Linkuri accesibilitate

Cealaltă viață a măruntaielor electronice


„Trash Made”
„Trash Made”

Expoziția Trash Made și un interviu cu Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh de la București.



Galeria „Atelier 35” din Bucuresti a gazduit recent o expozitie mai putin obisnuita, intitulata generic Trash Made, ceea ce se traduce in limba romana prin „fabricat din gunoi”. E vorba de obiecte de design, decoratiuni interioare bijuterii facute din materiale si componente electronice folosite deja care urmeaza sa fie reciclate sau distruse. Ideea apartine unor absolvente ale Institutului de Arte Plastice de la Praga, sectia design si arta intermedia: Anna Kozova, Linda Ciharova si Jana Krovova. Expozitia a fost organizata de Centrul Ceh de la Bucuresti, al carui director, Rene Kubasek, a avut amabilitea sa-i acorde un interviu lui Lucian Stefanescu.

Rene Kubasek la expoziția „Trash Made”
Rene Kubasek:
„Este o expozitie realizata de trei tinere artiste care au fost contactate la un moment dat de o companie de reciclare a componentelor electronice; compania si-a deschis depozitele de deseuri, si le-a invitat pe fete sa ia tot ce doresc de acolo si sa faca din acele deseuri ceva interesant. Si chiar au facut ceva interesant - au inceput cu bijuterii de mici dimensiuni, dupa care au facut obiecte de dimensiuni mari.

Au cistigat o gramada de premii cu acest proiect si e prima oara cind proiectul este expus in afara Republicii Cehe. Sint combinate doua lucruri: e arta pura, de inalta clasa, care in
acelasi timp are acest mesaj ecologic: „gindeste-te de doua ori inainte de a arunca ceva la gunoi”. E incredibil ce se poate face din lucruri recuperate de la gunoi.

Avem aici citeva animale mici foarte ciudate, facute din sirma de cupru folosita la construirea computerelor, sint cercei facuti din radiatoarele calculatoarelor, alte obiecte
fabricate din taste de telefon mobil. Pe pereti sint ceasuri facute din discuri hard de computer. Avem si o tabla de joc scrabble in varianta romaneasca facuta din taste de computer.

De asemenea am invitat copii la un atelier de o zi, am adus pentru ei deseuri electronice din Cehia, ceea ce nu e legal, dar vom duce inapoi obiectele facute din deseuri dupa terminarea expozitiei.
Copiii au facut citeva obiecte remarcabile, si aceste obiecte pot fi vazute in aceasta expozitie.

E o idee similara cu aceea de la Craciun. Atunci le-am dat o a doua sansa a pomilor de Craciun, acum dam o a doua sansa accesoriilor de computer. Acesta tematica este foarte relevanta nu numai in Cehia, dar si aici in Romania, unde incepind de anul trecut au aparut lazi pentru deseuri reciclabile. Si chiar am dorit sa-i facem pe oamenii nu numai sa aprecieze niste obiecte de arta, dar si sa gindeasca – si acesta e rezultatul.

Cred ca oamenilor le-a placut. Au fost cam trei sute de
persoane la vernisaj. Iar obiectele expuse chiar sint frumoase. Nu numai ca au un sens, dar sint si foarte frumoase. Si cred ca in special doamnele le-au apreciat, si am vazut citeva doamne recen purtind in Bucuresti astfel de bijuterii.

Toate aceste bijuterii pot fi cumparate pe internet la www.trashmade.cz, si noi am vindut citeva la vernisaj.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG