Linkuri accesibilitate

Filat la Sinod


Premierul i-a convins pe preoţii cei mai înverşunaţi să păstreze conducerea de vârf în rugăciunile lor.


Premierul Vlad Filat le-a promis preoţilor Mitropoliei Moldovei că guvernul le va examina nemulţumirile legate de înregistrarea Ligii Islamice. Liga a fost înregistrată la ministerul Justiţiei în luna martie, Moldova recunoscând pentru prima dată drepturile religioase ale musulmanilor, o comunitate mică, revendicându-şi de mai mulţi ani dreptul să se roage legal. Astăzi, premierul Filat a participat la Sinodul Mitropoliei Moldovei, iar în schimbul unei promisiuni vagi privind posibila înăsprirea a Legii Cultelor i-a convins pe preoţii cei mai înverşunaţi să păstreze conducerea de vârf în rugăciunile lor. Are detalii Denis Zavorotnîi:


Filat la Sinod
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link directDupă întîlnirea de astăzi cu clericii, care s-a desfăşurat departe de ochii presei, premierul Vlad Filat a fost evaziv în declaraţii:

„Am convenit că vom crea o comisie mixtă cu reprezentanţii Bisericii dar şi cu alţi reprezentanţi pentru a ajusta legea ca să fie adecvată situaţiei pe care o avem în Republica Moldova”.

În schimb Episcopul Savva, diriguitorul bisericilor din stânga Nistrului, spune că a ieşit de la Sinod cu impresia că Legea Cultelor, cea care a admis înregistrarea religiei musulmane cu dreptul de practică în Moldova, va fi modificată:

„Am înţeles că va fi modificată, dar nu ştiu în favoarea cui. Şi prim-ministrul, şi sinodul bisericesc ne-am luat un fel de time-out. Pentru că mai avem nevoie de timp pentru a formula amendamente exacte şi coerente la această lege.”

Iar Episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, cel care a chemat nu demult preoţii să nu se mai roage de sănătatea demnitarilor, a spus după discuţia cu premierul că s-a răzgîndit:

„La binecuvântarea mea de a lipsi de suport de rugăciune conducerea ţării pun moratoriu, adică o stopez pentru un timp oarecare rămânând în aşteptarea acţiunilor spre binele credincioşilor, adică se prelungeşte rugăciunea, cum a fost şi până acum”.

Mitropolia Moldovei crede că Legea Cultelor ar fi prea permisivă pentru religiile cu un număr restrîns de adepţi şi a cerut recent, în cadrul unor acţiuni de protest, Guvernului revizuirea actului normativ astfel încât majoritarii să se poată bucura de o poziţie privilegiată.

Mitropolitul Vladimir

Mitropolitul Vladimir spune că i-a recomandat astăzi premierului să ia cel puţin exemplul României, unde, aşa cum spune ÎP, înregistrarea unui cult este precedată de mai multe luni de dezbateri:

„Cererea de înregistrare a unui cult se examinează timp de 3 luni, apoi este consultat poporul, după care o comisie guvernamentală specializată înaintează propuneri Guvernului privind posibilitatea înregistrării unui cult nou, diferit de cel tradiţional.”

Mitropolitul mai afirmă că i-a sugerat premierului să revină şi la decizia de înregistrare, acum câteva luni, a Ligii Islamice, decizie în care Mitropolia vede o ameninţare la adresa creştinilor ortodocşi.

Reprezentanţii Mitropoliei şi premierul au convenit însă să revină la aceste discuţii după alegerile locale generale din 5 iunie.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG