Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Trist record bulgar - pe locul întîi în UE pentru cazurile de fraude de fonduri europene


85 de cazuri de fraudă anchetate în Bulgaria.



Serviciul european antifraudă – OLAF, anchetează acum un număr de fraude record cu fondurile europene în Bulgaria – cea mai mare parte (64), în agricultura unde se constată o dublare a cazurilor în comparație cu 2009. Cu 68 de anchete în sectorul agricol anul trecut Bulgaria a ocupat primul loc în Uniune. Între timp situația a devenit și mai gravă după ce în primele patru luni ale 2011 numărul cazurilor anchetate a ajuns la 85.

Ministerul agriculturii are probleme mari moștenite de fosta șefa a fondului „Agricultura” Kalina Ilieva – fiica unui prieten al premierului Borisov, numită în acest post în vîrsta de numai 28 de ani cu diplomă de studii superioare din Germania falsificată. Aici problemele cu serviciul european antifraudă au apărut ca rezultat a numărului foarte mare de semnale pentru fraude prezumptive (peste 400) trimise de domninișoara Ilieva. Cea mai mare parte din aceste semnale au fost însă neîntemeiate. Bulgaria trebuie acum să plătească compensații agricultorilor acuzați pe nedrept.

Peste 20 de fraudări au venit de la ministerul Învățământului. Banii europeni se fură cel mai intens în cadrul sectorului dezvoltarea resurselor umane. Asia Injova, sora șefului, a furat 82 000 de euro din programul „Leonardo da Vinci”. Prin facturări false au fost încasate sume din acest program pentru specializări în Germania și Franța care nici nu au avut loc.

Pentru elaborarea de pagini internet cu un conținut aproape identic au fost plătite între 3 000 și 50 000 de euro. Unii primari au încheiat contracte cu proprii funcționari cu onorarii de 4-5 ori mai mari de salariile primite.

Pe locul trei, după agricultura și învățământul, apar fondurile structurale. Aici OLAF anchetază nouă cazuri iar alte 24 sunt în curs de verificare.

Într-un mod surprinzător pentru Bulgaria au apărut opt anchete noi în sectorul ajutor al Uniunii pentru terțe țări.

Alte trei cazuri sunt legate de contrabanda de țigări care înflorește după ce au fost introduse accizele mai mari.

În ultimul timp guvernul Borisov nu mai spune nimic despere anchetele OLAF.
XS
SM
MD
LG