Linkuri accesibilitate

„Ultimul sunet”, electoral?


„Ultimul sunet” la liceul „Ion Sulac”
„Ultimul sunet” la liceul „Ion Sulac”

Pentru elevii moldoveni a început astăzi vacanţa mare, iar unii politicieni au profitat de ocazie pentru a emite „ultime sunete electorale”.


În acest an la sărbătoarea „Ultimul sunet” au fost prezenţi nu doar profesori, elevi şi părinţi, dar şi unii politicieni care au profitat de campania electorală aflată pe ultima sută de metri.

Liceul „Nicolae Sulac” din capitală nu a fost o excepţie. Şi aici unul dintre candidaţii la funcţia de primar al Chişinăului a ţinut un discurs în faţa elevilor şi părinţilor.

Cum am aflat de la Maria Mierlă, mama unei absolvente, majoritatea părinţilor nu s-au lăsat impresionaţi de gestul concurenţilor electorali:


„Ultimul sunet” electoral
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct



Maria Mierlă: „Ei mai mult cred că o fac din interes. Dacă le-a rămas o săptămână până la alegeri nu cred că mai contează că fac declaraţii. Cine a vrut, şi-a făcut impresia unde o vrut şi cum o vrut. Fiecare îşi face alegerea lui şi dacă 31 mai este sfârşitul anului şcolar, trebuie să ne ocupăm numai de asta, dar politica pe urmă.”

Absolvenţii claselor a 12-a de la liceul „Nicolae Sulac”, mi-au părut mai puţin interesaţi de sărbătoarea „Ultimului sunet” – ei pregătindu-se intens de examenele de bacalaureat care vor avea loc între 2 şi 20 iunie.

În acest an, Ministerul Educaţiei a înăsprit sancţiunile pentru elevii care vor încerca să copieze în timpul examenului. Aşa cum am aflat de la Veaceslav Plotnic, absolvent al clasei a 12-ea, în acest an elevii nu au adunat bani pentru examene:

Veaceslav Plotnic: „Cu părere de rău nu strângem nimic şi e o problemă, cred că. În fiecare an s-au strâns bani, dar acum nu se strâng şi elevii care nu prea au învăţat nu sunt siguri că vor da bacalaureatul şi nu ştiu ce vor face.”

Europa Liberă: Ai spus-o cu părere de rău. De ce?

Veaceslav Plotnic: „Dacă avea să strângem nişte bani cred că aveau să ne ajute mai mult şi avea să avem note mai bune.”

Europa Liberă: Nu ţi se pare păguboasă această practică?

Veaceslav Plotnic: „În Republica Moldova toţi fac aşa şi la fiecare pas trebuie să plăteşti, chiar şi să intri la o facultate, tot trebuie să plăteşti.”

Anul acesta, absolvenţii de liceu vor susţine examenele în alte şcoli decât cele în care au învăţat. Directoarei liceului „Nicolae Sulac”, Ludmila Ciobanu, spune că decizia Ministerului Educaţiei îi nemulţumeşte pe dascăli:
Ludmila Ciobanu: „Dacă ne încredinţează statul să învăţăm 12 ani o promoţie întreagă de copii, ar fi bine să ni-i încredinţeze şi la examene. Psihologic, omul se blochează. Spre exemplu, dacă scrii ceva şi stă cineva asupra ta ori se uită cu o privire mai îndelungată, omul se fâstâceşte, asta-i un atac psihologic. Credem noi că nu e bine venit.”

Dar vor putea oare noile reguli să stârpească mita şi să descurajeze copiatul la examenele de bacalaureat? Din nou Ludmila Ciobanu:

„Corupţia nu trebuie între învăţători şi elevi să o caute, dacă o greşit cineva trebuie pedepsit şi atâta e tot, dar nu trebuie să-i punem pe toţi într-un rând şi să-i punem într-o corabie şi să-i dăm drumul pe apă şi să spunem: uite măi, voi sunteţi toţi corupţi. Este sovistea, este ruşinea, este omenia. Corupţia trebuie să o caute în altă parte. Să meargă cu o cameră de luat vederi şi să vadă unde sunt castelele, maşinile luxoase, nu ştiu pe care bani făcuţi.”

Anul acesta, peste 31 de mii de liceeni vor susţine examene de bacalaureat. Elevii care vor încerca să copieze, anunţă Ministerul Educaţiei, vor fi sancţionaţi şi lăsaţi să susţină examenul abia anul viitor, în 2012.
Previous Next

XS
SM
MD
LG