Linkuri accesibilitate

Pro și contra continuării ajutorării Pakistanului de către Statele Unite


Senatorii Dianne Feinstein și John Kerry la Washington
Senatorii Dianne Feinstein și John Kerry la Washington

Senatoarea Dianne Feinstein: o relați ce are „din ce in ce mai puțin sens”


Dupa uciderea lui Osama Bin Laden, intr-un oras aflat la circa o ora de capitala pakistaneza, politicieni americani renalizeaza parteneriatul cu acea tara. Care sint perspectivele acestei relatii ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Presedinta Comisiei pentru Informatii a Senatului american, Dianne Feinstein a spus ca relatia dintre Statele Unite si Pakistan are „din ce in ce mai putin sens”. Senatoarea a pus sub semnul intrebarii ajutorul american pentru Pakistan, de miliarde de dolari. Asta in conditiile in care se stie acum ca Osama Bin Laden a trait in Pakistan ani de zile, presupunindu-se ca cel putin anumite elemente ale puternicelor servicii de informatii pakistaneze ar fi stiut.

Feinstein, exprimind aceasta pozitie s-a distantat de liderii democrat si republican din Comisia pentru Relatii Internationale, John Kerry si Dick Lugar, care apara ajutorul american pentru Pakistan. Senatoarea de California spune ca ori Statele Unite si Pakistanul devin aliati, in adevaratul sens al cuvintului, ori aceasta relatie are din ce in ce mai putin sens. Ea a continuat; „Toata lumea stia ca Bin Laden conduce reteaua Al Qaeda. Toate lumea stia ca el a pus la cale atentatele de la New York. Si sa i se permita sa traiasca in Pakistan, intr-o comunitate cu o multime de militari, timp de sase ani, nu pot sa cred ca asta a fost posibil fara complicitate”.

Intrebata despre pozitiile celorlalti senatori, specializati in relatii externe, Feinstein nu a parut sa ezite, „Inteleg ce spun ei. Dar am sentimente diferite”. Senatorul republican, Dick Lugar a explicat in emisiuni de televiziune ca in ciuda suspiciunilor, Pakistanul ramine un aliat important in lupta impotriva terorismului, iar aceasta alianta vitala trebuie mentinuta. El a explicat ca Islamabadul joaca un rol important in lupta anti-terorista, tocmai pentru ca in Pakistan exista o multime de teroristi.

Senatorul Kerry a fost mai retinut, dar s-a pronuntat si el pentru continuarea ajutorului. El a spus ca se impune prudenta pentru ca schimbarea vizata sa fie in directie pozitiva si graduala. Kerry crede in resetarea raporturilor cu Pakistanul, in interesul ambelor tari.

Administratia Obama a cerut guvernului pakistanez sa investigheze imprejurarile care i-au permis lui Bin Laden sa traisca in Pakistan atitia ani. Pina la sfirsitul lunii, Comisia pentru Relatii Externe a Senatului va avea doua audieri cu privire la Pakistan.
XS
SM
MD
LG