Linkuri accesibilitate

15.05 - București: Ofițeri trecuți în rezervă la SRI după cazul Timofte


Radu Timofte
Radu Timofte

In cazul informaţiilor din dosarul Timofte, SRI vorbeşte de date „neverificate, nu false”.



15 mai 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; Reporter: Liana Ionescu).

Ofițeri trecuți în rezervă la SRI după cazul Timofte.

Biroul executiv al SRI a dat publicităţii un comunicat dezamăgitor în felul său în privinţa pretinşilor autori ai unui la fel de pretins document prin care asupra actualului director al SRI, Radu Timofte, ar plana suspiciunea de colaborare cu fostul KGB.

Comisia de anchetă, condusă de directorul adjunct Mircea Ghiordunescu, a identificat șase ofiţeri superiori din SRI ca fiind autorii diversiunii Timofte-KGB. Împotriva celor șase, un general, tre colonei şi doi locotenenţi-colonei, biroul executiv al SRI a dispus : „trecerea în rezervă a generalului de brigadă Bujorel Iamandi, eliberarea din funcţie şi trecerea în rezervă a colonelului Constantin Sprianu, a colonelului Marin Gheorge şi a locotenent-colonelului Lucian Vasileniuc, precum şi eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia instituţiei a colonelului Paul Iordache şi a locotenent-colonelului Dan Corduneanu”.

În 1993, când s-a început fabricarea dosarului, Bujorel Diamandi lucra în diviziunea de contra-spionaj. Dosarul a fost reluat în anul 1998.

Trecerea în rezervă a generalului trebuie aprobată de Consiliul suprem de apărare a ţării. Cât priveşte informaţiile din dosarul Timofte, SRI vorbeşte de date „neverificate, nu false”. Comisia de anchetă a judecat dosarul drept fals.
XS
SM
MD
LG