Linkuri accesibilitate

Wall Street Journal: Misiunea NATO. In Libia și mai departeCotidianul „Wall Street Journal” a publicat la rubrica sa de Opinii un articol semnat de secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice Anders Fogh Rasmussen. Seful NATO defineste actuala misiune in Libia, si nu numai aici, intr-o perioada dificila din punct de vedere financiar pentru Alianta. Articolul este rezumat de Lucian Stefanescu.

Vintul schimbarii care a suflat in Orientul Mijlociu si Africa de Nord a maturat vechile temeri si a adus cu sine momente favorabile schimbarii. In Libia, Moammar Gaddafi a incercat sa-si sfideze cu forta bruta propriul popor, dar comunitatea internatinala a adoptat o pozitie ferma: zilele regimului Gaddafi sint numarate. NATO pune acum in aplicare un mandat istoric primit din partea Natiunilor Unite – acela de a apara poporul libian, scrie secretarul general al Aliantei Nord Atlantice in „Wall Street Journal”: „Vom mentine presiunea pina ne atingem obiectivele: incetarea totala a atacurilor impotriva civililor, retragerea in cazarmi a fortelor regimului si a fortelor paramilitare, si accesul deplin si liber al organizatiilor umanitare la oamenii aflati in nevoie din intreaga Libie”.

Anders Fogh Rasmussen a explicat ca unul din principalele motive pentru care NATO a rezistat timp de 60 de ani ca alianta de securitate a fost capacitatea sa de a se adapta circumstantelor in schimbare. Dupa Razboiul Rece, unii au pus sub semnul intrebarii relevanta in continuare a Aliantei, dar nu pentru multa vreme. NATO a devenit o locomotiva a schimbarilor pozitive, si a deschis usile pentru noi membri de pe tot cuprinsul Europei.

In Balcani, continua Rasmussen, NATO a demonstrat ca poate sa conduca o coalitie multinationala unica si ca poate aduce pacea. Iar dupa 11 septembrie 2011, NATO a luat decizia fara precedent de a invoca articolul 5 din Tratatul de la Washington, care spune ca un atac impotriva Statelor Unite este un atac impotriva tuturor membrilor NATO.

„Dupa ce am aflat despre operatiunea americana de saptamina trecuta impotriva lui Osama Bin Laden l-am felicitat pe presedintele Obama si poporul american pentru un semnificativ pas inainte pentru securitatea noastra comuna. Bin Laden s-a impotrivit tuturor valorilor pe care NATO le-a urmat mai mult de sase decenii in apararea securitatii transatlantice: libertate, democratie si umanitate”.

Secretarul general al NATO anunta ca la invitatia presedintelui Obama, liderii Aliantei se vor intilni anul viitor in Statele Unite pentru a marca un nou capitol in istoria NATO. Pe agenda vor figura noile angajamente ale NATO, capacitatile sale in miscare si legaturile sale noi cu mai multe parti ale lumii. In ultimii 20 de ani angajamentele operationale ale Aliantei Nord-Atlantice s-au schimbat radical - Alianta nu a fost niciodata atit de activa.

In Afganistan, continua Anders Fogh Rasmussen, NATO conlucreaza cu 20 de tari partenere pentru a face ca aceasta tara sa nu mai fie niciodata un refugiu pentru teroristi. Un Afganistan in siguranta si stabilizat inseamna o lume mai sigura pentru toate natiunile. La fel ca in Irak, NATO va instrui fortele nationale de securitate.

Alianta ajuta de asemenea la contracararea pirateriei din largul coastelor Somaliei si din Golful Aden, si contribuie cu patrule antiteroriste maritime in Marea Mediterana. In plus, isi continua misiunea de mentinere a pacii in Kosovo.

Secretarul general al NATO mai scrie ca e pe deplin decis ca statele europene membre in Alianta sa ramina parteneri de securitate de incredere ai Statelor Unite. Prin intermediul a ceea ce Rasmussen numeste Aparare Inteligenta, aliatii pot sa se coordoneze mai bine pentru a obtine capacitati pe care nu si le pot permite individual.

Provocarile globale cum sint terorismul, pirateria sau razboiul cibernetic cer o abordare noua, mai cooperanta, a chestiunilor legate de securitate. Sporirea conectivitatii dintre NATO si alte natiuni si organizatii e vitala pentru gasirea unor solutii globale.

Alianta a intreprins deja pasi importanti in ce priveste modernizarea politicii sale de parteneriat. Se doreste eficientizarea colaborarii cu partenerii actuali, concomitent cu găsirea de parteneri noi in intreaga lume. Si, la fel cum fac Statele Unite, NATO incearca revitalizarea relatiei cu Rusia, incearca sa dea o substanta sporita cooperarii NATO-Rusia, inclusiv in ce priveste apararea anti-racheta – astfel incit securitatea sa poata fi construita de unii impreuna cu altii, si nu de catre unii impotriva altora.

In ultimii 60 de ani, NATO s-a ridicat de fiecare data la inaltimea provocarilor aduse de schimbari. Ce nu s-a schimbat niciodata a fost legatura dintre America de Nord si Europa. Ele au impreuna claritatea viziunii, coeziunda si hotarirea de a face tot ce trebuie pentru protejarea natiunilor noastre in deceniile care vin, scrie secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, in incheierea articolului din „Wall Street Journal”.
XS
SM
MD
LG