Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Partidul „Ataca” atacă!


Incidentele de la Sofia
Incidentele de la Sofia

Partidul etnicilor turci şi al musulmanilor a avertizat că va informa Consiliul Europei, Comisia Europeană și Parlamentul de la Strasbourg pentru acţiunile criminale ale partidului ultranaţionalist.



Șase persoane, printre care trei polițiști, au fost rănite, când un numeros grup de extremiști a atacat credincioșii musulmani în apropierea moseheei din Sofia.

Procurorul-șef al capitalei a avertizat că în funcție de rezultatul anchetelor va putea fi inițiată o procedura pentru scoaterea în afară legii a partidului ultranaționalist „Ataca”.

Vicepreședinta comitetului Helzinki Bulgaria - Maria Ilieva a declarat că există suficiente probe pentru a fi inițiată la Curtea constituțională procedura de scoaterea în afară legii a „Ataca”. Ea a menționat declarațiile făcute în public de președintele partidului Volen Siderov.

Duminica, liderul ultranaționalist s-a luat la bătaie în studioul postului național de radio „Orizont” cu unul din reprezentanții comunității turce. Înainte de a se arunca cu pumnii asupră interlocutorului său, Siderov a declarat că moschee din Sofia reprezintă un cuib de extremiști.

Partidul etnicilor turci și al musulmanilor a avertizat că va informa Consiliul Europei, Comisia Europeană și Parlamentul de la Strasbourg pentru acțiunile criminale ale partidului ultranalist.

Printr-o declarațiea a ministerului său de externe Turcia a condamnat atacul împotrivă credincioșilor musulmani și a cerut arestarea și pedepsirea criminalilor.

Peste 4 mii de semnături au fost colectate sub o petiție în Facebook pentru ridicarea imunității parlamentare a lui Siderov. Mai mulți tineri ortodocși au depus în semn de toleranță etnică și religioasă flori în fața lăcașului de cult musulman.

Pînă nu de mult „Ataca” a sprijinit necondiționat în parlament centriștii premierului Borisov. După ce și a anunțat candidatura la postul de președinte Siderov a dat semnale că va putea rupe colaborarea cu Borisov. El a cerut demisia ministrului de interne Țvetanov. Din opoziția au declarat că datorită lui Borisov „Ataca” a devenit un factor în politica bulgară.

Mai mulți analiști avertizează că atât ultranaționaliștii cât și partidul turc zguduit de contradicții interne au nevoie de astfel de provocări pentru a-și mobiliza simpatizanții în lunile care preced alegerile locale și cele prezidențiale.
XS
SM
MD
LG