Linkuri accesibilitate

În cazul Vardanean, cîștigătoare sînt libertatea și justiția


Graham Watson
Graham Watson

Interviu cu europarlamentarul Graham Watson, responsabilul grupului ALDE din PE în dosarul moldovean.



Europa Libera: Dle Watson, sunteti unul dintre putinii europarlamentari interesati si informati cu privire la cazul jurnalistului Vardanean. Ce rol a jucat UE in eliberarea acestuia?

Graham Watson:
„Ma bucur sa pot spune ca de fapt sunt mai multi membri ai acestui Parlament interesati de caz acum decat erau initial.”

Europa Libera: Da, dar nu vor sa vorbeasca despre asta.

Graham Watson:
„Trebuie sa plasam aceasta chestiune in context. Sunt o multime de incalcari ale drepturilor omului care au loc in lume, de la Mihail Hodorkovsky in Rusia, la cele care se petrec in China. Probabil ca aceste nume sunt mai proeminente insa suntem ingrijorati de abuzurile asupra drepturilor omului oriunde apar acestea.

Am fost ingrijorati cu privire la cazul Vardanean si am facut cunoscute opiniile noastre atat autoritatilor din Chisinau cat si celor din Moscova (unde credem ca avem ceva influenta) si sper ca aceasta presiune este parte din presiunea care a facut posibila aceasta gratiere.

Nu exista nici un dubiu ca Tiraspolul reprezinta o problema pentru UE in negocierile pe care le are cu Moldova. Incercam sa depasim acest impas. Credem ca perspectivele de a impune domnia legii in intreaga Moldova (inclusiv in Transnistria) sunt din ce in ce mai bune, insa cazuri ca acesta reprezinta un test in care trebuie sa aratam ca suntem activi.”

Europa Libera: Mai exista o persoana care inca se afla in inchisoare, Ilie Cazac, condamnat la 14 ani de inchisoare pentru inalta tradare. Credeti ca va urma acelasi model cu cazul Vardanean?

Graham Watson:
„Nu am informatii proaspete dar sper ca vom fi capabili sa ne asiguram s-a facut dreptate si in celalalt caz. Nu este usor sa stim adevarul fara a avea acces la detalii. Fiecare autoritate trebuie sa tina cont de securitate si sa utilizeze legea in mod intelept. Exista cazuri in care noi credem ca autoritatile au incalcat pragul legalitatii pentru a restrange libertatea de expresie si alte libertati. Toate aceste cazuri vor trebui investigate si pe masura ce vom progresa in Moldova acest caz, Cazac, va fi analizat din nou.”

Europa Libera: Vardanean este liber. Cine a castigat din aceasta disputa? Tiraspolul? Vardanean? In cele din urma cine e castigatorul? Avem un castigator?

Graham Watson:
„Este foarte dificil sa vorbim despre un castigator in astfel de cazuri. Uneori lumea se misca in mod misterios. Uneori legile se schimba, alteori modul de interpretare a legilor de catre autoritati se schimba. In cazul Vardanean cred ca avand in vedere decizia finala de eliberare, decizia initiala, de condamnare, a fost cea gresita. In cele mai bune sisteme judiciare, daca oamenii sunt incarcerati fara o vina dovedita, atunci acele persoane sunt eligibile pentru o compensatie financiara. Insa nici macar aceasta compensatie nu este de fapt suficienta pentru cineva caruia i s-a luat un drept fundamental ca libertatea. Mi-ar placea sa cred ca, pe termen lung, vor trebui sa fie libertatea si justitia castigatorii in Moldova. Oricum in cazul Vardanean, libertatea si justitia sunt castigatorii.”
XS
SM
MD
LG