început la mijlocul anilor 1800 măsurarea temperaturii la suprafața planetei”, a spus Zeke Hausfather, cercetător științific la organizația non-profit din SUA Berkeley Earth.

Reuters notează că clima schimbată a dezlănțuit deja manifestări meteo dezastruoase în 2024.

Pelerini musulmani se apără de soare la Mina, lângă Mecca, în Arabia Saudită, la 24 iunie 2024. Toată săptămâna aceea, temperatura maximă peste zi a fost acolo de peste 40 de grade.
Pelerini musulmani se apără de soare la Mina, lângă Mecca, în Arabia Saudită, la 24 iunie 2024. Toată săptămâna aceea, temperatura maximă peste zi a fost acolo de peste 40 de grade.

Peste 1000 de oameni au murit de căldură în timpul pelerinajului musulman anual la Mecca, în Arabia Saudită. Decese din cauze căldurii excesive s-au înregistrat în capitala indiană New Delhi și în destinații turistice din Grecia.

În ciuda promisiunilor de a reduce încălzirea globală, țările lumii nu au reușit până acum să atingă acest scop colectiv, ridicând mereu temperaturile, vreme de decenii, amintește Reuters.

În ultimele 12 luni dinaintea lui iunie 2024, temperatura medie a globului a fost cea mai ridicată din istorie pentru o asemenea perioadă, cu 1,64 grade Celsius peste media dinaintea revoluției industriale, a spus luni C3S. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

update

Cel puțin 20 de morți în atacuri rusești luni, în orașe ucrainene

Kievul (în imagine, la 8 iulie) și alte orașe ucrainene au avut parte de un început de săptămână sângeros.
Kievul (în imagine, la 8 iulie) și alte orașe ucrainene au avut parte de un început de săptămână sângeros.

Atacurile Rusiei asupra Ucrainei, inclusiv unele mai rare, peste zi, în capitală, au dus luni la moartea a cel puțin 20 de persoane. La Kiev, printre obiectivele lovite de bombardamente s-a numărat și un spital de copii.

Un bilanț recent al autorităților ucrainene relevă cel puțin 20 de morți și alte 50 de persoane rănite, potrivit datelor furnizate de Ministerul ucrainean de interne.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că „peste 40 de rachete de diferite tipuri” au vizat orașele Kiev, Dnipro și Krivîi Rih din centrul Ucrainei, dar și localitățile Kramatorsk și Sloviansk din estul țării.

„Toate serviciile sunt implicate pentru a salva cât mai multe persoane”, a spus Zelenski pe X, fostul Twitter.

Aflat într-o vizită surpriză la Varșovia, Zelenski a declarat că „întreaga lume trebuie să își folosească toată determinarea pentru a pune în sfârșit capăt loviturilor rusești”.

„Uciderea este ceea ce aduce (președintele rus - n.r.) Putin. Noi putem aduce, numai împreună, pacea și securitatea reală”, a adăugat el.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a spus că ar fi vorba de 11 victime. El a spus pentru Reuters că atacul din 8 iulie asupra capitalei ucrainene este „unul din cele mai grave” din cele 28 de luni de război.

Exploziile au fost înregistrate la Kiev începând cu ora locală 10:30, moment în care autoritățile militare au cerut populației să se adăpostească. O alertă aeriană a fost emisă la nivel național, ca răspuns la mișcările aviației rusești.

Administrația militară a Kievului a declarat că spitalul de copii Ohmatdit a fost avariat. Imagini video publicate de RFE/RL au arătat la fața locului cozi de oameni care ajutau la îndepărtarea resturilor, în timp ce fumul ieșea din clădire.

Zelenski a spus că Ohmatdit este unul din cele mai importante spitale pentru copii „nu numai din Kiev, dar din întreaga Europă”.

Membri ai echipelor de intervenție coordonează curățarea zonei spitalului de copii Ohmatdit, lovit în urma atacurilor aeriene ale Rusiei pe 8 iulie.
Membri ai echipelor de intervenție coordonează curățarea zonei spitalului de copii Ohmatdit, lovit în urma atacurilor aeriene ale Rusiei pe 8 iulie.

Căderi de resturi de rachete au fost raportate în mai mult de jumătate din zonele din jurul capitalei ucrainene. Potrivit ultimelor informații, numărul deceselor cunoscute până în prezent în întreaga țară este de cel puțin 10, în urma atacurilor din 8 iulie.

Comandantul forțelor aeriene, generalul Mikola Oleșciuk, a declarat prin intermediul Telegram că rachetele au vizat regiunile nord-vestice și centralele Jitomir și Cerkasî.

În nord-estul Ucrainei, primarul orașului Harkov, Ihor Terehov, a declarat că două femei au fost spitalizate cu răni după ce bombardamentele rusești au lovit trei clădiri rezidențiale.

Guvernatorul din Harkov a declarat ulterior, la 8 iulie, că explozia unei mine în regiunea lui a ucis cinci persoane.

Moscova a negat luni din nou, cum face mereu, că ar fi vizat reședințe, școli, spitale și alte structuri civile, în ciuda bombardamentelor frecvente care sugerează contrariul.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Fotbaliștii francezi salută înfrângerea extremei drepte la alegeri

Nr. 15 francez Marcus Thuram (stânga) și căpitanul Kylian Mbappé au respins categoric avertismentele dreptei că nu au voie să se amestece în politică, pronunțându-se clar împotriva extremistului naționalist al lui Marine le Pen.
Nr. 15 francez Marcus Thuram (stânga) și căpitanul Kylian Mbappé au respins categoric avertismentele dreptei că nu au voie să se amestece în politică, pronunțându-se clar împotriva extremistului naționalist al lui Marine le Pen.

Deznodământul surprinzător al turului al doilea al alegerilor parlamentare din Franța, de duminică, a fost salutat de mai mulți membri ai echipei naționale de fotbal înaintea semifinalei de marți împotriva Spaniei.

Alianța de stânga Noul Front Popular (NFP) a câștigat alegerile, în vreme ce partidul de extremă dreapta, Reuniunea Națională (RN), câștigătorul primului tur, a ajuns pe locul al treilea.

„Trăiască diversitatea, trăiască Republica, trăiască Franța”, a scris pe Instagram atacantul Marcus Thuram, citat de dpa.

El i-a felicitat pe toți cei care au „răspuns la amenințarea care plana deasupra minunatei noastre țări” și a adăugat că „lupta continuă”.

Thuram este unul din jucătorii „naționalei” franceze care au comentat direct evoluțiile electorale, chemând la mobilizare împotriva ascensiunii dreptei naționaliste, care a câștigat alegerile europene de luna trecută.

Atunci, RN a obținut peste 31% din voturi, în vreme ce partidul centrist al președintelui Emmanuel Macron a primit mai puțin de 15%, ceea ce l-a determinat pe șeful statului să convoace alegeri naționale anticipate.

După turul al doilea, fundașul naționalei franceze Aurélien Tchouameni a scris pe X: „Victoria poporului”, iar mijlocașul dreapta Jules Koundé și-a felicitat și el compatrioții, exprimându-și ușurarea că țara nu va fi guvernată de extrema dreaptă.

Dezbaterea politică a însoțit echipa franceză pe tot parcursul turneului final Euro 2024 din Germania, scrie dpa, amintind că însuși căpitanul echipei franceze, Kylian Mbappé, s-a exprimat fără echivoc în favoarea forțelor democratice, chemând tinerii, mai ales, să iasă la vot și să pedepsească extrema dreaptă.

„Și eu am crezut cândva că votul meu nu contează, dar vă jur, contează”, a spus el la o conferință de presă în Germania.

Comentariile fotbaliștilor i-au înfuriat pe extremiștii de dreapta, în frunte cu liderul RN Jordan Bardella, care le-a cerut să tacă, fiindcă nu se pricep la politică.

Franța va juca marți semifinala Euro 2024 cu Spania, la Munchen. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Igor Dodon nu va candida la prezidențiale, dar socialiștii îl înaintează pe Alexandr Stoianoglo drept candidat „comun” al opoziției

Ex-procurorul Stoianoglo este „candidatul comun” al opoziției, susținut deocamdată doar de socialiști.
Ex-procurorul Stoianoglo este „candidatul comun” al opoziției, susținut deocamdată doar de socialiști.

Liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, a anunțat, pe 8 iulie, că nu va candida la alegerile prezidențiale, dar îl va susține pe ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo. Dodon a cerut și altor partide de opoziție să susțină candidatura lui Stoianoglo.

Liderul socialist a spus că a renunțat la „interese înguste de partid” și nu dorește ca R. Moldova să aibă „un președinte afiliat politic”, ci unul „din popor”. Din punctul lui de vedere, Stoianoglo va fi susținut „de foarte mulți lideri de opinie”.

Ex-președintele i-a invitat pe liderii opoziției - menționându-i pe Vladimir Voronin, Ion Chicu, Irina Vlah, Vlad Filat, Andrei Năstase și Ion Ceban - la negocieri în susținerea lui Stoianoglo, pe 10 iulie, la „biblioteca lui Mark Tkaciuk”.

Alexandr Stoianoglo (stânga) a fost prezent alături de Igor Dodon în cadrul briefingului de anunțare a candidatului PSRM la alegerile prezidențiale.
Alexandr Stoianoglo (stânga) a fost prezent alături de Igor Dodon în cadrul briefingului de anunțare a candidatului PSRM la alegerile prezidențiale.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că „nu este politician”, însă a criticat actuala guvernare pentru modul în care promovează integrarea europeană și pentru ceea ce el a numit „militarizarea” Republicii Moldova, o țară „neutră” potrivit Constituției.

Candidatul comun al socialiștilor

Anterior, Dodon a declarat că socialiștii vor să înainteze un candidat comun din partea opoziției, capabil să facă concurență Maiei Sandu. Însă, rând pe rând, alți lideri ai opoziției au decis să meargă separat la scrutinul din toamnă.

În luna mai, el a participat la o întâlnire cu mai mulți lideri ai opoziției, care ar fi discutat o strategie comună pentru alegerile din toamnă și ar fi încercat să identifice un candidat comun. Întâlnirea a fost organizată de fosta jurnalistă Natalia Morari, aflată într-o relație cu Veaceslav Platon, un om de afaceri fugar, căutat de justiția din Moldova pentru presupuse crime financiare.

Chiar dacă mai mulți lideri ai opoziției au declarat ulterior Europei Libere că ar fi participat la întâlnire doar pentru schimb de opinii și nu pentru a găsi un candidat comun, Dodon a continuat să spună că socialiștii discută cu liderii opoziției pentru a face front comun la prezidențialele din toamnă.

La mijlocul lunii iunie, Dodon a spus că oricine se opune Maiei Sandu îi este potențial aliat, inclusiv Ilan Șor. Însă, el a mai declarat Europei Libere că „nu are de gând să aibă niciun fel de discuții” cu Șor privind înaintarea unui candidat comun la prezidențiale, dar că „opoziția va avea o strategie comună”, în cazul în care Maia Sandu va învinge la prezidențiale, și anume - partidele din opoziție să se abțină de la atacuri reciproce în primul tur de scrutin.

Dacă un nou șef al statului nu va fi ales din primul tur, atunci „toți trebuie să se unească în jurul acelui candidat al opoziției care va intra în turul doi al alegerilor prezidențiale”, a declarat Dodon Irinei Romaliyska, de la televiziunea de limbă rusă a RFE/RL.

Printre politicienii care au anunțat deja că vor candida la scrutinul din 20 octombrie sau că ar intenționa să se înscrie în competiție se află actuala șefă a statului, Maia Sandu; fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi; liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi; fondatorul Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Andrei Năstase; liderul PLDM, Vlad Filat; ex-premierul Ion Chicu. Primarul Chișinăului, Ion Ceban, nu va participa în acest scrutin.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Guvernul va împrumuta 98 de milioane de euro pentru modernizarea unor drumuri și puncte vamale

Postul vamal Leușeni
Postul vamal Leușeni

Guvernul de la Chișinău vrea să împrumute 98 de milioane de euro pentru un proiect de îmbunătățire a drumurilor locale și a unor puncte vamale de la frontiera cu România.

Executivul a aprobat în ședința de luni, 8 iulie, un acord de împrumut pentru proiectul „Conectivitate rurală în Moldova” în valoare de 92,4 milioane euro de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), precum și acordul de finanțare în valoare de 5,6 milioane de euro de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID), pe un termen de 5 ani.

Proiectul presupune renovarea și modernizarea unor drumuri regionale „prioritare” cu o lungime totală de peste 110 km.

Totodată, punctele de frontieră Giurgiulești, Leușeni și Ungheni urmează să beneficieze de investiții pentru îmbunătățirea căilor de acces și a infrastructurii vamale.

Acordul prevede o cofinanțare din partea Guvernului în valoare de 64 milioane de dolari - o treime din valoarea totală a proiectului.

Acordurile de împrumut urmează să fie ratificate de Parlamentul Republicii Moldova.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Atac israelian masiv cu tancuri în Gaza City înaintea reluării discuțiilor despre armistițiu

O lovitură aeriană în Gaza City duminică, 7 iulie. Luni dimineață, israelienii au început o ofensivă masivă, cu tancuri.
O lovitură aeriană în Gaza City duminică, 7 iulie. Luni dimineață, israelienii au început o ofensivă masivă, cu tancuri.

Forțele armate israeliene au atacat Gaza City luni dimineață, trimițând coloane de tancuri în centrul orașului din direcții diferite, în ceea ce localnicii au descris ca unul din cele mai masive atacuri de la 7 octombrie 2023.

Serviciul de Urgențe Civile din Gaza citat de Reuters a spus că zeci de oameni au fost uciși în Gaza și mulți alții răniți, dar echipele de salvare nu pot ajunge la ei din cauza ofensivelor aflate în desfășurare luni în mai multe cartiere.

Armata israeliană a spus într-o declarație că desfășoară o operațiune împotriva infrastructurii militanților din Fâșia Gaza și a „scos din luptă” peste 30 de luptători care constituiau o amenințare la adresa trupelor israeliene.

Tot luni dimineață, armata israeliană a anunțat că a lansat în cursul nopții mai multe atacuri aeriene și de artilerie asupra a ceea ce descrie ca fiind pozițiile milițiilor Hezbollah din Liban.

Loviturile au avut loc după ce gruparea militantă sprijinită de Iran a informat la 7 iulie că a lansat un atac cu drone asupra pozițiilor israeliene de pe Înălțimile Golan, un teritoriu sirian ocupat.

Între timp, pe frontul diplomatic, s-a anunțat că Ronen Bar, șeful serviciului intern de informații israelian Shin Bet, a mers în Egipt ca să continue discuțiile despre un posibil armistițiu în Gaza.

Discuțiile mediate de SUA, Qatar și Egipt ar urma să fie reluate săptămâna aceasta la Cairo, după o pauză de mai multe săptămâni.

Cea mai recentă propunere este un plan în trei etape propus de americani. Prima fază ar consta într-un armistițiu temporar și eliberarea celor mai vulnerabili ostatici (femei, bătrâni, bolnavi) în schimbul unor deținuți palestinieni din închisorile israeliene.

Pe 7 iulie, mii de oameni au demonstrat pe străzile celor mai mari orașe din Israel, Tel Aviv și Ierusalim, ca să ceară guvernului să folosească actualele propuneri de pace pentru a-i aduce acasă pe ostaticii aflați încă în Gaza.

Demonstranții, printre care se aflau rudele ostaticilor, l-au somat pe premierul israelian conservator Benjamin Netanyahu să nu mai tergiverseze discuțiile, iar unii i-au cerut demisia. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Orban la Beijing, după Moscova, în „misiune de pace”

Președintele chinez Xi îi arată drumul lui Orban la Beijing, 8 iulie, 2024.
Președintele chinez Xi îi arată drumul lui Orban la Beijing, 8 iulie, 2024.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit luni la Beijing cu președintele Chinei, Xi Jinping, la câteva zile după ce a discutat un potențial plan de pace în Ucraina cu președintele rus Vladimir Putin, înfuriind unii lideri din Uniunea Europeană.

Orban și Xi s-au întâlnit la Casa de Oaspeți Diaoyutai de la Beijing, potrivit presei de stat chineze monitorizată de Reuters.

China, care are legături apropiate cu Rusia, promovează un plan de pace în șase puncte elaborat în mai cu Brazilia, iar Orban a pornit o așa-numită „misiune de pace” după ce Ungaria a preluat la 1 iulie președinția rotativă a UE.

„Misiune de pace 3.0”, a scris Orban pe contul său de pe X, când a aterizat la Beijing.

Vizita liderul maghiar are loc după ce s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev și a mers la Kremlin, într-o călătorie condamnată de mai mulți lideri din UE, care au atras atenția că Orban nu vorbește în numele organizației cu 27 de membri.

Luni, Orban a mai scris pe X că „China este o putere-cheie în crearea condițiilor de pace în războiul Rusia-Ucraina”, adăugând că acesta este motivul pentru care se întâlnește cu Xi la numai două luni după ce liderul chinez vizitase Budapesta.

Orban este un critic al ajutorării militare a Ucrainei de către Occident, fiind și liderul din UE cu relațiile cele mai bune cu Moscova și Beijingul.

Călătoria sa în China vine cu puține zile înaintea unui summit NATO la care aliații occidentali vor discuta cum să ajute în continuare Ucraina. Totodată, Orban a mers la Beijing după ce săptămâna trecută Comisia Europeană a confirmat că va impune tarife de până la 37,6% pe importurile de mașini electrice din China. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Rezultate exit-poll în Franța: Noul Front Popular și aliații președintelui Macron urcă, partidul lui Le Pen coboară

Alegători francezi din orașul vestic Nante, jubilând la aflarea rezultatelor exit-poll, care sugerează o înfrângere pentru partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, în turul doi al alegerilor parlamentare anticipate, din 7 iunie 2024.
Alegători francezi din orașul vestic Nante, jubilând la aflarea rezultatelor exit-poll, care sugerează o înfrângere pentru partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, în turul doi al alegerilor parlamentare anticipate, din 7 iunie 2024.

Noul Front Popular a câștigat alegerile parlamentare anticipate din Franța, după turul doi de duminică, arată rezultatele exit poll-urilor. Partidul de extremă dreapta, Reuniunea Națională, al lui Marine Le Pen și Jordan Bardella, este departe de pragul de 289 de deputați necesar guvernării. 

Rezultatele exit poll-urilor, publicate de televiziunile din Franța arată că Noul Front Popular e pe primul loc, cu 175 - 205 deputați. Reuniunea Națională (RN), care era creditată cu cele mai mari șanse de câștig, este pe locul trei, cu 120-150 de mandate, după coaliția prezidențială „Împreună pentru Republică” a lui Emmanuel Macron, care ar avea de a 150 până la 180 de locuri în Camera Deputaților.

Prezența la vot a fost de 67,1%, o prezență record - la precedentele alegeri, din 2022, a fost de 46,23%.

Primul tur s-a încheiat pe 1 iulie cu aproximativ 33% din voturi pentru „Reuniunea Națională” a lui Le Pen și Bardella, în timp ce Noul Front Popular obținuse în primul tur 28%, iar coaliția partidelor care îl susțin pe Macron - puțin peste 20% din voturi.

În săptămâna dintre cele două runde, s-au retras peste 200 de candidați centriști și de stânga din cursă pentru a spori șansele candidaților care sunt împotriva partidului de extrema dreaptă a lui Marine Le Pen.

Marine Le Pen ține un discurs în timpul serii rezultatelor primului tur al alegerilor parlamentare din Henin-Beaumont, nordul Franței, la 30 iunie 2024.
Marine Le Pen ține un discurs în timpul serii rezultatelor primului tur al alegerilor parlamentare din Henin-Beaumont, nordul Franței, la 30 iunie 2024.

Nu este prima dată când partidele acționează împreună pentru a împiedica „Uniunea Națională”, formațiune eurosceptică și anti-imigranți, să preia puterea.

În ultimii ani Le Pen a făcut eforturi să se debaraseze de imaginea de partid rasist și antisemit pe care o avea formațiunea sa, o tactică care pare să fi funcționat până la un punct, pe fundalul nemulțumirii alegătorilor față de Macron și partidul său liberal, față de costul ridicat al vieții și îngrijorările tot mai mari legate de imigrație.

Dar pariul președintelui francez, care a convocat anticipatele subit, imediat după europarlamentarele de la începutul lunii iunie la care Le Pen a crescut vertiginos, pare să fi dat roade. Macron a mizat pe faptul că francezii vor fi confruntați cu posibilitatea să fie conduși de un partid de extremă și să vor răzgândi, el folosind o mutare utilizată recent cu succes și de premierul socialist spaniol Pedro Sanchez.

Pe 7 iulie, în cel de-al doilea tur al alegerilor parlamentare franceze, au fost aleși 501 de deputați pentru cele 577 de locuri în Adunarea Națională, camera mică, dar și cea mai importantă a parlamentului francez. Celelalte 76 de mandate au fost câștigate din primul tur de scrutin. Totuși, pentru o majoritate parlamentară, un partid trebuie să aibă 289 de locuri.

(Articol preluat și adaptat de pe Europa Liberă România)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Peste 2.700 cereri de admitere au fost depuse în două zile în liceele din capitală

97 de instituții de învățământ din Chișinău așteaptă admiterea a peste 5 mii de elevi, absolvenți ai gimnaziilor. Imagine simbol.
97 de instituții de învățământ din Chișinău așteaptă admiterea a peste 5 mii de elevi, absolvenți ai gimnaziilor. Imagine simbol.

Peste 2.700 de cereri au fost depuse pentru admiterea în liceele din Capitală. Cea mai mare concurență se atestă la liceele „Mircea Eliade” și „Spiru Haret”. Mai puțin interes trezesc liceele din suburbiile Chișinăului.

De ieri, 6 iulie, elevii au început să depună dosarele pentru admiterea în liceele din Capitală. Pe platforma escoala.chisinau.md a Direcției Generală Educație Tineret și Sport s-au înregistrat deja 2 708 cereri pentru liceele publice. Pe platformă, însă, nu se desfășoară procesul de admitere în liceele private.

5.246 de elevi urmează să fie încadrați anul acesta în 97 de instituții de învățământ secundar din municipiu. 82 dintre ele sunt publice și 15 private.

Câte doi elevi pe un singur loc

Concurență mare se atestă la Instituția Publică Liceul Teoretic „Mircea Eliade” unde, pentru 72 de locuri preconizate, au fost depuse 126 de cereri. Liceul planifică să deschidă o clasă cu profil umanist și alta real cu câte 36 de elevi.

Instituția are 56 de cadre didactice, majoritatea dintre ele cu gradul superior și gradul I, potrivit platformei escoala.chisinau.md. Pe lista celor care au depus cererea și așteaptă un răspuns se numără elevi care au media, de exemplu, de 9.92 sau 9.75.

Pentru un loc în clasa a X-a în Liceul Teoretic „Spiru Haret” concurează doi elevi. Au fost înregistrate 172 de cereri pentru 81 de locuri. Liceul planifică să deschidă trei clase a câte 27 de elevi: două cu profil real și una cu profil umanist. Instituția are 66 cadre didactice. Ca și la „Mircea Eliade”, și-a arătat interesul elevi cu media, de exemplu, de 9.97, de 9.93, de 9.89.

Există interes și față de Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” care este unul dintre liceele publice care au pus la dispoziție cele mai multe locuri pentru clasele liceale: 120. Liceul planifică să deschidă 4 clase cu câte 30 de elevi: 2 cu profil umanist, unul cu profil real și al doilea - „real-bilingv”.

Instituția are 135 de cadre didactice, cei mai mulți cu grad didactic II. Și la acest liceu și-au manifestat interesul elevi care au media de peste 9.9. Au fost depuse 105 cereri.

Interes scăzut față de liceele din suburbii

Totuși, liceele din suburbiile Capitalei nu au înregistrat multe cereri. De exemplu, la Liceul Teoretic „Gheorghe Ghimpu” din Colonița au fost alocate 39 de locuri, însă nu există deocamdată nicio cerere. Instituția are 38 de grade didactice, niciunul nu are gradul didactic superior sau gradul I.

La Liceul Teoretic „Toader Bubuiog” din Bubuieci au fost preconizate 40 de locuri pentru două clase: una cu profil real și alta cu profil umanist. A fost înregistrată o singură cerere a unui elev cu media de 8.42.

În liceul menționat lucrează 60 de grade didactice, majoritatea cu gradul didactic II – 35 de profesori.

La Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Ciorescu au fost alocate 36 de locuri pentru câte o clasă cu profil umanist și real. Au fost depuse în aceste două zile 20 de cereri, însă 12 dintre ele deja au fost retrase.

Și aici, ca la Bubuieci, din cele 67 cadre didactice cei mai mulți au gradul didactic II.

Liceul Teoretic „Grătiești” planifică să deschidă două clase cu câte 20 de elevi: una cu profil real, și alta cu profil umanist. Au fost depuse 14 cereri.

Licee cu „-1” și „0” locuri preconizate

Există licee în Chișinău care, pe platforma escoala.chisinau.md au menționat public că nu au preconizat niciun loc pentru clasa a X-a sau chiar „-1” locuri, însă care au un număr foarte mare de cereri.

De exemplu, în sectorul Râșcani, există interes față de Liceul Teoretic „Ion Creangă” unde se menționează „-1” locuri preconizate, însă au fost depuse până astăzi 117 cereri. În această instituție lucrează 107 cadre didactice, cei mai mulți având gradul superior și I, iar 33 de profesori au al II-lea grad didactic.

Tot la Râșcani, la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” nu a fost preconizat niciun loc, conform platformei autorităților, însă există deja 33 de cereri depuse.

La Buiucani, Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” au alocat 2 locuri pentru care s-au înscris 15 elevi.

Elevii pot depune cereri la trei instituții de învățământ concomitent până pe data 15 iulie. Între 17 și 19 iulie se va desfășura concursul dosarelor, care presupune calcularea mediilor de concurs și stabilirea listei finale a elevilor admiși. Rezultatele vor fi anunțate pe 20 iulie.

Etapa a doua de depunere a actelor pentru locurile rămase vacante va începe pe 1 august și se va încheia pe 4 august.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Mitropolitul Vladimir s-a întâlnit, a doua oară, cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Vasnețov

Ultima întâlnire dintre mitropolitul Vladimir și ambasadorul Oleg Vasnețov a avut loc în luna februarie 2024.
Ultima întâlnire dintre mitropolitul Vladimir și ambasadorul Oleg Vasnețov a avut loc în luna februarie 2024.

Mitropolia Moldovei a anunțat vineri, 5 iulie, că l-a primit în vizită pe Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasneţov, a doua oară anul acesta. Vizita are loc după ce politicieni pro-ruși, dar și Episcopul Marchel au fost la Moscova săptămâna trecută.

Mitropolia a anunțat că discuțiile dintre cei doi s-au concentrat pe „subiecte de actualitate internațională”, „pacea și stabilitatea globală”, dar și „proiectele bilaterale dintre Biserica Ortodoxă din Moldova și Ambasada Rusiei”.

Această vizită a fost precedată de conferința de la Moscova intitulată „În Moldova sau în România: va rămâne oare R. Moldova pe harta anului 2025?” și care a avut loc pe 27 iunie. Au participat foști și actuali oficiali ruși, opoziția din R. Moldova și alți invitați, inclusiv din regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia. Printre invitați s-au numărat deputatul socialist Bogdan Țîrdea, oligarhul fugar Ilan Șor și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel.

Evenimentul a fost organizat de Institutul țărilor CSI, care studiază așa-numita „vecinătatea apropiată” a Rusiei și răspândește narațiuni care justifică politica externă agresivă a Kremlinului.

Organizatorii ruși ai conferinței au motivat necesitatea acesteia prin faptul că „Rusia nu poate rămâne indiferentă” față de cursul de „subjugare” a R. Moldova de către Uniunea Europeană și NATO și „anexarea” ei de către România.

Cu o săptămână înainte, pe 20 iunie, liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, a participat la o altă conferință, organizată de ruși în Slovacia. A fost inițiată de Institutul național de cercetare pentru dezvoltarea comunicațiilor (NIIRK) din Rusia, ticsit cu foști ofițeri ai KGB, SVR și FSB.

„Moscova mizează și pe ajutorul Bisericii ortodoxe, subordonată Patriarhiei Ruse, or, așa poate fi explicată prezența episcopului Marchel la întrunirea recentă organizată de Institutul pentru țările CSI”, explică Igor Boțan în cadrul podcastului Dincolo de știri.

Ultima întâlnire oficială, al ambasadorului Rusiei în Moldova, Vasnețov cu Mitropolitul Vladimir, de anul acesta, a avut loc în februarie, iar subiectele discuției au fost, la fel, despre „pacea și stabilitatea globală” și „consolidarea legăturilor dintre cele două entități”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Republica Moldova, România și Ucraina fac front comun contra dezinformării rusești

Miniștri de Externe ai României, R. Moldova și Ucrainei, de la stânga la dreapta: Luminița Odobescu, Mihail Popșoi și Dmitro Kuleba, Chișinău, 5 iulie 2024
Miniștri de Externe ai României, R. Moldova și Ucrainei, de la stânga la dreapta: Luminița Odobescu, Mihail Popșoi și Dmitro Kuleba, Chișinău, 5 iulie 2024

Republica Moldova, România și Ucraina au semnat un acord de colaborare în domeniul combaterii dezinformării, în cadrul unei întâlniri trilaterale a miniștrilor lor de externe, care a avut loc la Chișinău, pe 5 iulie.

Vorbind jurnaliștilor după semnarea înțelegerii, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a spus că, în timp ce poartă un război contra Ucrainei, Rusia folosește „arsenalul său de război hibrid” împotriva României, dar mai ales împotriva Moldovei.

Este a treia întâlnire a miniștrilor de Externe din cele trei țări, după ce acest format trilateral de discuții a fost lansat, la Odesa, în 2022.

Luminița Odobescu, ministra de externe a României, țară membră a UE și NATO, a spus că dezinformarea este o amenințare de tip hibrid „care afectează astăzi toate statele democratice și creează instabilitate și fragmentare și care a cunoscut o intensificare majoră în contextul agresiunii ruse față de Ucraina”.

Odobescu, a spus că România va acorda în continuare un sprijin „durabil și multidimensional” pentru Chișinău și Kiev și că „victoria Ucrainei asupra invadatorilor ruși este indispensabilă pentru securitatea în regiune și pentru a împiedica Kremlinul să declanșeze și alte războaie”.

Ministrul moldovean, Mihai Popșoi, a spus că sprijinul Republicii Moldova față de Ucraina rămâne și el „de neclintit”.

Formatul de întâlniri trilateral la nivelul miniștrilor de Externe a fost propus de România, în 2022. Tot atunci a avut prima reuniune, la Odesa. Anul trecut, reuniunea a fost organizată la București.

Cei trei s-au întâlnit în timp ce premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orbán, a mers într-o vizită la Moscova, după una asemănătoare la Kiev, spunând că se află într-o „misiune de pace”. UE a criticat vizita premierului ungar la liderul rus, Vladimir Putin, și a spus că Orbán care s-a opus constant ajutoarelor europene pentru Ucraina nu poate vorbi în numele europenilor, chiar dacă deține actualmente președinția rotativă a UE.

Dmytro Kuleba a evitat să comenteze public la Chișinău manevrele lui Orbán.

El a semnat însă cu Popșoi și Odobescu o declarație comună care, în cuvintele ministrului de Externe moldovean „consemnează cu tărie” că R. Moldova, România și Ucraina au aceleași preocupări privind „mediul de securitate actual” și că se pronunță pentru un viitor european „comun și pașnic”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Cresc șansele unui armistițiu în Gaza, după ce Israel a anunțat că va relua negocierile

Copii palestinieni se plimbă printre ruinele unui cartier rezidențial din sudul orașului Khan Yunis din Fâșia Gaza, la 5 iulie 2024.
Copii palestinieni se plimbă printre ruinele unui cartier rezidențial din sudul orașului Khan Yunis din Fâșia Gaza, la 5 iulie 2024.

Posibilitatea unui nou armistițiu în Fâșia Gaza a crescut după ce vineri, 5 iulie, Israelul a anunțat că va relua negocierile, după ce Hamas a făcut o nouă propunere pentru un acord ce vizează încetarea focului.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, i-a spus joi președintelui american, Joe Biden, că va trimite o delegație pentru a relua negocierile, iar un oficial israelian a declarat că echipa țării sale va fi condusă de șeful agenției de informații Mossad, scrie Reuters.

O sursă din echipa de negociatori ai Israelului, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că există o șansă reală de a se ajunge la un acord după ce Hamas, considerată grupare teroristă în SUA, UE și Israel, a prezentat propunerea sa revizuită privind termenii unui acord, primită miercuri, 3 iulie, de Israel.

„Propunerea prezentată de Hamas include un progres foarte semnificativ”, a declarat sursa, vorbind sub rezerva anonimatului și fără a oferi alte detalii.

Răspunsul Israelului la propunerea Hamas, prezentată prin intermediul mediatorilor, a fost în contrast puternic cu situațiile anterioare din timpul războiului de aproape nouă luni din Gaza, când Israelul a declarat că condițiile impuse de grupul militant islamist nu erau acceptabile.

Un oficial palestinian apropiat de eforturile de pace mediate la nivel internațional a declarat pentru Reuters că noua propunere a Hamas ar putea conduce la un acord-cadru dacă este acceptată de Israel.

Acesta a declarat că Hamas nu mai cere ca o condiție prealabilă un angajament israelian de încetare permanentă a focului înainte de semnarea unui acord și ar permite negocierilor să realizeze acest lucru pe parcursul unei prime faze de șase săptămâni.

„În cazul în care părțile au nevoie de mai mult timp pentru a încheia un acord privind o încetare permanentă a focului, cele două părți ar trebui să convină că nu va exista nici o revenire la lupte până când nu vor face acest lucru", a declarat oficialul, care a cerut să nu fie numit.

Hamas a declarat anterior că orice acord trebuie să pună capăt războiului și să ducă la o retragere completă a Israelului din Gaza și a solicitat eliberarea prizonierilor palestinieni deținuți în Israel în schimbul ostaticilor israelieni deținuți în Gaza.

Israelul a declarat anterior că va accepta doar pauze temporare în lupte până când Hamas, care guvernează Fâșia Gaza, mică și dens populată, va fi eradicată.

Surse egiptene au recunoscut că a avut loc o schimbare, dar au sugerat că problema centrală a angajamentului față de o încetare permanentă a focului este încă nesoluționată, transmite Reuters.

Autoritățile controlate de Hamas din Gaza spun că peste 38.000 de palestinieni au fost uciși în ofensiva israeliană lansată ca răspuns la un atac condus de Hamas asupra Israelului la 7 octombrie anul trecut, în care Israelul a declarat că circa 1.200 de persoane au fost ucise și peste 250 luate ostatice.

Războiul a provocat o criză umanitară în Gaza și a sporit tensiunea în regiune, declanșând schimburi frecvente de focuri peste granița de nord a Israelului cu gruparea Hezbollah din Liban, susținută de Iran.

Hezbollah a declarat vineri că liderul său, Sayyed Hassan Nasrallah, și un înalt oficial Hamas, Khalil Al-Hayya, s-au întâlnit pentru a discuta ultimele evoluții din Gaza. Gruparea nu a furnizat detalii cu privire la rezultat.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Începând de sâmbătă, elevii pot depune dosarele pentru admiterea la liceu

Elevii pot depune actele la trei instituții simultan, folosind platforma escoala.chisinau.md, în perioada 6-15 iulie.
Elevii pot depune actele la trei instituții simultan, folosind platforma escoala.chisinau.md, în perioada 6-15 iulie.

Elevii care doresc să-și continue studiile la un liceu din capitală își pot depune dosarele începând de sâmbătă, 6 iulie.

Pentru anul școlar 2024-2025, procesul de admitere la liceu se va desfășura în 97 de instituții de învățământ secundar din municipiu, dintre care 82 sunt publice și 15 private. Aceste instituții vor încadra un total de 5.246 de elevi, repartizați în 220 de clase.

Elevii pot depune actele la trei instituții simultan, folosind platforma escoala.chisinau.md, în perioada 6-15 iulie. Proba de concurs pentru instituțiile cu admitere pe baza probelor suplimentare va avea loc pe 16 iulie. Între 17 și 19 iulie se va desfășura concursul dosarelor, care presupune calcularea mediilor de concurs și stabilirea listei finale a elevilor admiși. Rezultatele vor fi anunțate pe 20 iulie.

Etapa a doua de depunere a actelor pentru locurile rămase vacante va începe pe 1 august și se va încheia pe 4 august. Concursul dosarelor pentru această etapă va avea loc pe 5 august, iar rezultatele vor fi publicate pe 6 august.

Raportul final privind rezultatele sesiunii de admitere la liceu va fi prezentat pe 10 august la Direcția Generală Educație Tineret și Sport

Conform Metodologiei de admitere a elevilor în învățământul liceal, instituțiile de învățământ stabilesc nota minimă de concurs nu mai mică de 6,00 pentru liceele cu frecvență, clasele X-XII și 5,00 pentru liceele cu frecvență redusă, clasele X-XIII. Nota minimă de concurs se stabilește prin decizia Consiliului profesoral la etapa de aprobare a planului de admitere în liceu. (A.B.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Premierul ungar Viktor Orban discută la Moscova cu președintele Vladimir Putin, stârnind critici din partea UE

Viktor Orban, la Kremlin
Viktor Orban, la Kremlin

Premierul ungar Viktor Orban poartă discuții la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin, la câteva zile după ce a vizitat Kievul, unde i-a propus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să ia în considerare un armistițiu cu Rusia.

Vizita premierului maghiar, a cărui țară a preluat de la 1 iulie președinția rotativă a UE, a fost criticată de lideri europeni, care au atenționat că Orban nu are mandatul blocului comunitar de a purta negocieri cu Moscova.

Vineri, înainte de vizita în capitala rusă, Viktor Orban a precizat, într-o emisiune la un post de radio maghiar, că nu este în măsură să negocieze în numele UE între Ucraina și Rusia. Dar ceea ce poate să facă este să încerce să convingă părțile în conflict de „necesitatea de a parcurge împreună un drum lung care se poate încheia cu încetarea focului și negocieri de pace”.

Oficialii UE și-au intensificat declarațiile de distanțare față de vizita surpriză a premierului ungar și a ministrului său de externe, Peter Szijjarto, la Moscova.

„Înduplecarea nu îl va opri pe Putin”, a scris pe rețeaua X șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Doar unitatea și determinarea vor deschide calea către o pace globală, justă și durabilă în Ucraina”.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că premierul ungar nu a primit niciun mandat din partea Consiliului UE pentru a vizita Moscova, de aceea vizita sa are loc, exclusiv, în cadrul relațiilor bilaterale dintre Ungaria și Rusia.

„Cele 27 de națiuni ale UE s-au opus ferm războiului Rusiei împotriva Ucrainei, impunând Moscovei 14 runde de sancțiuni fără precedent în urma invaziei. Această poziție exclude contactele oficiale dintre UE și președintele Putin. Prin urmare, prim-ministrul ungar nu reprezintă UE sub nicio formă”, a declarat Borrell.

În ajun, șeful Consiliului European, Charles Michel, a reiterat poziția comună a UE conform căreia „nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”.

Orban întreține relații strânse cu Putin, opunându-se sancțiunilor și eforturilor militare ale Occidentului de a ajuta Ucraina să respingă invazia rusă. Atitudinea lui Orban față de Moscova a stârnit îngrijorarea că președinția maghiară a UE ar putea eroda unitatea membrilor blocului în legătură cu războiul din Ucraina.

La Kiev, pe 2 iulie, Viktor Orban i-a prezentat președintelui ucrainean Volodimir Zelenski o propunere de încetare a focului. El a refuzat să ofere detalii, dar a declarat că l-a întrebat pe Zelenski „dacă este posibil să luăm o pauză, să oprim focul și apoi să continuăm negocierile”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Licențierea provizorie a importurilor de cereale și oleaginoase, aprobată de Parlament

Legea ar urma să protejeze fermierii locali de cereale și oleaginoase de efectele negative ale războiului din Ucraina, potrivit autorilor documentului.
Legea ar urma să protejeze fermierii locali de cereale și oleaginoase de efectele negative ale războiului din Ucraina, potrivit autorilor documentului.

Parlamentul a adoptat proiectul de lege care introduce licențierea provizorie pentru importul de cereale și oleaginoase. Aceste prevederi vor fi valabile până pe 31 decembrie 2024, cu posibilitatea de extindere pentru încă 12 luni, la propunerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Importul de produse precum grâul, porumbul și floarea-soarelui, altele decât cele destinate însămânțării, va fi permis doar pe baza unei licențe eliberate gratuit de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Titularii licențelor de import nu vor avea dreptul să comercializeze sau să exporte mărfurile importate.

Scopul principal al acestui proiect de lege este de a proteja fermierii locali de efectele negative ale războiului din Ucraina, care le-ar putea împiedica să își valorifice produsele la prețuri competitive, a declarat deputatul Alexandru Trubca, inițiatorul acestei măsuri.

Legea va intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial.

Mecanismul de acordare a licențelor pentru importurile de grâu, porumb și floarea soarelui, în special din Ucraina, a fost introdus în octombrie 2023, tot sub presiunea protestelor în masă ale fermierilor.

Datele Serviciului Vamal arată că începând cu 26 iunie, când a expirat perioada de licențiere obligatorie a importului de cereale, în R. Moldova au fost importate 22 de tone de floarea soarelui, cantitate care actualmente nu are un impact negativ asupra pieței interne, susțin autoritățile.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Colonel rus, implicat în masacrul de la Bucea, arestat în Rusia pentru acuzații de fraudă

Mai mulți ofițeri de rang înalt, printre care și ministrul adjunct al Apărării din Federația Rusă, Timur Ivanov, au fost arestați în ultimele luni pentru acuzații grave de corupție. Imagine generică
Mai mulți ofițeri de rang înalt, printre care și ministrul adjunct al Apărării din Federația Rusă, Timur Ivanov, au fost arestați în ultimele luni pentru acuzații grave de corupție. Imagine generică

Ofițerii Serviciului federal de securitate al Rusiei (FSB) l-au reținut pe colonelul Artiom Gorodilov, care a fost plasat în arest preventiv, fiind acuzat de fraudă. Anterior, el a fost sancționat de SUA și alte state occidentale pentru presupusa implicare în masacrul de la Bucea din aprilie 2022.

Gorodilov a fost reținut în orașul Reazan de ofițerii FSB, iar un tribunal din Moscova a aprobat cererea procurorilor de a-l plasa în arest preventiv pentru două luni. Colonelul pledează nevinovat, scrie serviciul rusesc al Europei Libere.

Detaliile acuzațiilor formulate împotriva sa nu sunt cunoscute, audierile fiind petrecute cu ușile închise. Kommersant scrie că frauda „în proporții mari” de care este acuzat colonelul rus, potrivit Codului Penal, începe de la un milion de ruble.

În trecut, Departamentul de Stat al SUA l-a sancționat pe Gorodilov pentru ceea ce a numit „implicarea sa în violarea flagrantă a drepturilor omului, în special execuții extrajudiciare” în Ucraina.

Presa occidentală a scris că acesta, în calitate de comandant al regimentului de asalt aeropurtat 234, staționat în Pskov din 2019 și ulterior transferat la Bucea la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, a fost implicat în crime de război.

New York Times a publicat o investigație în care numele său a apărut în mod repetat, confirmând implicarea militarilor aflați în subordinea sa în masacrul civililor de la Bucea.

Totul a pornit după ce la sfârșitul lunii martie 2022, după retragerea armatei ruse, autoritățile locale și jurnaliștii au anunțat descoperirea a peste 400 de cadavre a civililor, mulți dintre ei împușcați sau decedați în urma torturilor la care au fost supuși.

În aprilie 2022, Gorodilov ar fi fost promovat la rangul de colonel de gardă înainte de termen printr-un decret al Ministerului rus al Apărării, pentru luptele purtate în regiunea Kiev. Ulterior, a fost numit comandant al brigăzii 83 de asalt aerian staționată în Ussuriisk.

Kommersant a notat că în dosarul penal, colonelul este numit drept comandat al regimentului de asalt aerian.

Gorodilov nu este însă singurul militar rus de rang înalt arestat în ultima perioadă. În aprilie, Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat că fostul viceministru al apărării, Timur Ivanov, este suspectat că a luat mită în proporții foarte mari – infracțiune penală care se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare.

Un alt important membru al Ministerului rus al Apărării care a fost arestat este generalul-locotenet Iuri Kuznețov, șeful Direcției principale de personal a instituției. Agenția TASS relata că la percheziția de la domiciliul său au fost găsiți peste un milion de euro, monede de aur și ceasuri de lux.

În aceeași listă a intrat și generalul-maior Ivan Popov, fost comandant al Armatei a 58-a, fiind reținut și acuzat de fraudă la scară deosebit de mare, potrivit aceleiași surse.

Mai mult, în urma remanierilor guvernamentale din luna mai, a fost înlocuită și conducerea Ministerului rus al Apărării. Fostul ministru Serghei Șoigu a fost numit în Consiliul de Securitate, iar în locul său a fost numit Andrei Belousov. (C.B.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Controale suplimentare pentru pasagerii curselor avia Erevan – Chișinău

Avionul companiei FlyOne la Aeroportul Internațional Chișinău.
Avionul companiei FlyOne la Aeroportul Internațional Chișinău.

Compania aeriană FlyOne, care operează zborurile Erevan – Chișinău, a înăsprit regulile pentru pasageri și a introdus controale de securitate suplimentare.

Pe 3 iulie, FlyOne a anunțat că măsurile au fost luate în urma unor evenimente care au „afectat siguranța și securitatea zborurilor”, dar nu a specificat despre ce anume este vorba. Înăsprirea regulilor va ajuta statul în lupta împotriva „migrației ilegale, terorismului și altor activități ilicite ce amenință ordinea constituțională”, a precizat compania.

La sfârșitul lunii aprilie, autoritățile moldovene au confiscat la Aeroportul din Chișinău peste un milion de dolari după revenirea de la Moscova, inclusiv prin Erevan, a susținătorilor oligarhului fugar Ilan Șor, participanți la lansarea unui nou bloc politic pro-rus „Victorie/Pobeda”.

Luna trecută, un avion de pe cursa Erevan – Chișinău a aterizat de urgență la București în urma unei alerte false cu bombă. La bord se aflau inclusiv politicienii apropiați lui Șor.

Principalele modificări prevăd că, acum, lista pasagerilor de la zborurile Erevan – Chișinău va fi transmisă autorităților competente din Moldova, înainte de decolare. Totodată, toți pasagerii vor completa un formular prin care vor declara suma de bani pe care o dețin la traversarea frontierei, iar suma maximă care poate fi transportată nu poate depăși 3.000 de dolari.

Noile reguli mai prevăd:

  • Autoritățile vor efectua verificări suplimentare până la decolare și aterizare, pentru a identifica și preveni orice risc potențial de securitate.
  • Doar pasagerii care au primit confirmarea că sunt admiși la zbor vor putea continua călătoria. Pasagerii refuzați sau considerați „non-grata” nu vor putea călători și nu li se va rambursa contravaloarea biletului achiziționat.
  • În Erevan, toți pasagerii vor fi supuși unui control de securitate suplimentar, la trecerea frontierei de stat și/sau la îmbarcarea în aeronavă.
  • Persoanele competente vor verifica mijloacele bănești disponibile. Pasagerii care dețin mai mult de echivalentul a 3.000 de dolari, în numerar, și nu pot justifica proveniența banilor, nu vor putea continua călătoria. Proveniența mijloacelor bănești poate fi confirmată prin documente oficiale emise de autoritățile de stat, angajator, contracte de vânzare-cumpărare etc.

De asemenea, FlyOne a transmis că toți pasagerii trebuie să se prezinte la aeroport cu cel puțin patru ore înainte de decolare, pentru a putea parcurge toate formalitățile de securitate.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Alegeri în Marea Britanie. Laburiștii câștigă detașat. Cea mai mare înfrângere din istoria Partidului Conservator

Liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, va fi următorul premier al Marii Britanii, după o victorie netă a formațiunii sale în alegerile din 4 iulie.
Liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, va fi următorul premier al Marii Britanii, după o victorie netă a formațiunii sale în alegerile din 4 iulie.

Partidul Laburist din Marea Britanie a câștigat detașat alegerile parlamentare. Rezultatele preliminare arată că Partidul Conservator va câștiga cele mai puține locuri în parlament din istoria partidului. Keir Starmer va fi următorul premier.

Partidul Laburist, de centru-stânga, se așteaptă să câștige o majoritate uriașă în alegerile parlamentare, după 14 ani de guvernare conservatoare tumultuoasă.

Rezultatele parțiale arată că Partidul Laburist, de centru-stânga, a câștigat deja peste 326 din cele 650 de locuri din parlament, iar un sondaj la ieșirea de la urne sugerează că va obține aproximativ 410 de locuri.

„În această seară, oamenii de aici și din întreaga țară au vorbit și sunt pregătiți pentru schimbare, pentru a pune capăt politicii de spectacol, și pentru o întoarcere la politică ca serviciu public”, a spus Keir Starmer după ce și-a câștigat locul de parlamentar în circumscripția lui din Londra.

„Schimbarea începe chiar aici. Ați votat. Acum este timpul să livrăm”, a adăugat Keir Starmer, liderul care va deveni următorul premier al Marii Britanii.

Observatorii consideră că rezultatele alegerilor sunt umilitoare pentru Partidul Conservator și premierul Rishi Sunak. Partidul Conservator a obținut doar 70 de locuri în parlament și analiștii vorbesc deja despre cea mai slabă performanță electorală din istoria partidului.

Rishi Sunak și-a recunoscut înfrângerea și a spus că l-a sunat pe Starmer pentru a-l felicita pentru victoria sa.

„Sunt multe de învățat și de reflectat și îmi asum responsabilitatea pentru pierderea suferită de mulți candidați conservatori buni și harnici... Îmi pare rău”, a declarat Rishi Sunak, care a câștigat circumscripția în care a candidat.

În ciuda victoriei sale convingătoare, sondajele arată așteptări precaute față de Keir Starmer și partidul său, care vin la putere într-un moment în care țara se confruntă cu multe provocări.

Povara fiscală a Marii Britanii va atinge cel mai înalt nivel de la cel de-al Doilea Război Mondial, datoria publică este aproape echivalentă cu producția economică anuală, standardele de viață au scăzut, iar serviciile publice funcționează prost, în special Serviciu Național de Sănătate.

O mare parte din rezultatul slab al Partidului Conservator se datorează partidului populist de dreapta Reform UK, condus de promotorul Brexit-ului, Nigel Farage, care a făcut o campanie puternică pentru reducerea imigrației și a câștigat o parte din electoratul tradițional conservator. Partidul Reform UK ar urma să câștige 13 mandate în parlament.

Partidul Liberal Democrat (Lib-Dem) urmează să aibă zece mandate, Partidul Verzilor din Anglia şi Ţara Galilor va avea două mandate.

Starmer a promis să renunțe la politica conservatorilor de a trimite solicitanți de azil în Rwanda. Cu toate acestea, Starmer va trebui să găsească o soluție pentru a opri zeci de mii de oameni care sosesc ilegal peste Canalul Mânecii.

În Partidul Conservator, acuzațiile și dezbaterea privind direcția sa viitoare au început deja. Unii spun că eșecul conservatorilor a provenit din abandonarea orientării de centru, în timp ce alții susțin că Reform UK, al lui Nigel Farage, a câștigat alegătorii care au considerat că Partidul Conservator și-a părăsit rădăcinile.

Keir Starmer a promis să îmbunătățească relațiile cu Uniunea Europeană pentru a rezolva problemele create de Brexit. De asemenea, el a spus că Marea Britanie va continua să sprijine fără echivoc Ucraina.

Știre preluată de pe Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

update

După Kiev, Orbán merge vineri la Moscova. UE spune că nu i-a dat mandat să vorbească în numele său

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a vizitat Kievul pentru convorbiri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 2 iulie, a doua zi după ce țara sa a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene.
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a vizitat Kievul pentru convorbiri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 2 iulie, a doua zi după ce țara sa a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene.

Premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orbán, va călători la Moscova, vineri 5 iulie, la numai câteva zile după ce a vizitat Kievul pentru prima dată de la invazia rusească în Ucraina și i-a sugerat președintelui din țara vecină, Volodimir Zelenski, să ia în considerare un armistițiu cu Rusia.

Surse de la Budapesta citate de presa maghiară și de serviciul maghiar al Europei Libere au spus că Orbán a cărui țară a preluat de la 1 iulie președinția rotativă a Uniunii Europene va călători la Moscova în compania ministrul său de externe, Péter Szijjártó.

Un oficial european a spus că premierul ungar nu a informat conducerea UE despre vreo călătorie la Moscova, iar dacă ar fi făcut-o, președintele Consiliului European l-ar fi sfătuit cu fermitate să nu meargă la Vladimir Putin, a relatat corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a scris pe X că președinția rotativă a UE nu are mandat de a purta discuții cu Rusia în numele UE. „Consiliul European spune clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”, a scris Michel.

În timpul vizitei sale la Kiev, pe 2 iulie, premierul ungar a declarat că i-a prezentat președintelui ucrainean o propunere de încetare a focului, menită să întrerupă luptele cu Rusia, la mai bine de doi ani de la invazia rusească pe scară largă din Ucraina, și să impulsioneze negocieri de pace.

Orbán care s-a opus constant ajutoarelor militare europene pentru Ucraina invadată de Rusia nu a oferit detalii despre conținutul propunerii sale, dar a spus într-o declarație pentru presă că a putut asculta „opinia sinceră” a lui Zelenski pe această temă.

La întâlnirea cu jurnaliștii în timpul vizitei premierului maghiar, Zelenski nu și-a exprimat opinia asupra propunerii. Dar un consilier al său a spus ulterior că Zelenski i-a prezentat ca răspuns lui Orbán poziția „destul de clară, înțeleasă și cunoscută” a Ucrainei.

Ucraina spune că „integritatea sa teritorială” trebuie să fie fundamentul oricărui acord de pace, o poziție sprijinită de alte 80 de țări care au participat luna trecută la un Summit Global al Păcii organizat de Ucraina în Elveția.

Luna trecută, liderul rus Vladimir Putin a declarat că poate pune capăt războiului care ucis și rănit cel puțin 500.000 de militar de ambele părți doar dacă Ucraina îndeplinește anumite condiții, inclusiv cedează Rusiei patru regiuni parțial ocupate, în afară de Crimeea. Ucraina a respins condițiile ca absurde și a declarat că acestea echivalează cu capitularea.

O înghețare a liniei frontului în condițiile de acum ar lăsa aproximativ 20% din teritoriul ucrainean sub ocupație rusească, iar analiștii avertizează că o pauză ar putea permite Rusiei să se reînarmeze și să-și redistribuie trupele pentru o nouă ofensivă (A.E).

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG