Linkuri accesibilitate

FMI: Economia R. Moldova continuă procesul riguros de redresare


Nikolay Guerguiev, șeful misiunii FMI și premierul Vlad Filat la conferința de presă de la Chișinău
Nikolay Guerguiev, șeful misiunii FMI și premierul Vlad Filat la conferința de presă de la Chișinău

Moldova va primi anul acesta a doua tranșă (77 milioane dolari) a creditului FMI.





Misiunea FMI şi-a încheiat evaluarea economiei moldoveneşti – Cu ce rezultate, aflaţi de la Paul Hodorogea
.

Conferință de presă la încheierea misiunii de evaluare economică FMI
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Link direct


Șeful misiunii Fondului Monetar International, Nikolay Gueorguiev a declarat la conferinta de presa prilejuita de sfarsitul vizitei de documentare că Republica Moldova în mare măsură a depăşit criza economică.

„Toate criteriile structurale şi indicatorii de performanţă pe care i-a planificat Guvernul au fost atinşi. Economia Republicii Moldova continuă procesul riguros de redresare. Unii indicatori reflectă rezultate foarte bune”, spune el.

Totodata Nikolay Gueorguiev sugereaza autoritatilor moldovenesti sa continue reformele pentru o creștere economică bazată pe exporturi și să creeze un regim fiscal simplu și competitiv.

Iar premierul Vlad Filat a declarat ca Republica Moldova a ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internaţional si va primi in acest an a doua tranşă în valoare de 77 de milioane de dolari din creditul total de 574 de milioane de dolari, bani destinati Băncii Naţionale pentru completarea rezervelor valutare.

Vlad Filat a spus ca totusi actiunile autoritatilor moldovenesti nu se opresc aici: „Provocarea cheie este necesitatea de a promova si mai departe reformele structurale dificile, dar in acelasi timp vitale pentru Republica Moldova. In pofida incertitudinilor de ordin politic, de a reduce deficitul bugetar structural, de a tine sub control presiunile inflationiste.”

Ana Popa
Am discutat cu economista Ana Popa de la Centrul Analitic Expert Grup, care sprijina concluzia ca Moldova s-a descurcat destul de bine, numai ca mai are de recuperat doua capitole.



Ana Popa: „Plafonul privind baza monetara, care a fost in trecut cu aproximativ 10 %, ce poate creea presiuni inflationiste, care si asa sunt mari pentru 2011-2012 si plafonul privind modificarea arieratelor la cheltuielile interne. In rest Moldova a reusit sa diminueze deficitul bugetar si inflatia, sa inregistreze o crestere economica in principalele ramuri ale economiei.”

Europa Liberă: Este reala prognoza FMI ca vom avea la anul o crestere economica de 5 %?

Ana Popa:
„Da. Prognoza Expert-Grup este chiar mai inaltă, intre 5 si 5,7 %. Aceasta creste este bazata, asa cum arata si modelul nostru, cel mai mult pe consum.”

Misiunea FMI a analizat evoluţia economică a Republicii Moldova şi realizarea angajamentelor asumate, dupa ce a primit deja 259 de milioane de dolari din creditul total de 574 de milioane. Discuțiile pentru a patra tranșă vor fi lansate în octombrie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG