Linkuri accesibilitate

Schengen - un spațiu divizat de interese naționale


Traian Ungureanu: „proiectele europene nu pot deveni realitate stabilă decît dacă sunt promovate după ce Uniunea politică este, ea însăşi, un fapt.”


Ileana Giurchescu în dialog cu Traian Ungureanu despre limitările aduse libertății de circulație în spațiul Schengen.

T. Ungureanu: „Cred că ar trebui să vorbim mai degrabă de încetarea perspectivelor pentru spaţiul Schengen. Întîi am avut incidentul Franţa-Italia, acum avem decizia Danemarcei de a reintroduce controale la frontierele externe cu Germania şi Suedia. Încet-încet acest spaţiu care eliminase în totalitate barierele devine, din nou, un spaţiu fragmentat şi divizat de bariere, de interese şi de priorităţi naţionale.”

Europa Liberă: Se spune că spaţiul Schengen ar fi una dintre realizările de bază ale Uniunii Europene. Ar fi putut să fie poate şi primul pas spre o uniune politică, care nu există, şi aşa mai departe...

T. Ungureanu:
„Asta este întrebarea de bază :între realizările concrete şi cu adevărat europene pe care Uniunea le poate enumera în acest moment, avem trei elemente fundamentale : întîi spaţiul Schengen, doi: moneda euro, zona, spaţiul euro, şi trei: politica externă comună sprijinită de curînd de un instrument nou creat şi anume de aşa numitul serviciu de acţiune externă, un fel de minister de externe european.

Toate aceste trei proiecte au dat nu numai argumente, nu numai speranţe, dar şi dovezi celor care au spus foarte multă vreme că proiectele europene pot fi perfectate dincolo de divergenţele naţionale, în ciuda existenţei statelor şi intereselor naţionale. Ce se vede acum ? Este că toate aceste proiecte sunt în dificultate şi atunci cred că multă lume, recapitulînd înţelege că proiectele europene nu pot deveni realitate şi anume o realitate stabilă decît dacă sunt promovate după ce Uniunea politică este, ea însăşi, un fapt.

Mai mult
XS
SM
MD
LG