Linkuri accesibilitate

Vot la Trușeni: „trebuie să votăm pentru noi, pentru bunăstarea noastră.”


„Dacă vreţi schimbare ieşiţi la vot !; trebuie să votăm, ca să fie de bine oamenilor”.Corespondenta noastra Lucia Diaconu a fost într-o suburbie a Chişinăului, la Truşeni şi iată ce a aflat:

Locuitorii din Truşeni care au trecut de dimineaţă pe la secţia de vot îşi pun mari speranţe în cei pentru care au votat. Ei spun că de cei aleşi va depinde dacă problemele din localitatea lor se vor împuţina sau dimpotrivă – se vor înmulţi.

- „Sperăm să avem o viaţă mai uşoară, mai bună. Să avem la ce trage o nădejde oarecare. Că trăim aşa ca frunza pe apă vreo cîţiva ani.”

Gheorghe: „Lumea vrea să vadă că cineva poate să facă
Astăzi la Trușeni

ceva mai bun. Să fie schimbări mai înspre bine. Lucruri concrete aici pe loc.”

Anişoara: „Noi sîntem aici şi noi trebuie să votăm pentru noi, pentru bunăstarea noastră.”

Moş Nicolae: „Drumul pînă la mine nu-i bun, că acolo mi-am rupt eu două coaste. Acolo numai piatră măşcată îi pusă, da nu-i făcut asfalt pînă la marginea satului.”

- „Da ceva poate s-a schimba. Noi vrem schimbare. Iată eu sînt pentru schimbare.”Europa Liberă: Dar ce-ar fi să se schimbe în satul dvoastră?

- „Idei noi, minţi noi. Cum să mai spun, realizări noi. Programe noi. Totul să fie pe nou. Că la noi totu-i pe vechi.”

Dar ce calităţi trebuie să aibă cei cărora le încredinţează viitorul localităţii, i-am întrebat pe cîţiva truşeneni.

- „Trebuie să-l alegem pe cel care-i de sat şi să ne ajute în toate. Ca cum în familie e părintele, aşa şi primarul satului trebuie să fie.”

- „Să-şi stimeze poporul în primul rînd, care-l aleg.”

„La norod să ţie, nu să umble cu prostiile estea pe care le fac ei în Parlamentul ista. Parcă se sfădesc cumetrele acolo parcă. ”

Europa Liberă: Cum trebuie să fie primarul pe care îl alegeţi?

- „În primul rînd trebuie să fie un gospodar bun, ca să vadă ceea ce trebuieşte de făcut pentru satul nostru comuna Truşeni. Să nu fie corupt. E de înţeles.”

Truşenenii care şi-au făcut datoria de cetăţean mi-au spus că vor încerca să-i convingă şi pe cei care dau a lehamite din mînă să treacă pînă în seară pe la secţia de votare.

- „Că noi dacă nu votăm se cheamă că nu vrem să alegem nică. Da aşa alegem ce ne place. Şi-i tot. ”

- „Dacă vreţi schimbare ieşiţi la vot. Da dacă nu ieşiţi la vot pe urmă să nu cătaţi pretenţii că de ce nu ne face ceea sau ceea. Du-te şi-l alege pe cel care poate face, nu aştepta cineva să se ducă şi să-ţi facă. Da tu singur contribuie. ”

Europa Liberă: E bine să stăm acasă cînd sînt alegeri?

- „Nu, trebuie să votăm, ca să fie de bine oamenilor, eu cred”.

Radu Mistreanu: „Dacă n-o să alegem noi, ştiţi cum este: glasul nostru hotărăşte, noi hotărîm tot. Pentru că dacă n-o să venim noi, o să vină altcineva, ca exemplu, tot tineretul şede acasă, se duce la frigărui, însă băbuţele şi moşnegeii vin la votare. Trebuie de acuma să luăm iniţiativa în mîinile noastre. Iată care-i treaba.”

Pe aceeași temă

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG