Linkuri accesibilitate

Căbăieşti: Nedumeriri electorale


„Multe partide şi nimic nu e lămurit la lume. Pe care să-l voteze, care-i bun?”


Până la alegerile locale au mai rămas mai puţin de două săptămâni. Diana Răileanu a măsurat temperatura pre-electorală în satul Căbăieşti, din raionul Călăraşi

Deşi campania electorală pentru scrutinul din 5 iunie e pe ultima sută de metri, în Căbăieşti, un sat de prin părţile Călăraşului, am numărat pe degete afişele electorale care îndemnau sătenii să-şi dea votul pentru un anume candidat.

La intrarea în localitate am întâlnit-o pe Stela Poiană, o femeie între două vârste pe care am întrebat-o cum se va dumeri cu cine să voteze:


Cu microfonul Europei Libere la Căbăieşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00
Link direct



Stela Poiană: „Au venit mai multe partide. A venit unul şi a spus ce condiţii au să ne dea, a venit altul... Numai că eu îs cam bolnăvioară şi nu mă prea pot duce la adunări. Ştiţi, mai bine şăd acasă.”

Europa Liberă: Dar la alegeri veţi merge?

Stela Poiană:„Da cum să nu ne ducem? De ce să nu ne ducem?”

Europa Liberă: Păi, în acest caz cum vă dumeriţi pentru cine să vă daţi votul?

Stela Poiană: „Pentru care nu ajută, pentru acela noi mergem.”

În lista alegătorilor din Căbăieşti care urmează să meargă la vot pe 5 iunie au apărut zeci de nume noi. Este vorba de tinerii care între timp au atins vârsta majoratului. Printre ei şi Olga care dă din umeri a ezitare când o întreb dacă va ieşi la algeri:

Olga: „Nu mă interesează. Oricum toţi cei care fac promisiuni nu fac nimic.”

EL: Ce v-a făcut să ajungeţi la această concluzie?

Olga: „Mulţi au promis să facă ceea, ceea şi nu se vede nimic din urma lor. Tot ce fac, fac în folosul lor şi nu în folosul oamenilor. Ar trebui multe să se schimbe, de exemplu preţurile tare s-au scumpit de când a intrat dl Filat. Înainte era mai ieftin, dar acum cu totul e dezordine.”

Deşi până la alegerile locale din 5 iunie au mai rămas zile numărate, sătenii din Căbăieşti mi-au spus că nu ştiu cu cine să voteze, fiind dezamăgiţi că partidele îşi amintesc de ei doar în campanie electorală:

„Vin numai la alegeri, când trebuie să îi alegi atunci vin, dar apoi nu îi mai vezi deloc.”

Europa Liberă: De ce?

„Aşa-i conducerea, cred că”

Europa Liberă: În acest caz cum se informează oamenii despre candidaţi, partide?

„Cum se informează? Vin câte unul de pe la raion, ş-apoi altul şi altul. Şi omu nici nu ştie încotro să o apuce, cu cine să voteze, nici nu ştie cu cine să ţie în ziua de azi.”

Şi Lidia, o femeie trecută de prima tinereţe recunoaşte că deocamdată nu a decis pentru cine va vota la 5 iunie:

Lidia: „Buimăceşte lumea cu partidele acestea. Multe partide şi nimic nu e lămurit la lume. Pe care să-l voteze, care-i bun.”

Europa Liberă: Dar care-i bun?

„Dumnezeu pentru noi e bun. Ei, îi primul rând, se mânîncă între dânşii. Să fie un om, un partid, că acela om o să facă treabă, iaca pe acela trebuie de votat. Dar aşa, votează şi pe cela şi pe cela şi la urma nu-i nimic lămurit. Cred că toţi din Parlament vor să aibă ce mânca, dar ăştia de la ţară să nu aibă ce mânca. Câte nu-i ajung sărmanului om de la ţară dar el le înghite pe toate şi rabdă. Dar ce să facă? Unde să se ducă? Ce să ceară?”

Gheorghe Crudu

Profesorul de istorie din Căbăieşti, Gheorghe Crudu are şi o explicaţie pentru nedumerirea oamenilor:

„Sunt multe partide care vorbesc mult şi promit multe ca, de exemplu, Alianţa de guvernare. Până acum a promis multe însă schimbări nu se văd. Au promis salarii de 500 de euro. În schimb s-au mărit preţurile cu 30 % şi salariile doar cu 10 %. Partidele au o dispută între dânsele pentru că nu pot împărţi scaunele, restul problemelor nu prea le iau în seamă. Poate mai vin câteodată pe la sate pentru că se gândesc că alegeri noi vor fi foarte repede şi foarte probabile.”

Deşi majoritatea sătenilor din Căbăieşti au ezitat să-mi spună clar dacă au decis pentru cine să-şi dea votul, ei totuşi zic că vor cântări bine promisiunile candidaţilor, astfel încât pe 5 iunie să facă o alegere responsabilă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG