Linkuri accesibilitate

„Republica Moldova în conștiința publică românească”


Chiar dacă nu cunosc foarte multe despre moldoveni, românii se simt cel mai puternic legați de ei, comparativ cu alte naționalități.



17 % dintre romani considera ca România ar trebui sa se unifice cu Republica Moldova cu orice pret, potrivit cercetării „Republica Moldova in constiința publică româneasca” si care a fost data astazi publicitatii de fundatia Soros.

La intrebarea privind costurile unirii si la cit sint dispusi romanii sa sacrifice pentru unire, 44 % spun ca nu stiu, dar numai 16 % socotesc ca ar trebui sa se renunte la ideea de unire din cauza costurilor. Rezulta deci ca indiferenta este mai mare decit refuzul si exista unii care ar fi de acord cu unirea doar daca, de pilda, nivelul de trai scade cu 10 %. Pe de alta parte sint mai multi barbati (55 %) decit femei (45 %) care vor unirea si mai degraba cei din mediul urban (56 %) fata de cei din mediul rural (44 %).

Studiul se bazeaza pe un sondaj facut pe un esantion national cu o marja de eroare de plus/minus 2,5 % si un nivel de incredere de 95 %. Concluziile acestei cercetari scot la iveala ca romanilor nu le este prea clar ce identitate au locuitorii de dincolo de Prut, ca foarte putini romani au avut o experienta directa de cunoastere a Republicii Moldova, ca cele mai multe opinii despre aceasta tara sint bazate pe imaginar si ca aspectul pozitiv al relatiei romanilor cu moldovenii tine de o diminsiune mai degraba afectiva decit de cunoastere.

In orice caz chiar daca nu cunosc foarte multe despre moldoveni, romanii se simt cel mai puternic legati de ei, comparativ cu alte nationalitati. Ca alternativa la unirea in sens clasic, 46 % dintre romani sustin aderarea Moldovei la Uniunea Europeana. Cei care sint favorabili ideei de unire cu republica Moldova sustin ca unificarea ar fi mai benefica pentru moldoveni decit pentru romani. 64 % dintre romani spun ca unirea ar fi benefica Republici Moldova si doar 47 % cred ca Romania ar fi cea care ar profita mai mult de acest lucru.

In ceea ce priveste problemele conexe Republicii Moldova, cum ar fi spre exemplu chestiunea Transnistriei, romanii par prea putin interesati. Astfel doar 9 % dintre romani identifica Transnistria ca regiune a Republicii Moldova, in vreme ce 74% dintre romani nu cunosc sau nu sint interesati de Transnistria.
XS
SM
MD
LG