Linkuri accesibilitate

Prima zi a summitul G8 de la Deauville


La summitul G8 de la Deauville

Importante ajutoare financiar în primul rând pentru populaţiile afectate de schimbările politice radicale aduse de „primăvara arabă”.


Liderii principalelor 8 puteri economice din lume, reuniţi la Deauville, au căzut de acord asupra unui plan substanţial de sprijinire a democraţiilor emergente din lumea arabă. Dar în discuţiile care au avut loc pe marginea primei zile a reuniunii, între Statele Unite şi Rusia nu au şters disputa legată de scutul american antirachetă, care va fi instalat în Europa. Ileana Giurchescu rezumă relatările corespondenţilor Europei Libere.

La cât se va ridica sprijinul financiar acordat aşa-numitelor democraţii emergente se va stabili astăzi, în ultima zi a reuniunii G8. Dar premierul britanic Davod Cameron a promis deja 175 de milioane de dolari pentru Egip şi Tunis, Franţa, se relatează, încearcă să-şi convingă aliaţii să fie şi mai generoşi. Este de aşteptat ca la sfârşit, ajutoarele să se ridice la miliarde dar să fie condiţionate de progresele democratice.

G8 nu este o reuniune a donatorilor, s-a precizat la Deauville, ajutorul financiar este gândit în primul rând pentru populaţiile afectate de schimbările politice radicale aduse de „primăvara arabă”.

Preşedintele consiliului european, Herman von Rompuy a precizat că este vorba de soarta a sute de milioane de oameni din Africa de nord şi lumea arabă, regiuni importante pentru ţările din G8 dar mai ales pentru Uniunea Europeană, fiind vorba de vecinii sudici.

Statele Unite, Franţa şi Canada au cerut de asemenea, cu insistenţă, demisia preşedintelui din Yemen, Ali Abdullah Saleh după ce zeci de oameni au fost ucişi în ciocnirile dintre poliţie şi protestatarii care cerea demisia preşedintelui. În ultimul timp, ciocnirile s-au intensificat aşa că unii analişti vorbesc deja despre un război civil.

Participanţii la summit vor adopta astăzi şi o declaraţie care va condamna reacţia violentă a autorităţilor din Siria şi Libia împotriva manifestanţilor care cer mai multă democraţie.

G8 s-a ocupat însă şi de problemele Europei de Est: Statele Unite, Rusia şi Franţa au declarat că a venit momentul ca Armenia şi Azerbaidjanul să ajungă la o înţelegere paşnică privind soarta regiunii Nagorno-Karabach.

Iar preşedinţii Statelor Unite şi Rusiei au discutat şi despre scutul antirachetă pe care America intenţionează să-l amplaseze în Europe, între altele în Romania şi Polonia.

Preşedintele Obama a recunoscut indirect că disputa continuă, asigurând însă că discuţiile vor continua până va fi găsită o soluţie care să corespundă intereselor de securitate ale ambelor ţări.

Mult mai pesimist s-a arătat preşedintele rus Medvedev care a declarat să s-ar putea ajunge la un compromis, poate în... 10 ani dar că liderii vor încerca să creeze condiţiile propice pentru negocierile pe care le vor duce viitoarele generaţii de politicieni.

Mult mai bine, se pare, au mers negocierile cu Franţa așa că s-a anunţat că Rusia va cumpăra patru vase Mistral, port-elicoptere. Va fi cel mai mare transfer de tehnologie militară modernă NATO către Rusia, motiv pentru care negocierile, începute în 2009, au fost mereu amânate de temerile aliaţilor occidentali.
XS
SM
MD
LG