Linkuri accesibilitate

ICT summit 2011: o viaţă mai bună prin telecomunicaţii


Un interviu cu Daniela Nimerenco, coordonator pe strategii la Centrul de Guvernare Electronică.


Săptămâna Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - la Chişinău. Ieri şi astăzi, în cadrul acestei săptămâni, capitala este gazda unei ample reuniuni – ICT summit 2011 – care este, de fapt, o platformă de informare şi schimb de experienţă a profesioniştilor din domeniul tehnologiei informaţiei şi telecomunicaţiilor. Vom discuta un pic în această dimineaţă despre miza, scopul şi beneficiile unui asemenea forum pentru Republica Moldova, despre ambiţiile şi posibilităţile locale de a face viaţa mai bună prin intermediul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor… Iar interlocutoarea noastră va fi dna Daniela Nimerenco, coordonator pe strategii la Centrul de Guvernare Electronică – instituţia care se află printre organizatorii acestei reuniuni.

Europa Liberă: Dna Nimerenco, persoane foarte influente şi importante din sectorul tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiei - TIC, dacă e să utilizăm o abreviere - la acest forum… Luând în consideraţie ambiţiile Republicii Moldova din acest domeniu – prin ce în primul rând este important şi util ţării un asemenea format de reuniune?

Daniela Nimerenco

Daniela Nimerenco: La acest forum au fost invitaţi peste 50 de experţi şi companii străine în domeniul tehnologiilor de informaţie şi de comunicaţie şi au fost invitaţi atît reprezentanţi ai guvernelor străine, cît şi companii de succes din toată lumea, care să vină să ne inspire, să ne arate atît succesele lor, cît şi poate micile lor nereuşite, ca să le putem evita în acest drum lung care ne aşteaptă şi pe noi în Republica Moldova.

Europa Liberă: Printre participanţi sunt directori de multinaţionale din domeniu, dezvoltatori, experţi de înaltă reputaţie…În ce măsură se poate spune că o asemenea reuniune este – poate în primul rând – un prilej de a învăţa de la nişte campioni poate cum se utilizează tehnologiile informaţionale pentru modernizarea sectorului public? Sau sunt şi alte beneficii pentru participanţii localnici ca să spunem aşa...

Daniela Nimerenco: Sigur, au fost organizate mai multe sesiuni şi ştiu că mai mulţi dintre participanţi au încercat şi ar fi vrut să se poată împărţi între aceste diferite sesiuni printre care se numără sesiunea antreprenoriatului, sesiunea dezvoltatorilor, adică o sesiune mai tehnică, mai tehnologică, sesiunea guvernelor şi e-guvernării, sesiunea în care mai mulţi dintre participanţi erau reprezentanţi ai companiilor multinaţionale, ca IBM, GP, Microsoft, aşa că participanţii, de la mic la mare, fie că doar sunt antreprenori din Moldova sau încă sunt studenţi, companii mici, au putut să-şi aleagă sesiunile relevante lor, dar atît şi tehnologiştii din guvern sau din companii deja dezvoltate au putut să găsească multă informaţii şi legături cu omologii lor din alte ţari.

Europa Liberă: Unele ţări sunt deja faimoase pentru proiecte de succes în domeniul guvernării electronice… Republica Moldova însă pare întârziată de mai mulţi ani într-un fel de preludiu al intenţiilor de e-guvernare. De fapt, unde exact se află R.Moldova în acest sens?

Daniela Nimerenco: Mai puţin de un an în urmă a fost creat Centrul de Guvernare Electronică, în august 2010, care este o instituţie publică cu misiunea de a participa la reforma administraţiei publice centrale, de a îmbunătăţi serviciile publice anume prin tehnologii. R.Moldova, cetăţenii noştri devin tot mai familiari cu noile tehnologii, mai ales că mulţi dintre ei sunt peste hotare şi asta este unica lor şansă să comunice cu cei dragi. Astfel credem că şi guvernul poate să facă nişte paşi destul de rapizi şi activi în această direcţie, ca să-şi păstreze cetăţenii, cei care pleacă, cei care sunt aici, ca să le ofere nişte servicii într-un mod mai accesibil, mai transparent, mai convenient. Pînă acum Centrul de guvernare electronică a fost într-o perioadă de pregătire a proiectului Băncii Mondiale şi de o mare consultare cu experţi, cu parteneri din alte ţari. În special cei care ne-au ghidat au fost persoanele care au condus e-guvernarea în ţările lor ca Marea Britanie, SUA şi UE. Am avut aici în Moldova în ultimele cîteva luni pe John Saffol, care este directorul tehnologic din Marea Britanie, pe Francisco García Morán, omologul lui în UE şi, de asemenea, echipa a fost să-l viziteze şi pe directorul tehnologic al SUA.

Europa Liberă: Spuneaţi de proiectul Băncii Mondiale, poate ne oferiţi un amănunt-două ca să înţelegem mai bine care este finalitatea acestui proiect.

Daniela Nimerenco: Sigur. Acest proiect ar pune la dispoziţia R.Moldova un credit de 20 de mln. de dolari dacă este aprobat în această vară şi s-a găsit în pregătire timp de un an, în care şi BM din Washington, şi BM din Chişinău, împreună cu Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiei, împreună cu multe alte persoane care ar avea experienţă şi ceva de spus, ceva de ajutat la construirea viziunii, - cum ar trebui să aibă loc această transformare, – au participat la însăşi conceptualizarea proiectului care va urma. Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de cinci ani şi Centrul de guvernare electronică va fi cel care va conduce procesul de e-transformare, de e-guvernare.

Europa Liberă: În fiecare minister e deja câte o persoană strict responsabilă de e-guvernare, ca să spunem simplu… Ce are de făcut şi ce poate să facă acum o asemenea persoană pentru ca cetăţenii să simtă că administraţia publică a devenit mai rapidă, mai eficientă?

Daniela Nimerenco
: Pe 31 decembrie a fost constituit prin hotărîrea guvernului acest consiliu al coordonatorilor pe e-transformare şi de luna trecută ei au fost deja numiţi în majoritatea ministerelor şi altor autorităţi centrale. E-gunvernarea nu poate să se întîmple la nivel centralizat. În toate ţările model ea a fost de fapt o iniţiativă descentralizată în care tehnologiile au pătruns în toate sectoarele şi în toate domeniile vieţii. Desigur cei mai buni care ştiu ce tehnologii trebuiesc pentru a le ajuta părinţilor, profesorilor şi studenţilor, sunt cei din educaţie. Cei mai buni care pot să hotărască ce tehnologii sunt prioritare, unde trebuie să se investească bani ca să se ofere servicii de calitate ce ţin de pacienţi, medici, conducători de instituţii medicale, sunt iarăşi cei din domeniul medicinii, din minister şi din instituţiile de pe lîngă minister. Astfel, alături cu colegii din ministere, din autorităţi centrale, din agenţii, vom lansa procesul de a stabili strategiile tehnologice, în unele deja şi existau anumite viziuni care ar fi priorităţile tehnologice din domeniul respectiv, în altele - ele trebuie de completat.

Europa Liberă: Când vorbiţi de priorităţi tehnologice, la ce vă referiţi exact, ca să înţelegem sintagma...

Daniela Nimerenco: E vorba de registre, adică baze de date care colectează anumite date sectoriale, e vorba de sisteme informaţionale care permit anumite acţiuni de a folosi aceste date şi e vorba de conectivitate internet, servere, infrastructura din spate. Şi la aceste nivele trebuie de hotărît – există anumite registre, sunt ele deja electronice, ştiu că în agricultură vorbim de integrare europeană, dar pentru aceasta e nevoie să putem urmări produsele agricole care se produc, prin tot ciclul – de la sursă pînă la vînzare. Şi pentru aceasta de obicei se face electronic – este scris într-un registru că, uite, aici a fost produsul, a trecut acolo, s-a făcut aşa inspecţie, şi atunci poţi să spui că împlinim standardele şi putem să avansăm rapid spre integrare. Dacă nu există, atunci acest registru trebuie creat, sau de asemenea trebuie create sisteme care să folosească datele din aceste registre, create aplicaţii pentru folosirea intensă a acestei informaţii.

Europa Liberă: E-guvernarea, prin definiţie, ar trebui să asigure cetăţeanului posibilitatea de a obţine serviciile publice prin internet, fără cozi, fără munţi de hârtie, fără a plăti ciubucuri… Când în timp ar fi realist să ne aşteptăm la o asemenea minune pentru mentalitatea cetăţeanului simplu, deprins cu de toate?

Daniela Nimerenco: Dacă e să ne uităm la alte ţări, au fost exemple în care e-trasformarea sau mişcarea de la format fizic, de pe hîrtie, a serviciilor spre format electronic a luat doar cîţiva ani. Aceste ţări au acum 90-100 de procente de servicii pe internet. Aşa că există un portal al cetăţeanului, unde te înregistrezi, arăţi că eşti tu şi accesezi anumite servicii – copii de documente, trimit formulare, primesc formulare, achită anumite plăţi sau mi se plătesc mie subsidii şi plăţi. Toate depind de voinţă politică şi rapiditatea cu care sectoarele se pot transforma. Şi sigur că în alte ţări tot în acelaşi timp au avut nevoie de 5, de 10 ani sau nici n-au putut pînă la urmă să transforme sistemul. Pentru că toţi ştiu că proiectele de IT sunt proiecte cu perioade lungi de implementare, foarte multe din ele pot să iasă nereuşite, sistemele pot să iasă incapabile să ofere funcţionalităţile pe care de fapt le caută cetăţenii.

Europa Liberă: Cînd vorbiţi de rapiditatea cu care se transformă un sector sau altul e de înţeles. Cât de rapid se poate transforma cetăţeanul însă, atît de rezistent şi conservativ în multe privinţe.

Daniela Nimerenco: Păi, unii colegi din alte ţari nici nu i-a dat cetăţeanului oportunitatea sau posibilitatea să aleagă altă cale. A fost un fel de ultimatum – unele servicii se oferă doar electronic, pentru a optimiza costurile şi eficienţa. Pentru că uneori e vorba de teancuri întregi de hîrtii care sunt mutate de pe o masă pe alta şi pentru a optimiza eficienţa, transparenţa şi a scădea costul serviciului, s-a trecut pur si simplu la varianta electronică. Cetăţeanul trimite un formular şi acest formular poate ajunge la cîteva instituţii în paralel, adică nu se duce el o dată la o agenţie, pe urmă la a doua, pe urmă la a treia, pentru a primi anumite certificate, dar trimite cererea şi vin ele la dînsul toate.

Europa Liberă: Deci, cu fermitatea se rezolvă uneori mai rapid şi mai eficient de multe ori. Dna Nimerenco, vă mulţumim.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG