Linkuri accesibilitate

8.05 - București: Cazul dosarelor „fabricate” la ordinul SRI


Ancheta internă a SRI arată că în interiorul serviciului s-ar fi fabricat în 1993 un dosar fals pentru compromiterea lui Radu Timofte.



8 mai 2001

Actualitatea.
(Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Sabina Fati).

Cazul dosarelor „fabricate” la ordinul SRI.


În pretinsul dosar Timofte-KGB nu se face deocamdată lumină. Singura certitudine, avînd mai multe confirmări oficiale este ca într-adevar în SRI s-ar fi fabricat documente false. Pe masa şefului statului se afla un raport al comisiei de control intern din SRI în care se propune luarea unor măsuri în cazul a șase cadre active din acest serviciu. Întrebat despre existenţa unor dosare „fabricate” la ordin in SRI, preşedintele Iliescu a spus „din faza actuală a cercetărilor au rezultat asemenea elemente”. După cum veţi putea auzi şi din reacţiile culese de Sabina Fati nu este exclus ca aceasta aparentă tornadă sa nu fie de fapt decît o răfuială între diferite cercuri sau vîrfuri ale serviciilor secrete.


Anchetele demarate de noul şef al SRI pentru a-şi demonstra propria nevinovăţie se extind tot mai mult. După ce comisia parlamentară de control al SRI a audiat o serie de personalităţi în cazul Timofte-KGB, SRI a pornit o anchetă internă foarte serioasă pentru a şterge orice eventuală bănuială legată de presupusa colaborare a actualului şef al SRI, Radu Timofte cu fostul serviciu secret sovietic.

Iar acum, comisia parlamentară e control asupra SRI a a cerut comisiei similare a Serviciului de Informaţii Externe demararea unei alte anchete avînd acelaşi scop. Aceasta ultima anchetă pleacă de la faptul că în 1999, SIE a pus la dispozitia SRI o nota similară cu cea prezentată de George Şerban prin care Radu Timofte era suspectat că ar fi avut relaţii cu KGB.

Pentru început, ancheta internă a SRI arată că în interiorul serviciului s-ar fi fabricat în 1993 un dosar fals pentru compromiterea lui Radu Timofte. L-am întrebat pe Marius Oprea specialist în probleme de servicii secrete daca SRI putea fabrica un astfel de dosar?

M. Oprea: „Nu cred că Radu Timofte putea să facă obiectul unei asemenea acţiuni pentru că în 1993, Radu Timofte nu reprezenta mai nimic pentru SRI. Asta pe de-o parte. Pe de altă parte este foarte dificil să fabrici un dosar. Îţi trebuie hîrtie de scris din anii ʼ70 sau ʼ80, sau data la care s-ar presupune că s-a fabricat acel dosar, îţi trebuie o maşină de scris de atunci, îţi trebuie oameni de atunci care să semneze în acel dosar. Toate aceste lucruri sunt foarte greu de adunat la un loc.”

Dar cine şi de ce ar fi fost interesat în 1993 de fabricarea unui dosar care sa îl compromită, 7 ani mai tîrziu, pe Radu Timofte? Senatorul Karoly Szabo, membru al comisiei de control al SRI în perioada 92 -96.

K. Szabo: „Dacă ar fi să mergem pe linia aceasta logică eu zic că în 1993, domnul Timofte nu era o persoana atît de importantă ca să fie obiectul, cum ati spus Dvs, compromiteri. Deci am impresia c nişte lucruri scîrţîie aici. Sau se ştia de atunci că peste opt ani va fi director şi d' aia..., ceea ce nu e cazul.” [...]

Ion Iliescu a explicat că informaţiile potrivit cărora generalul Lupu ar fi fabricat dosarul Timofte-KGB, reprezintă „o minciună”. Dar ce legătură ar putea exista între această unitate conspirată a fostei Securităţi şi cazul Timofte KGB ?

Din nou, Marius Oprea, bun cunoscător al serviciilor secrete autohtone: „De fapt, ceea ce se întimplă acum este un nou episod al acelui scandal care a început cu Oatu. Oatu a lucrat şi le UM110 şi se pare că l-a urmarit el direct pe Timofte.”

După datele prezentate în vara trecută de Romania Liberă, colonelul Oatu, fostul şef al UM 0215 Neamţ, prezent nu de mult într-un scandal legat de corpul de control al primului ministru ar fi avut un conflict deschis pe tema GELSOR cu Radu Timofte, care se pare că nu era străin de aceasta reţea de spionaj economic.

Iţele par tot mai încurcate, dar o parte se vor rezolva odată cu lista SRI prin care multe nume sonore ale acestui serviciu vor fi, cum spun membrii comisiei SRI „demascate”. Rămîne de văzut dacă acest nou scandal de spălare a onoarei lui Radu Timofte va rămîne aici sau dacă şi alte dedesubturi, mai mult sau mai puţin curate, vor ieşi la iveală.
XS
SM
MD
LG