Linkuri accesibilitate

Turneul european al preşedintelui SUA


Un turneu gândit să arate că relaţiile transatlantice continuă să fie extrem de importante pentru Washington.


Preşedintele Statelor Unite Barack Obama şi-a încheiat prima zi a turneului european, care l-a dus în Irlanda, iar acum se află pentru două zile în Marea Britanie. Un turneu gândit să arate partenerilor şi aliaţilor europeni că relaţiile transatlantice continuă să fie extrem de importante pentru Washington, chiar şi într-un moment în care „Primăvara arabă” stă în centrul atenţiei diplomaţiei americane. Mai multe de la Ileana Giurchescu:


Turneul european al preşedintelui SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00
Link directVizita în Irlanda a avut o parte foarte privată, pentru că preşedintele Obama şi soţia acestuia MIchelle au vizitat satul de unde se trage un stră-, stră-, stră-bunic, din partea mamei preşedintelui american.

Barack Obama

Şi evident, o astfel de vizită nu putea să treacă fără o halbă de bere neagră, băută într-un pub.

Dar pentru irlandezi, care se luptă în continuare cu una din cele mai severe recesiuni din ultimele decenii, discursul ţinut de Obama la Dublin a fost mult mai important. Poate pentru simplul fapt că preşedintele american a salutat curajul şi răbdarea irlandezilor. Şi le-a transmis mesajul de încurajare „Da, putem!” atât de bine cunoscut din campania sa electorală de acum doi ani:

În acest moment, guvernul irlandez duce o politică de austeritate financiară extrem de dură, negociată cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, care au acordat Irlandei un sprijin financiar de aproape 100 de miliarde de dolari. Şi s-ar putea, ca în cazul Greciei, să nu fie suficient pentru a evita o restructurare a datoriei externe. Adică ştergerea, unilaterală, a unei părţi a datoriei, ceea ce desigur va submina serios credibilitatea financiară a Irlandei pe piaţa internaţională.

După două zile în Marea Britanie, unde este găzduit la Buckingam Palace de Regina Elisabeta a doua, Obama pleacă în Franţa. Acolo va participa la reuniunea de două zile, 26 şi 27 mai, a principalelor 8 economii mondiale. Pe marginea acestei întruniri, Obama va avea discuţii separate cu preşedinţii Rusiei Franţei şi Japoniei.

Din perspectivă est-europeană, desigur, partea cea mai interesantă a turneului este ultima etapă: vizita în Polonia, pe 27 mai.

Pe lângă discuţii cu preşedintele şi premierul Poloniei, Obama se va întâlni cu liderii ţărilor central si est europene, consideraţi acum de Casa Albă drept aliaţi cheie în această partea a lumii. Nu trebuie uitat că de curând România a acceptat să găzduiască elemente ale noului scut anti-rachetă american. În Polonia va fi de asemeni amplasată o bază, mai redusă, de interceptare a rachetelor. Mai redusă decât ce era planificat iniţial, de administraţia Bush.

Scutul, chiar şi în forma actuală, rămâne un subiect disputat între Statele Unite şi Rusia. Recent, într-o mare conferinţă de presă, preşedintele Dimitri Medvedev a cerut din nou ca Rusia să fie inclusă în panificarea scutului. Sau să primească asigurări scrise că scutul nu este îndreptat împotriva ei. Pretenţii ignorate până acum de Occident.
XS
SM
MD
LG