Linkuri accesibilitate

Sepp Blatter rămâne în fruntea FIFA


Joseph Sepp Blatter
Joseph Sepp Blatter

Elveţianul care conduce FIFA din 1998 a fost şi singurul candidat, după ce rivalul său s-a retras pe fondul unor acuzaţii de corupţie.


Sepp Blatter a fost reales astăzi pentru un nou mandat de 4 ani în fruntea FIFA, promiţând să scoată din apele tulburi ale corupţiei organizaţia care guvernează fotbalul mondial. Elveţianul care conduce FIFA din 1998 este şi singurul candidat, după ce rivalul său s-a retras din cauza bănuielilor că şi-a cumpărat locul în cursă. Alexandru Eftode sintetizează relatarea serviciului central de ştiri al Europei Libere:


Sepp Blatter rămâne în fruntea FIFA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct



Înainte de votul de la Zurich, unde FIFA îşi ţine astăzi cel de-al 61-lea congres, Sepp Blatter a spus că el este căpitanul potrivit să scoată la liman organizaţia afectată de corupţie şi mită.

Blatter i-a îndemnat pe delegaţii la congres la unitate şi solidaritate. „Corabia FIFA navighează în ape zbuciumate, în ape tulburi, aş putea spune, dar această corabie trebuie repusă pe cursul cel bun”, a declarat singurul candidat.

Rivalul său, Mohamed bin Hammam s-a retras şi a fost suspendat din funcţia de şef al federaţiei asiatice de către comitetul de etică al FIFA, pe motiv că ar fi dat mită pentru a fi desemnat candidat la preşedinţie.

Qatarezul de 62 de ani s-a plâns astăzi de tratament incorect, spunând că a fost suspendat înainte de investigarea acuzaţiilor împotriva sa, înainte de a fi găsit vinovat şi fără să fi avut posibilitatea să depună contestaţie.

Scandalurile de corupţie s-au ţinut lanţ în ultimele luni, în pregătirile de congres. Despre Qatar s-a sugerat, iar Qatarul a dezminţit, că ar fi cumpărat dreptul de a găzdui finala campionatului mondial din 2022. Vicepreşedintele FIFA, Jack Warner, cel care lansase primul acuzaţiile a fost suspendat el însuşi pentru mită de la şefia CONCACAF, confederaţia fotbalistică a Americii de Nord, Centrale şi Caraibelor.

Federaţia fotbalistică britanică a solicitat, prin prinţul William care o conduce, ca votul de azi să fie amânat şi să se facă o anchetă externă asupra acuzaţiilor de corupţie în sânul FIFA.

Câţiva din principalii sponsori ai FIFA, inclusiv Coca-Cola şi Adidas şi-au exprimat îngrijorarea faţă de prejudiciile de imagine aduse organizaţiei care guvernează fotbalul mondial.

Dar congresul a decis să meargă înainte cu votul, iar Blatter a respins din mers, în discursul său, cererile privind o anchetă externă.

„Sunt sigur – şi mă veţi sprijini – că putem rezolva toate problemele în interiorul FIFA", le-a spus Blatter delegaţilor la congres.

În vârstă de 75 de ani, elveţianul se află la şefia FIFA din 1998, conducând-o printr-o perioadă de prosperitate fără precedent, provenită din vânzarea drepturilor de difuzare a meciurilor la televizor şi din sponsorizări.

Competiţia pentru dreptul de a găzdui finalele campionatelor mondiale este acerbă datorită veniturilor de pe urma unui asemenea eveniment.

Finala din 2010 în Africa de Sud a generat venituri de peste 3 miliarde de dolari.

Deciziile se iau de un grup restrâns de 24 de oameni din comitetul executiv al FIFA, iar criticii spun că acest lucru produce, inevitabil, corupţie şi întinează imaginea celui mai popular sport. Într-un aparent răspuns dat criticilor, Blatter a spus astăzi că mecanismul prin care se acordă dreptul de găzduire a finalelor campionatelor mondiale va fi reformat, aşa încât deciziile să fie transferate din competenţa grupul elitist către congresul FIFA cu 208 membri.

Până atunci mai este, însă, mult. Toate finalele până în 2022 au fost deja adjudecate, iar asupra ţării gazdă pentru finala următoare, cea din 2026, nu se va decide decât peste 6 sau 7 ani.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG