Linkuri accesibilitate

Bulgaria criticată pentru lentoarea justiției


James Worlick, ambasadorul american la Sofia: în Bulgaria există două justiții, una mai blândă, pentru cei bogați și influenți, și alta severă, pentru cei săraci.Tribunalul de la Strasbourg a dat un ultimatum Bulgariei de a urgenta rezolvarea dosarelor juridice. Cu un ton critic, fără precedent prestigioasa instituție constată existența unei probleme cronice cu durata proceselor. Guvernul de la Sofia trebuie să ia măsuri pentru a compensa persoanele care au suferit de pe urmă justiției lente. Imunitatea parțială a judecătorilor nu permite ca ei să răspundă personal, inclusiv financiar, pentru audierea lentă a dosarelor.

Tribunalul de la Strasbourg critică și amendamentul la Codul de procedură penală prin care a fost anulată posibilitatea ca acuzații să ceară audierea cazurilor la expirarea a doi ani de la începutul anchetei. Opoziția a avertizat că acest amendament va genera o avalanșă de plângeri la Strasbourg. Pînă acum au fost deja înregistrate 700 având un singur motiv – justiția lentă.

Decizia fără precedent a fost adoptată ca o reacție la trei cazuri relativ simple, în care pentru pronunțarea sentințelor a fost nevoie în medie de 8-9 ani. Bulgaria trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 15 000 de euro.

Problemele vor fi reflectate în ultimul raport de monitorizare și vor putea crea greutăți în procesul de aderare a Bulgariei la spațiul Schenghen.

Coordonatorul programului juridic al Centrului pentru studierea democrației a constatată că în Bulgaria încrederea în organele de justiție se află la cel mai scăzut nivel. 80 % din participanții la un studiu reprezentativ consideră că criminalitatea face parte din modul de viață și nu reprezintă o problemă ce poate fi rezolvată. O altă concluzie șocantă – justiția urmărește și pedepsește numai pe cei săraci. Fără a cunoaște rezultatele studiului, ambasadorul american la Sofia James Worlick a declarat că în Bulgaria există două justiții – una – mai blândă - pentru cei bogați și influenți și alta – severă - pentru cei săraci.
XS
SM
MD
LG