Linkuri accesibilitate

Tatiana Zdanoka: „Vardanean trebuie să apeleze la CEDO”


Interviu cu europarlamentara Tatiana Zdanoka, vicepreşedinte al Delegaţiei interparlamentare UE-RM.


Europa Libera: Dna Zdanoka, dupa un an de temnita, jurnalistul Vardanean a fost gratiat de aceleasi autoritati care l-au acuzat de inalta tradare si spionaj. Cand au avut dreptate asa numitele autoritati transnistrene atunci sau acum?


Tatiana Zdanoka
: „Stiti, nu sunt judecator si este foarte dificil sa estimam cu claritate care dintre decizii a fost cea justa. Insa, in opinia mea, pentru acuzatia de spionaj trebuie formulate argumente foarte solide. Ma indoiesc ca tribunalul care a judecat acest caz a avut aceste argumente. Prin urmare, decizia autoritatilor asa-zisei regiuni transistrene este foarte binevenita. Sunt convinsa ca este o decizie luata la presiunea comunitatii internationale si asta arata ca toate eforturile care s-au facut au avut un sens.”

Europa Libera: Oricum, Vardanean nu a avut un proces corect. A avut sporadice contacte cu familia sa, asistenta juridica a lasat de dorit. O data cu aceasta gratiere, abuzul la care a fost supus, incalcarea drepturilor sale fundamentale vor fi pur si simplu sterse cu buretele?

Tatiana Zdanoka
Tatiana Zdanoka
: „I-as recomanda domnului Vardanean sa se adreseze CEDO. Atata vreme cat Moldova are un Acord de Asociere cu UE, ar putea fi folosit acest instrument deoarece in acest moment intre Consiliul Europei si Uniunea Europeana se fac eforturi pentru intarirea protectiei drepturilor omului. Sunt sigura ca exista activisti pentru drepturile omului si experti care il pot ajuta pe dl Vardanean sa duca acest caz la CEDO pentru a fi declansata o investigatie mai serioasa.”

Europa Libera: Sunt sigura ca stiti, mai exista inca o persoana in inchisoare pe aceleasi considerente, spionaj si inalta tradare. Este vorba de dl Ilie Cazac. Va asteptati ca asa numitele autoritati din Transnistria il vor gratia si pe acesta, ca si pe Vardanean?

Tatiana Zdanoka: „Eu sper ca autoritatile de facto din Transnistria vor merge in continuare pe aceasta politica a bunei vointe care va ajuta si rezolvarea conflictului acesta inghetat. Insa repet, eu cred ca daca activistii pentru drepturile omului nu se vor bate pentru aceste lucruri, Vestul nu va reactiona in mod adecvat.”

Europa Libera: Vorbind despre conflictul inghetat pe care il avem in regiunea transnistreana a Republicii Moldova este eliberarea lui Vardanean un semn ca lucrurile merg in directia buna?

Tatiana Zdanoka: „Cred ca este un semn ca autoritatile de facto transnistrene sunt pregatite sa fie deschise catre o comunicare internationala. Acesta este un semn bun si este de preferat sa avem un proces de negociere decat un conflict inghetat. In cele din urma, orice negociere duce la rezolvarea unui conflict. Dar vorbind in termeni geopolitici, UE trebuie sa aiba bune relatii cu toti vecinii sai rasariteni, mai ales in acest context marcat de criza economica, cea ecologica, conflictul civilizatiilor, incluzand aici problemele religioase si de confesiune. In opinia mea, pe continentul european toate tarile trebuie sa isi intensifice cooperarea pentru a face fata impreuna provocarilor secolului 21. In cadrul acestui proces, cred ca aceste conflicte locale au sanse de a fi rezolvate cu succes.”
XS
SM
MD
LG