Linkuri accesibilitate

Ascensiunea ecologiştilor continuă


Primăria din Bremen
Primăria din Bremen

La alegerile din landul federal Bremen, Partidul Social-Democrat (SPD) şi Partidul Ecologist au cîştigat alegerile.


Un nou semnal de alarmă pentru actuala coaliţie de guvernămînt, creştin-democrat/liberală de la Berlin, a venit ieri din cel mai mic land federal, Bremen. Acolo s-a desfăşurat duminică scrutinul pentru legislativul local. Învingătorii sunt social-democraţii şi ecologiştii, care sub preşedinţia lui Jens Böhrnsen vor alcătui viitoarea coaliţie de guvernare.

Rezultatele alegerilor din Bremen demonstrează tendinţa exprimată de electoratul german în landurile Baden Würtemberg, Renania Palatinat şi Hamburg. Mai ales politica ezitantă a guvernului de coaliţie, creştin-democrat/liberală, de la Berlin, în ceea ce priveşte renunţarea la energia atomo-electrică, a contribuit la scăderea simpatiilor pentru partidul Angelei Merkel.

La Bremen 38,6 la sută dintre cei chemaţi la urne au votat pentru Partidul Social-Democrat (SPD), iar pentru ecologişti 22,5 la sută. Partidul Stîngii (postcomunist) a obţinut 6 procente. Faţă de ultimele alegeri, Uniunea Creştin-Democată (CDU) a pierdut 5,5 procente, acumulînd duminică doar 20 la sută din voturi.

Analiştii politici susţin că pierderile suferite de creştin-democraţi se datorează şi lipsei de profesionalism al conservatorilor în campania electorală. Pierderile se explică totuşi din cauza liniei ambivalente în domeniul folosirii energiei nucleare. Ezitările guvernului creştin-democrat/liberal în acest domeniu au dus la creşterea popularităţii ecologiştilor şi la pierderea catastrofală suferită de liberali. Aceştia n-au reuşit să treacă nici măcar pragul de 5 la sută, necesar ca să intre in legislativ.

De remarcat este şi faptul că la Bremen s-a schimbat legea electorală, care permite acum tinerilor care au împlinit 16 ani să participe la scrutin. Mulţi dintre aceşti tineri au votat pentru partidele stîngii.

Ca reacţie la scrutinul de ieri, Angela Merkel a declarat la Berlin că guvernul va accelera procesul de renunţare la folosirea energiei atomo-electrice. Rămîne de văzut în ce măsură va influenţa această declaraţie alegerile din landul Berlin, care vor avea loc la toamnă.
XS
SM
MD
LG