Linkuri accesibilitate

Un raport pesimist al Europol


Sediul Europol la Haga

„Posibila admitere a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen şi liberalizarea regimului de vize pentru Ucraina - ar putea oferi şanse noi crimei organizate”.


După ce doi ani a strâns date, poliţia europeană, Europol, a dat publicităţii un raport în care se arată că Europa de sud-est a devenit principala cale spre Uniunea Europeană pentru traficul cu droguri, arme şi oameni. Un raport care ar putea submina ambiţiile României şi Bulgariei de a intra în spaţiul Schegen dar şi ale Moldovei şi Ucrainei de a obţine un regim liberalizat de vize. Mai multe de la Ileana Giurchescu:

Importanţa Europei de sud-est a crescut mult în ultimii ani, in contextul crimei organizate, din cauza traficului în bazinul Mării Negre, se arată în raportul Europol dat publicităţii miercuri. Bandele de criminali s-au internaţionalizat însă cele ale vorbitorilor de albaneză sunt cele mai periculoase.

„În cadrul Uniunii Europene, bandele de vorbitori de albaneză domină traficul cu droguri iar membri lor sunt cunoscuţi pentru violenţa deosebită cu care acţionează” - se mai poate citi în raport.

La capitolul trafic cu arme, Europol constată că „în fosta Iugoslavie sunt arsenale întregi iar traficanţii au acces mai uşor la arme din dotarea armatelor, cum ar fi rachete anti-tanc.” Raportul continuă: „bandele de vorbitori de albaneză, de turcă şi bandele din fosta Uniune sovietică vor să-şi intensifice activitatea în Uniunea Europeană şi ar putea profita atât de dorinţa României ţi Bulgariei de a fi admise în spaţiul Schengen de liberă circulaţie cât şi de ambiţiile Republicii Moldova şi Ucrainei de a obţine un regim liberalizat de vize”.

Directorul Europol, Rob Wainwright a declarat publicaţiei pe internet EUobserver că este vorba de un raport „obiectiv, fără nici o influenţă politică. Noi vom înainta raportul în iunie miniştrilor de interne din Uniunea Europeană şi este treaba lor ce fac şi dacă fac ceva cu datele prezentate” - a spus Wainwright.

Şi a continuat: „Posibila admitere a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen şi liberalizarea regimului de vize pentru Ucraina - ar putea toate oferi noi şanse crimei organizate”. Pe de altă parte, directorul Europol recunoaşte că bandele sunt suficient de bine organizate şi sofisticate pentru a activa în Uniune Europeană cu sau fără aceste schimbări.

Cum bandele devin multinaţionale este greu de făcut un clasament dar, în opinia lui Wainwright, cele mai periculoase, în Europa, sunt cele albaneze, cele de vest africani, mafia clasică italiana şi bandele mai noi din Lituania şi Polonia.
XS
SM
MD
LG