Linkuri accesibilitate

Georgia: O zi independenței pe fundal de proteste


Poliția a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii
Poliția a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii

La Tbilisi, două persoane au murit astă-noapte în ciocnirile dintre suporterii opoziţiei şi poliţie, care a evacuat piaţa Libertăţii înaintea paradei militare de ziua independenţei, sărbătorită astăzi. Detalii are Ileana Giurchescu.

Tulburările din Georgia ating un moment de paroxism
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00
Link direct

În cursul nopţii la Tbilisi, poliţia georgiană a intervenit în forţă pentru a elibera piaţa din faţa Parlamentului, unde mii de protestatari ignorau ordinul de a pleca. Două persoane au murit, aproape 40 au fost rănite. Azi dimineaţă, nu mai era nici o urmă a violenţei şi piaţa găzduia parada militară cu ocazia Zilei independenţei.

Manifestanţii de ieri ar fi vrut tocmai, să oprească parada militară. Dar şi să forţeze demisia preşedintelui Mihail Saakashvili, pe care-l acuză că instaurează treptat un sistem autoritar. Ministerul de interne avertizase că la miezul nopţii, piaţa Parlamentului trebuie să fie golită. Dar acordase protestatarilor dreptul de a continua manifestaţiile, în ori ce alt loc din Tbilisi.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de interne a declarat că unii manifestanţi s-au opus cu violenţă. Iar cele două victime, un manifestant şi un poliţist, au fost călcate de maşinile care părăseau în trombă piaţa, după ce au izbucnit ciocnirile violente. Aproape 40 de persoane au fost rănite şi sunt spitalizate, între care 8 poliţişti şi un jurnalist georgian.

Cum era de aşteptat, opoziţia susţine că forţele de ordine au provocatciocnirile violente cu bună ştiinţă. Nino Burjardnadze, fostă aliată a preşeditnele Saakaşvili şi preşedintă a Parlamentului este acum una din liderii opoziţiei georgiene. Prezentă, ieri noapte, în piaţa Parlamentului, d-na Bujardnadze a declarat jurnaliştilor că intervenţia poliţiei ar fi fost o acţiune „punitivă”, comandată de preşedintele Saakaşvili. Iar azi noapte, în piaţă, Nino Burjardnaze le promitea manifestanţilor că opoziţia nu va renunţa până nu va „recuceri Georgia pentru georgieni”.

Manifestaţia de ieri noapte a fost punctul culminant al unei săptămâni de proteste paşnice împotriva regimului Saakaşvili. Preşedintele acuză pe de altă parte opoziţia că a vrut să provoace ciocnirile violente. Dovadă că până miercuri, manifestaţiile s-au desfăşurat fără incidente sau intervenţia poliţiei.

„Nu au vrut libertate de expresie” – a declarat Saakashvili, astăzi, în discursul marcând Ziua independenţei – „au vrut violenţă, victime...” Şi preşedintele a dat de înțeles din nou, cum o mai făcut-o când s-a confruntat cu criticii săi, că protestele ar fi „ organizate din afara graniţelor”; o referire clară la Rusia.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG