Linkuri accesibilitate

Sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare NATO


Secretarul general Rasmusen cu premierul Macedoniei
Secretarul general Rasmusen cu premierul Macedoniei

Dmitrii Rogozin: „Noi cerem garanții că acest sistem nu va fi îndreptat împotrivă potențialului strategic al Rusiei”.


Secretarul general Aners Vo Rasmussen a declarat la sesiunea Adunării parlamentare a Alianței, ce a avut loc la Varna, că trebuie să existe două sisteme antiracheta – unul al alianței și altul al Rusiei între care să fie efectuat schimb de informații. La aceasta bază au loc tratative cu Moscova ce pot fi încheiate primăvara viitoare.

NATO are ambiția de a menaja concomitent mai multe conflicte. Din acest punct de vedere operațiunea în Libia nu va avea un impact asupră celei din Afganistan.

Rasmussen a anunțat că din luna iunie în Afganistan va demara transferul responsabilităților către autoritățile locale. Procesul va continua până la 2014.

Referitor la Libia secretarul general al Alianței a apreciat că regimul lui Muammar Gadafi devine tot mai izolat pe zi ce trece. Criza a pus în evidență importanța parteneriatelor înclusiv în plan operațional. Ea însă nu poate fi rezolvată numai pe cale militară. Este necesară o soluție politică.

În legătură cu cheltuielile pentru apărare ale țărilor membre, Rasmussen a declarat că fondurile pot fi folosite mai eficient prin aplicarea concepției Apărării inteligente. El a dat drept exemplu avioanele de transport C-17 care pot fi folosite de 2 sau mai multe țări membre.

Președintele Adunării parlamentare, Karl Lamers a declarat că pînă acum NATO și Rusia nu au ajuns la un acord în privință scutului antirachetă.

Reprezentantul permanent al Rusiei, Dmitrii Rogozin a spus că eventuală colaborare în acest domeniu extrem de sensibil va fi între Statele unite ale Americii și Rusia. „Noi cerem garanții că acest sistem nu va fi îndreptat împotrivă potențialului strategic al Rusiei”, a adăugat Rogozin. Moscova consideră că poate fi creat un sistem în care mijloacele de informare să fie comune iar cele de foc – separate.
XS
SM
MD
LG