Linkuri accesibilitate

21.05 - Chișinău: Vizita lui Adrian Severin, președintele în exercițiu al OSCE


Adrian Severin
Adrian Severin

Adrian Severin: „Am vrut să vedem în ce constau complicațiile problemei transnistrene.”





21 mai 2001

Ora Moldovei.

Vizita lui Adrian Severin, președintele în exercițiu al OSCE la Chișinău și Tiraspol.

Dan Ionescu: Negocierile privind soluţionarea conflictului transnistrean sunt urmărite cu mare atenţie nu numai de către statele garant, cum este Ucraina, dar şi de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Preşedintele Adunării Parlamentare a acestui organism, Adrian Severin, a început astăzi o vizită de două zile în Republica Moldova. El s-a întâlnit la Chişinău cu ministrul moldovean de Externe, Nicolae Cernomaz, şi cu liderii grupurilor parlamentare, iar în a doua jumătate a zilei a întreprins o vizită la Tiraspol, unde a avut întrevederi cu lideri ai administraţiei locale. Discuţiile cu aceştea au vizat problema retragerii arsenalului militar şi a trupelor ruse din regiune, precum şi eliberarea din detenţie a celorlalţi trei deţinuţi din grupul lui Ilaşcu. Relatează de la Tiraspol Lina Grîu
.

În prima zi a vizitei sale de documentare în Republica Moldova, preşedintele Adunarii Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Adrian Severin a avut întrevederi cu delegaţia Legislativului moldovean la Adunarea Parlamentară a OSCE, cu ministrul de Externe, Nicolae Cernomaz, precum şi cu liderii grupurilor parlamentare.

Iată ce a declarat Adrian Severin după această utlimă întrevedere: „Am vrut să ascult foarte mult, să vedem în ce constau complicaţiile problemei transnistrene. Este evident că dimensiunea economică acolo are un rol foarte important, nu numai dimensiunea politică şi cea militară. Aceasta complică foarte mult lucrurile, întrucât demonstrează că ne aflăm în faţa unui complex de interese şi multe din aceste interese sunt în afara unui control statal direct.

Însă asta demonstrează o dată în plus de ce asistenţa internaţională este necesară, întrucât numai cu asemenea asistenţă se poate reduce capacitatea de mişcare a exponenţilor unor interese, care nu sunt sub influenţa sau sub controlul statelor. În acelaşi timp am discutat şi despre problemele generale ale Republicii Moldova, Cred că problema economică, socială, a nivelului de trai este de asemenea o problemă importantă.”

L-am întrebat pe vicepreşedintele grupului parlamentar al comuniştilor, Anton Miron, care a participat la această întâlnire, care ar trebui să fie rolul OSCE în soluţionarea conflictului transnistrean.

Anton Miron: „Rolul OSCE e clar că el este chip să fie pozitiv şi el trebuie să fie pozitiv. Dar dacă să fie întrebarea asta hotărâtă cu putinţa numai a OSCE, vrasăzică întrebarea asta eu gândesc că ea cere ca toate ţările, care au interes în înterebarea asta. În primul rând asta e Moldova şi Transnistria şi într-o măsură după cum este şi a fost, asta sunt Rusia şi Ucraina.”

Liderii grupurilor parlamentare de opoziţie, cu care s-a întreţinut Adrian Severin, consideră că, în pofida unei dinamizări a procesului de negocieri din ultimul timp, conflictul transnistrean nu are deocamdată soluţii bine conturate.

Dumitru Braghiş, preşedintele gurpului parlamentar Alianţa „Braghiş”: „Eu cred că astăzi nimeni nu poate vorbi despre o perspectivă cât de cât bine conturată – o săptămână, o lună, un an. Toate aceste lucruri depind de mai mulţi factori. Şi atunci nu cred că cineva este astăzi în stare să calculeze toate aceste variante posibile de dezvoltare a situaţiei.”

Liderul Partidului Popular Creştin-Democrat, Iurie Roşca: „Atâta timp cât aspectul militar nu va fi reglementat, este incorect să vorbim despre posibilitatea rezolvării echitabile pentru Republica Moldova a acestei situaţii deosebit de dificile. De aceea o rezolvare firească, logică şi dreaptă pentru conflictul transnistrean pentru moment eu nu o întrevăd.”

În după amiaza zilei Adrian Severin a făcut o escală la Tiraspol, unde a avut întrevederi cu liderul separatist, Igor Smirnov, cu preşedintele sovietului suprem local, Grigore Maracuţă, şi cu pretinsul ministru de externe al republicii autoproclamate, Valeri Liţkai. Printre principalele chestiuni, pe care le-a abordat Adrian Severin atât la Chişinău, cât şi la Tiraspol, este rolul ce revine OSCE în reglementarea conflictului transnistrean şi în retragerea prezenţei militare ruse din regiunile estice ale Republicii Moldova în termenele stabilite la summitul OSCE de la Istanbul.

Un subiect important l-a constituit şi eliberarea din detenţia regimului separatist de la Tiraspol a celorlalţi trei membri ai grupului Ilaşcu. Pretinsul ministru de externe al republicii transnistrene autoproclamate, Valeri Liţkai, a declarat presei după întâlnire că printre subiectele discutate cu Adrian Severin a fost noţiunea de „stat comun”, conţinută în proiectul Primakov, etapele procesului de negocieri, documentele finale, care ar trebui adoptate, sistemul de garanţii şi experienţa internaţională în domeniul separatismului.

Liţkai a declarat că OSCE consideră conflictul transnistrean ca fiind aproape de reglementare şi insistă ca documentele finale să primească şi girul OSCE, lucru pe care-l doresc şi autorităţile transnistrene. OSCE insistă, de asemenea, ca viitorul statut al Transnistriei să corespundă standardelor internaţionale pentru a nu crea un precedent negativ în Europa. Ca exemple de garanţii internaţionale Liţkai a adus cazul unei provincii separatiste din Finlanda, pe teritoriul căreia armata finlandeză nu are acces. „Aceasta este şi dorinţa noastră – ca nici o armată străină să nu calce pe teritoriul nostru”, a spus Liţkai, precizând că se referă la armata Republicii Moldova.

În ceea ce priveşte trupele ruse, acestea au rolul de forţe de pacificare, a spus Liţkai. Potrivit lui, nici un alt stat nu şi-a exprimat dorinţa de a-şi asuma rolul de pacificatori în Transnistria. În acest proces ar putea fi atrasă şi Ucraina, dar aceasta nu are experienţă în domeniu, a mai spus pretinsul ministrul de externe. Liţkai s-a arătat mulţumit de actualul format al negocierilor pentru reglementarea conflcitului transnistrean, precizând că principalul impediment în acest proces este „instabilitatea politică din Republica Moldova”.

Preşedintele sovietului suprem local, Grigore Maracuţă s-a arătat nemulţumit de faptul că legislatorii transnistreni nu sunt admişi în delegaţiile parlamentare ale Republicii Moldova în organismele europene sau cele ale CSI.

Preşedintele comitetului pentru securitate a sovietului suprem local, Vladimir Botnari, l-a acuzat pe Adrian Severin de o abordare prea puţin flexibilă şi de „comportament dictatorial la convorbirile de astăzi”. El a declarat că OSCE aplică standarde duble în tratatrea separatismului în Europa, aducând exemplul Iugoslaviei. Un alt subiect de discuţie l-a constituit şi apropiatul seminar din Finlanda, cu participarea părţilor interesate în soluţionarea conflictului transnistrean, unde, citez din declaraţia lui Grigore Maracuţă, „se va merge pentru a învăţa un dialog civilizat”.

Din Chişinău, Lina Grîu, pentru Radio Europa Liberă.
*
Dan Ionescu: Potrivit unei ştiri a agenţiei Rompres, Senatul României a adresat luni, la iniţiativa grupului parlamentar PRM, preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, o scrisoare deschisă, în care pledează pentru eliberarea celorlalţi membri ai grupului Ilaşcu din închisoarea de la Tiraspol. „Vă adresăm rugămintea de a folosi autoritatea pe care o conferă funcţia Dumneavoastră pentru eliberarea neîntâziată a celorlalţi deţinuţi din închisoarea de la Tiraspol – Alexandru Leşco, Tudor Petrov-Popa şi Andrei Ivanţoc”, se arată în documentul prezentat. Scrisoarea a fost adoptată de plenul Senatului cu 96 voturi pentru, unul împotrivă şi cinci abţineri.
XS
SM
MD
LG